Szegedi Szergejes személyvonatok

4.9.2011 8:00 Bc. Jozef Gulík

Szegedi Szergejes személyvonatok

... alebo aby sme lepšie porozumeli - vyberieme sa do Szegedu za Sergejmi v čele osobných vlakov. Iba pred týždňom skončila letná sezóna pri Balatone, a teda aj nasadzovanie M62.3 na priamych vlakoch Budapest - Tapolca, ale jedna zaujímavá akcia, ktorej 'epicentrum' leží na juhu Maďarska, trvá aj po tomto dátume.

 

     Presne tak. Pre milovníkov sergejoidných strojov v Maďarsku, a najmä tých v pôvodnom prevedení, žiadna sezóna nekončí. Ba práve naopak - ich nečakané rojenie na osobných vlakoch v okolí mesta Szeged v týchto dňoch ešte len vstupuje do svojej druhej polovice.

     Zaujímavosť, o ktorej sa práve hovorí, je spojená s nepretržitou výlukou železničného mostu cez rieku Tisa medzi stanicami Algyő a Kopáncs, za účelom jeho generálnej opravy. Tú si už akútne vyžadoval technický stav mosta, keď bola cezeň povolená rýchlosť len 20 km/h s vylúčením prudšieho brzdenia.

     Výluka sa začala už 1. augusta a potrvá do 30. septembra, pričom osobné vlaky na trati MÁV 135 v úseku Algyő - Hódmezővásárhely-Népkert sú počas týchto dvoch mesiacov nahradené autobusmi. Dočasný cestovný poriadok sa už tradične nachádza na stránke MÁV.

M62.057 sa pohýna s osobným vlakom 7715 zo stanice Szeged-Rókus do Szegedu.

     Preseknutie vozebného ramena a zvýšenie turnusovej potreby súprav a hnacích vozidiel spôsobili, že v 16 km dlhom úseku Szeged - Algyő sú všetky (!) osobné vlaky vedené v klasickej súprave a s rušňom M62 (turnusová potreba 2 stroje). V auguste bežné radenie 2x By je od začiatku školského roka na vybraných vlakoch posilňované o tretí vozeň.  V súčasnosti, kedy starý typ Sergejov pomaličky opúšťa aj svoje pozície na nákladných vlakoch, je takéto dlhotrvajúce nasadenie v osobnej doprave skutočným unikátom.

     Na opačnej strane Tisy, teda v úseku Békéscsaba - Hódmezővásárhely-Népkert sú v prevádzke jednak motorové vlaky v réžii radu 63-41, ale tiež klasické súpravy s M41. Druhých menovaných sa týka ďalšia zaujímavosť: nakoľko v Hódmézővásárhely-Népkert, ktorá je vlastne iba odbočkou so zastávkou, nie je možnosť obehnúť vozne, súpravový vlak pokračuje bez cestujúcich do stanice Kopáncs (zhodou okolností ju výlukové autobusy neobsluhujú), rušeň obieha na opačný koniec a súprava sa v určenom čase vracia späť.

Obiehanie súpravy na dočasnej konečnej stanici v Algyő. Vlak 7704 svoju jazdu ukončil, aby z neho mohol vzniknúť spiatočný vlak 7713 s odchodom o hodinu neskôr.

 

Vážení, tak toto sa hocikde nevidí! Stretávanie osobných vlakov vedených Sergejom M62 sa so železnou pravidelnosťou, mnohokrát denne, opakuje v stanici Algyő. Avšak len do konca septembra... (vľavo vlak 7713 s M62.057, vpravo 7716 s M62.096).

Štítok s výrobným číslom 0297 luganského závodu patrí stroju M62.096 (Algyő).

Vlak 7713 ešte počkal na prestup z výlukových autobusov a M62.057, s neodmysliteľnou clonou spálenej nafty, ho rozbieha z Algyő do Szegedu.

Proti Slnku, ale vždy krásny a neopakovateľný Sergej. M62.057 sa vracia zo Szegedu s vlakom 7706 a okná na vozňoch, pootvárané takmer všetky do jedného, sú letmou spomienkou na horúčavy posledných augustových dní. (Szeged-Rókus - Algyő)

Dnes sme mali na M62.057 skrátka šťastie. 'Vytŕčal' sa pred objektív viac, než jeho druh s číslom 096. Nie inak tomu bolo v podvečer, kedy si to vlak 7723 hnal industriálnou rovinou do stanice Szeged-Rókus.

     Ekonomika prevádzky síce dostáva 'ranu pod pás' a pekne vidno, ako by sa teraz hodili napríklad motorové vlaky MDmot, vyradené v uplynulom roku, ale ak si už doprava vyžiadala práve takéto riešenie, železničný fanúšik zrejme nebude proti. Dobre totiž vie, že čas starých Sergejov sa napĺňa a jedinečný hukot sovietskeho motora, okorenený pri každom rozbehu oblakmi hustého dymu, môže počúvať z otvoreného okna hneď za rušňom čoraz zriedkavejšie...

Snímky autor, 27. 8. 2011.

Súvisiace odkazy