36 hodín v pohybe

15.12.2011 8:00 Kamil Korecz

36 hodín v pohybe

Vo diskusiách tu na VLAKY.NET je možné naďabiť na všeličo. Napríklad aj na avízo o chystanom repete akcie s výpredajovými sieťovými cestovnými lístkami distribuovanými výhradne cez nemenovaný obchodný reťazec.

A to prinúti uvažovať každého bežného smrteľného Slováka, zoceleného 810-tkami a B-čkami, nevlastniaceho ten kúzelný preukaz výrazne zmenšujúci republiku a skracujúci železničné vzdialenosti v nej, obracajúceho každé euro a škrípajúceho zubami pri sledovaní koľko miliárd ešte pošleme pracovitým Grékom a usilovným Španielom.


Príprava

Otvoril som si teda Elis aj ja, na vnútornú stranu viečok som si premietol známu schému tratí, zvýraznil som si na nej úseky a trate, ktoré som už dávno nenavštívil a doslova rozsvietil tie, ktoré sa mojej cestovateľskej úchylke vyhýbajú úplne. Zrodili sa veľké plány: Tisovec, južný ťah, osobákom cez transverzálu, Skalica, Dunajská Streda, Čata, Zlaté Moravce. Zámer bol vyhnúť sa hlavným ťahom pokiaľ to pôjde a dostať z toho maximum. Chcel som si prejsť trať od Brezna do Margecian inak ako Horehroncom a mal som zálusk na nejakú „novú“ trať na západe, čiže to ukazovalo na nočný presun Zemplínom alebo Poľanou.

Klikanie v Elise však bolo márne. Predstavu MT-BB-ZV-LC-Jes-Tisovec-BR-Č.Skala-Marg-Kys-PO-VT-HE nešlo z platného GVD vyškriabať nijakým spôsobom, ani zmenou smeru, ani úpravou trasy cez KE/Turňu. Na rad prišli populárne škrty, Tisovec musel preč. Piatok ako pracovný deň som hodlal využiť na premiérovú cestu do Záhorskej Vsi, keďže tu sa inokedy nejazdí. Skalicu škrtla chýbajúca polhodinka v Bratislave, dal som prednosť Zlatým Moravciam, trať na Dunajskú stredu sa diskvalifikovala vďaka výluke. Takže tam až neskúr so žltým pánom. Lístky či skôr vetché pokladničné bloky som si zaobstaral hneď v prvý deň predaja, aby som zároveň stihol posledný deň starého cenníka a za lôžko T3 dal už priamo ZSSK 5,6 namiesto nových 10 €.

Hodina H a cesta samotná

Ráno som ešte nakúpil proviant a už som sa aj brodil snehom na stanicu. No brodil, napadal asi jeden cm, ale za celú cestu to bolo jednoznačné maximum a už v Turčianskych Tepliciach bolo jasno a sucho. Hneď prvý vlak mal meškanie vyše 30min, ale povedal som si, že mňa nič len tak neodradí a do Brezna prinajhoršom dôjdem z BB aj busom. Nebolo treba, prípoj počkal. Po krátkej prechádzke Breznom a výdatnom obede som sa ledva dogúľal na stanicu k ďalšej 812-tke. Následne to už išlo hladko ako vo švajci, v Kysaku dokonca prestup na výkrik ZSSK 671/971. Prestoj v Humennom využívam na hľadanie centra. Nikdy predtým som tam nebol, hoci na perónoch v tomto meste som už podrážky obtláčal veľakrát.

Cca pol hodinku pred odjazdom ešte pozdravím Švejka a už sa aj naloďujem na „Zemný plyn“, horné lôžko, moje obľúbené.Vyspal som sa celkom dobre, prudké brzdenie nezávislej trakcie vystriedalo v Bánovciach hladké závislenie. Potom registrujem až kmitavú agóniu celého vozňa obutého do Görlitz podvozkov na koridore – aha, noc sa mi už kráti. Ráno pracovného dňa v Bratislave je rušné, no do odchodu osobáku smer Zohor nie je veľa času. Nedráždim preto hada bosou nohou a nápad šaškovať so statívom priamo pred skúmavou hliadkou príslušníkov zavrhujem. V Zohore je už ako-tak svetlo na foto bez statívu, v Záhorskej vsi prestoj tak akurát na fotenie a krátku prechádzku k Morave.

