Jazda Mikulášskeho vlaku po Zvolenských spojkách 3. decembra 2011

28.11.2011 8:00 Mgr. Miroslava Miková a KHT

Jazda Mikulášskeho vlaku po Zvolenských spojkách 3. decembra 2011

V predvečer sviatku sv. Mikuláša si deti s iskierkou v očiach ukladajú vyčistené čižmičky do oblokov a s napätím čakajú na to, čo sa stane. Nevedia sa dočkať chvíle príchodu sv. Mikuláša. V mysli si opakujú slová milej básničky alebo pospevujú pesničku, ktorou sa chcú pochváliť vzácnej návšteve.

Žiarivými očkami pozerajú von oknom na oblohu plnú jagavých hviezd a netrpezlivo čakajú. „Kedy už príde?“, znejú naliehavé otázky. Jemné zvonenie zvončeka v diaľke znásobuje detskú nedočkavosť.

 

Konečne prichádza vytúžená chvíľa. Radosť detí sa mieša s očakávaním i štipkou strachu. Dobrosrdečný starček s bradou, ktorá prezrádza jeho nekonečnú múdrosť a láskavými očami, nikdy neprichádza sám. Spoločnosť mu robia dvaja pomocníci – čert zamastený od sadzí a prekrásny anjel. Najčastejšie pomáhajú sv. Mikulášovi niesť ťažký mešec plný sladkých prekvapení.“

Plagát akcie (PDF)

Tak takúto nefalšovanú Mikulášsku atmosféru  môžete vo Zvolene po troch rokoch opäť zažiť  aj Vy. Už v  sobotu  3. 12.2011, kedy pre Vás a Vaše ratolesti pripravil Zvolenský Klub historickej techniky v spolupráci so ŽSR v priebehu celého dňa  mimoriadne  jazdy  Mikulášskeho historického parného vlaku jazdiaceho po „Zvolenských spojkách“. Vlak pri svojej cca 40 min jazde navštívi stanice Zvolen mesto (malá stanica)  a  Zvolen nákladná st. (nazývaná tiež aj stará stanica), aby sa opäť vrátil do svojho východzieho miesta  Zvolena hlavnej (veľkej) stanice.  

Počas jazdy bude vlakom prechádzať  Mikuláš s anjelom a čertom, ktorí dobrým deťom  rozdajú sladké odmeny.  O teplo v historických drevených vozňoch sa postará parné kúrenie, v bufetovom vozni bude možnosť  zájsť na horúci punč, či  vianočne pečivo. Vlak bude počas  celého dňa  premávať zadarmo.  A keď sa večer  mesto ponorí do tmy, náš vlak sa rozsvieti  miliónmi maličkých žiaroviek,  ktoré pri podvečerných jazdách Mikulášskeho vlaku naplno prejavia romantiku tohto dňa.