Železničná pozvánka na Agrokomplex 2011

9.8.2011 18:00 Marek Gróf

Železničná pozvánka na Agrokomplex 2011

Tradične sa koncom augusta koná výstava Agrokomplex 2011 v dňoch 18 – 21.8, počas ktorej nesmú chýbať pravidelné jazdy Nitrianskej poľnej železnice. Slovenské poľnohospodárske múzeum pripravilo aj tento rok pre návštevníkov bohatý program.

 

 

     Počas týchto štyroch dní sa v plnej paráde a zbroji ukážu všetky tri funkčné parné lokomotívy a to U 25.001 alias „BéeSka“, U 35.901 „Križko“ a nesmie chýbať U 36.001 „CéPéčka“.

U 35.901 na okruhu © Bc. Mário Katrinec

     Vlak bude jazdiť každý deň od 9:00 do 18:00 v cca 20 až 30 minútovom intervale. Jazdiť sa bude na okruhu okolo skanzenu ale aj na trati Skanzen – Brána spájajúca múzeum s výstaviskom.

U 25.001 na okruhu. © Peter Nikmon

     Tento rok budú vypravené mimoriadne parné vlaky. V súprave budú radené historické trojokenné vozne z úzkorozchodnej trate Ružomberok – Korytnica kúpele. Každý deň budú vypravené celkovo tri historické vlaky. Vlaky budú za príplatok. Časy odchodov ešte nie sú stanovené.

„Križko“ s „korytničákmi“ © Bc. Mário Katrinec

     Ako minulý rok, tak aj teraz budú v obehu lepenkové lístky. Týmto chcem upozorniť všetkých cestujúcich, aby si cestovný lístok zakúpili a nejazdili „na čierno“. Dostali sme totiž telegram, že na NPŽ sa má dostaviť aj generálny inšpektor ČSD Václav Kulihrach. Žiaľ nevieme, ktorý deň sa na našej železničke objaví, preto berte toto upozornenie vážne.

Generálny inšpektor ČSD prichytený pri kontrole © Miroslav Sekela

     Samozrejme nesmie chýbať ani detský vláčik. Zaujímavosťou je, že bol vyrobený v ČKD. Ako strojník sa opäť objaví náš vlakyneťácky kolega „marek.nrr“. Niekoľkých vlakyneťákov nájdete na aj na súprave „veľkého“ vláčiku.

Súbežná jazda malého a väčšieho vláčika © Miroslav Sekela

     Dúfam, že pozvanie prijmete a okúsite na vlastnej koži neopísateľnú atmosféru na tejto malej železničke pod patronátom jej jediného a dlhoročného prednostu Wáclava Gidaszewského.

     Keďže aj medzi železničnými „fandami“ sa nájdu aj takí, čo majú radi gumokolovú dopravu, dávame do pozornosti okrem informácií ohľadom jázd NPŽ aj tieto dva sprievodné programy.

     Traktorparáda – 4. ročník

     Počas tohto podujatia sa budú prezentovať historické traktory staršie ako 30 rokov (do 30 exponátov). Súčasťou programu budú ukážky štartovania a jazdy jednotlivých traktorov.

     Spestrením tohto ročníka budú ukážky historickej orby záprahom a traktormi, ukážky kosenia a mlatby obilnín.

     Okrem traktorov sa budú v rámci Traktorparády prezentovať aj ďalšie funkčné poľnohospodárske stroje (mláťačka, samoväz).

     Veľkou atrakciou pre návštevníkov bude jazda na traktorbuse. Cena lístka je 0,50 Euro/osoba/jazda.

V SPM vidieť aj takéto „mašinky“ © Bc. Mário Katrinec

     Zraz veteránov – 2. ročník 20. 8. 2011 (sobota)

     Stretnutie majiteľov historických áut a motoriek v areáli skanzenu medzi 12.00 – 13.00 hod. Prezentácia do 16.00 hod.

     Sprievodný program bude samozrejme bohatší a obsiahlejší. Viac sa dočítate na stránkach múzea www.spmnitra.sk a www.agrokomplex.sk