Pravidelne sú tu nasadzované 810-tky, moje najobľúbenejšie motoráky. Mne sa proste páčia, sedačky končiace pod lopatkami, škrípajúce oddielové dvere, odfukujúce tie vonkajšie, kopanec pri rozbehu, pohadzovanie za jazdy, červená koženka, … Sám si to neviem vysvetliť, ale mám ich proste a úprimne rád. Bite ma, nepomôžem si. Prestoj v Bratislave som chcel pôvodne zaplniť Múzeom dopravy, ale radšej som zvolil prechádzku po čerstvom smogu. Prešiel som si na Bratislavu netypickú Hlbokú cestu a kroky ma doviedli až na Slavín. Jemná hmla dodáva tomuto miestu ešte skleslejšiu atmošku, človeku musia v hlave víriť rôzne myšlienky.

Ale to už je čas približovať sa k stanici a nájsť niečo teplé pod zub. Pre ďalšiu cestu do Z. Moraviec in-situ volím miesto osobákov a Nových Zámkov rýchlik do Šurian a dobre som spravil. Jednak som na tejto stanici ešte nikdy nenastupoval/nevystupoval a potom bolo tam čo fotiť: manipulák do Zámkov aj rosničku súkromníka. Zaskakujúca 810-tka s prívesom do Moraviec prichádza na závese levického osobáku. Zaujmem miesto a teším sa na ďalšiu premiéru. Krátky pobyt v Moravciach využívam na foto pri šibovaní motorky po stanici. Pre problémy s vozidlom sa to troška natiahlo, tak foto s budovou je len tak hodne na rýchlo, aby som tu nestvrdol.

Napriek niekoľkým pokusom o skapanie motora, z toho jedného aj úspešného včas dorážame do Úľan n/Žitavou, kde s malou dušou očakávam R Devín. Obava preplnenosti sa našťastie nepotvrdila a rozkladám sa v jednom z voľných kupé B-čka na konci súpravy. Dovolím si tvrdiť, že pri obsadenosti do 4ks/kupé sú to pohodlné vozne, vždy sa tam viem rozložiť aj pri dlhšej ceste. Čistota a údržba týchto veteránov je už ale iná kapitola. Podobne to s pohodlím bolo v Bh-čku, kde mäkké pružiny sedačiek akceptovali akúkoľvek polohu kostnatého tela, ak bol pravda človek v štvorke sám. Okamžité prípoje v Galante aj Trnave zafungovali, voľné miestečko sa našlo aj v R Turiec, teda vlastne piatkovom R Choč a už sa len nechať viezť posledné kilometre k domovu.

Pár čísel na záver

Štart cesty 17.11.2011 o 9:31 v Martine, koniec 18.11.2011 o 21:30 na tom istom mieste, t.j. presne 36 hodín v pohybe. Celkové výdavky 6,99 + 6,99 + 5,60 =19,58 €. Najväčšie meškanie 34 min, počet prestupov 17, celkom otestovaných vlakov 18, prejdených kilometrov 1 046, premiérovo precestované trate 2, vozidlá v čele vlakov chronologicky: 812 057; 812 027; 812 011; 812 043; 363 096; 671/971 005; 812 024; 757 085; ?+?; 263 008; 810 159; 810 159; ?; 810 492; 810 492; ?; 240 123; 363 145.

Syndróm kockatého zadku sa objavil až kdesi okolo Vranova a potom pri Púchove – ešte musím veľa trénovať, aby som bol plne pripravený zvládať domácu ponuku v železničnej preprave naozaj naplno. S preplneným vlakom som sa stretol iba pri Os 7341 hneď na začiatku, no ten chodí plný aj bez takejto akcie. Výnimočnosť cestovanie týmto vlakom na zadnom predstavku prívešáka dokresľoval ešte týpek zabávajúci skupinku mládeže spievaním skladieb všetkých žánrov a veku, internacionálu nevynechávajúc.

Úloha

Mám pre vás ešte domácu úlohu. Dokážete nakresliť len tak z hlavy úplnú sieť ŽSR vrátane nedávno zrušených tratí? A nešvindľovať a neopisovať! S výsledkami sa môžete pochváliť v diskusii. Trúfne si niekto?

Titulná snímka: Os 5719 prichádza, súprava do Zlatých Moraviec je na závese, Šurany, 18.11.2011 © Kamil Korecz

Galéria

Súvisiace odkazy