Zahradní železnice Zásmucka

2.2.2012 8:00 Mixmouses

Zahradní železnice Zásmucka

Dnes vás seznámím s jednou velmi zajímavou zahradní železnicí nedaleko od Kolína - v malé vesničce Horní Chvátliny poblíž Zásmuk. Tato železniční lahůdka jest „vybavena“ poněkud netypickým rozchodem 300 mm a budují a provozují ji převážně členové sdružení Posázavský Pacifik.

 

 

 


Zahradní železnice Zásmucka započala s výstavbou trati již v roce 1997 a od té doby se koleje rozrostly do značné délky, včetně několika staniček a zastávek. Má první návštěva zde proběhla v roce 2006, další pak až o pět let později a ta poslední na Štěpána loňského roku.


Dnes je to sice zatím bez návštěvníků, ale o to více času bylo na dokumentaci této
železničky (26.12.2011) © Mixmouses

Rozdíly mezi první a druhou návštěvou byly veliké. Kolejiště dosáhlo dvojnásobné délky, členové sdružení vybudovali druhý most, tunel a další stavby.


Krásná hrázděná výtopna (24.9.2011)© Mixmouses

V plánu je výroba parního vozu, na jehož výstavbu můžete přispět (viz odkaz níže), ve výhledu je prodloužení trati dvěma směry - severním, a pak jižním, kde by v případě realizace došlo ke stavbě koleje o délce několika set metrů směrem k lesu.


Časem by tahle koncová stanice nemusela být koncovou... (26.12.2011) © Mixmouses

Nebudu se více rozepisovat o podrobnostech, ze snímků ve fotogalerii si jistě uděláte obrázek sami. Pro ty z vás, které by zajímaly další informace o budování, vozidlech či provozních dnech, doporučuji navštívit webové stránky ZŽZ..
 
 Další nákladní vagonek (26.12.2011) © Mixmouses
 
Zdroj informací: František Pašek, stránky ZŽZ
 
Titulní snímek: T 27.101 na trati © Mixmouses

Galéria

Súvisiace odkazy