Prvomájový den strojařů aneb Metrem po Ostravě

5.5.2011 16:00 Jakub Sýkora

Prvomájový den strojařů aneb Metrem po Ostravě

První máj je spojen s mnoha akcemi a já se shodou okolností a milých povinností letos dostal na akci pořádanou Vítkovice Machinery Group. Mne osobně, světe div se, nejvíce zaujala část pořádaná ve Vítkovice Doprava, a.s.

 

 

 

 

Díky omezenému času jsem chtěl stihnout jen první jízdu Vítkovického metra, ale čas a jiné okolnosti nakonec způsobily, že jsem se zdržel déle. Po příchodu do areálu vítkovické podnikové dopravy jsem hned zamířil do útrob depa, kde jsem chtěl zjistit, kolik toho ještě zbylo z úzkorozchodných lokomotiv. Pohled to byl bohužel neradostný. V depu se z úzkorozchodného parku nacházela pouze DH200.0516, která slouží jako pohon rotačního sněhového pluhu a samotná není pojízdná a DH200.0513, která pojízdná je. Normálněrozchodný park byl početnější, ale přece jenom běžnější.


DH 200.0513 odpočívá jako záložní lokomotiva © Jakub Sýkora

Už v hale bylo slyšet, že nechybí tradiční jízdy na stanovišti. Před depem, kde byly mimochodem dříve deponovány i tramvajové vozy vítkovické dráhy, tzv. „Komárky“, vozila návštěvníky dvě vozidla. Jedním byla „MUVka“ MUV69.2-1268 a druhým DH200.0512, která je jako jediná v modrých barvách. Jako správný nadšenec úzkého rozchodu jsem nemohl odmítnout svezení DH200kou a po uspokojení této potřeby jsem se jal čekat na metro. Pakliže si někteří myslíte, že jsem se úplně zbláznil, tak vězte, že ne. Jedná se o projekt Fakulty dopravní ČVUT v Praze a informace o něm můžete najít v odkazech na konci.

Zkráceně se jedná o vývoj vozidla vhodného pro neelektrifikovanou železniční trať a na základě situace vyplynulo, že se bude budovat z vyřazených čelních vozů jednotky metra 81-71 vyřazeného v Praze. Metro se vrátilo do areálu depa tak, jak bylo plánováno a po vystoupení notného davu prvních cestujících jsme se všichni mohli po několika schodech vydat do jeho útrob. Souprava jezdila po trase Vítkovice, lokomotivní depo – Vítkovice, západní nádraží – Vítkovice, východní nádraží – Vítkovice, dolní nádraží a zpět. Po celé trase metro hlásilo stanice a byl nám podáván výklad k historii a současnosti Vítkovic. Souprava pro první máj měla složení 2395+2501+703.821-9, což je lokomotiva, kterou ve Vítkovice Doprava, a.s. upravili pro provoz na CNG.


Souprava „Vítkovického metra“ v sestavě 2395+2501+703.821-9 se vrací z první jízdy
 s cestujícími a předjíždí DH 200.0512 © Jakub Sýkora

Po svezení metrem jsem se rozhodl najít ten den jedinou v pravidelném provozu jezdící DH200ku. Cestou jsem na ni spolu s dalšími fandy narazil, ale stihla zmizet v útrobách ocelárny společnosti EVRAZ Vítkovice Steel, a.s. dříve, než jsem stihl doběhnout. Když už jsem došel až sem, rozhodl jsem se prozkoumat, co se uvnitř ve Svátek práce děje. Provoz byl velký, a tudíž mnoho udivených návštěvníků vidělo lití ingotů a další práci s nimi, kokilami aj. Když už jsem končil procházku ocelárnou, objevila se DH200.0515 a na chvíli zapózovala u lití. To mělo za účinek můj urychlený přesun ven, který ale nebyl dost rychlý, aby ji stihl.

Lokomotiva jezdila dle potřeby, a tudíž bylo těžké odhadnout, kdy se opět objeví. Štěstí mi ale přálo a po několika málo chvílích se objevila. Sice trochu jinde, než jsem čekal, ale i tak byl nakonec můj cíl splněn. Spokojen, ale znepokojen pohledem na hodinky, jsem se odebral k bráně. Po cestě jsem si ještě vyfotil poslední odjezd metra, skupinu lokomotiv u brány a samozřejmě pomník vítkovické úzkorozchodky. I přes dopolední nepřízeň počasí určitě stálo za to vydat se do areálu společnosti Vítkovice Doprava, a.s. Metrem se v Ostravě jen tak neprojedete a vidět udivené pohledy náhodných kolemjdoucích, kteří uviděli tuto zajímavou soupravu, stálo za to.

Odkazy:
  1. Vítkovice Machinery Group
  2. Krkonošské metro

Titulní snímek: Metro odjíždí... © Jakub Sýkora

Galéria

Súvisiace odkazy