Proč šlechtična místo Kroměříže v Lednici skončila

2.7.2011 8:00 Milan Vojtek

Proč šlechtična místo Kroměříže v Lednici skončila

"Jo, a nezapomeň ve středu ti tam jede šlechtična," utrousil takhle v pondělí jeden z mých známých. Nebyl sám, i další lidé od kolejí mi potvrdili, že středa 8. června přinese na trať do Lednice zase trochu vzrušení. Zvláštní vlak s dvěma prototypy. 475.101 a T 478.1001 odvezou do Lednice vlak pro postižené děti.

Když jsem před časem sondoval, jestli se jízda, kterou si pamatuji z předchozích let, bude opět opakovat, odpověď byla záporná. "Ne, další opravdová mimořádnost do Lednice bude až akce Červnová noc s T 478.1001," shodli se mí informátoři. Vlak pro postižené do Lednice tentokrát jet neměl.


Jenže....

Jak už to bývá, člověk míní, osud mění. Tím osudem tentokrát bylo třináct wapek, neboli vozů řady Falls, které se zásluhou přemíry údržby ze strany SŽDC volně rozprostřely do prostoru. No, prostě, vykolejily nedaleko Vyškova a protože se jedná o jednokolejnou trať, po takovým způsobem provedené hluboké orbě bylo minimálně na desítky hodin, nebo přesněji, na nejeden den, na trati doježděno. V plánu byl ale zvláštní vlak pro děti z ústavů v Brně a okolí, jehož cílem byla Kroměříž. Vzhledem k vzniklé situaci byl cíl cesty narychlo zmměněn na Lednici. A i když se nakonec podařilo obnovit provoz v úterý odpoledne před akcí, k další změně už nedošlo a vlak jel skutečně do Lednice. Navíc, protože se jednalo o charitativní projekt, slitovalo se nad organizátory i ČD Cargo a umožnilo gratis otočení parní lokomotivy na točně. Vlak se tak i při zpáteční cestě mohl projet obvyklou rychlostí, tedy nebylo nutné loudat se tendrem napřed padesátkou. Několik snímků ukazuje, že jsem byl ve střehu a podstatné okamžiky jízdy jsem se snažil zachytit, bez ohledu na počasí, které mělo daleko do ideálu. 

A teď ještě totéž, oficiální notou:

Nehoda vlaku změnila postiženým  dětem cíl výletu Měly se procházet po Květné zahradě v Kroměříži, místo toho zavítaly na zámek v Lednici. Jednu památku UNESCO za druhou vyměnily postižené děti z brněnské Kociánky a dalších zařízení tak trochu proti své vůli. Kvůli nehodě na trati.
Samozřejmě nelze říct, že by změna vyvolala vlnu nevole. Pro účastníky byl zážitek z cesty vlakem se “sazometemem”, jak se parním lokomotivám taky přezdívá. Parní lokomotiva s přezdívkou šlechtična budila v čele vlaku pro postižené děti zaslouženou pozornost i při jízdě do Lednice. “Vzhledem k mimořádné situaci, kterou byla nehoda na trati do Přerova, jsme byli nuceni operativně změnit cíl. Nebylo jasné, kdy se podaří obnovit provoz, tak jsme se dohodli, že místo do Kroměříže pojede vlak do Lednice,” řekl Právu Michal Teplík z Krajského centra osobní dopravy v Brně. Administrativní úkony, potřebné pro zajištění jízdy do nového cíle, dopravce zajistil velmi rychle. I když se nakonec, sice s omezeními, podařilo obnovit provoz na místě nehody v úterý večer, cíl jízdy vlaku se již na původní nezměnil. “Při situaci, která nastala, jsme již program v Kroměříži zrušili a vyjednali náhradní v Lednici. Bylo by neseriózní dělat další změnu a na poslední chvíli chtít obnovit původní, již odřeknutý plán,” komentoval situaci, do které se dostali organizátoři zásluhou nehody.
Vlak s parní lokomotivou vyjel ve středu v deset hodin z brněnského nádraží v Králově Poli. V soupravě cestovalo 350 cestujících, děti i jejich doprovod. Nejely jen děti z brněnské Kociánky, ale třeba i z klobouckého Betléma a dalších zařízení. Po změně cíle odřekl svou účast jediný ústav, v Lednici jeho klienti byli totiž vloni. “Když jsme se do Kroměříže letos nedostali, nic snad nezabrání tomu, aby byla cílem další jízdy,” dodal Teplík. Jízda vlaku s parní lokomotivou pro postižené děti byla dobročinným podnikem, jehož organizátorem a mecenášem jsou České dráhy.