Za brejlovci mezi vinohrady

4.2.2012 16:00 Milan Vojtek

Za brejlovci mezi vinohrady

Ne, nejsem milovník pěší turistiky. Přesto turistická akce s centrem v Mutěnicích na Hodonínsku patří mezi události, které mě umí vyburcovat z klidu. No, klidu, co to je klid? Ale nebudu si stěžovat. Prostě, tato akce, putování za zdravím a vínem, funguje pro šotouše jako bonbon na vosy. Není divu, Vidět na lokálce, kde jsou domovem šukafony 810 "dospělé" vlaky s brejlovci, to je opravdu důvod k akci.

Je to neskutečný paradox. Kdyby mi někdo před lety řekl, že budu honit brejlovce jako neskutečnou mimořádnost, nevěřil bych mu, smál bych se a řekl, ať si ze mě nedělá to. No to. Jo, sedací končetinu. A přece tomu tak dnes je. Kdepak je ten Shalomek z dob, kdy ještě nebyl Shalomkem a jezdil na kole, později na skvělém stroji Jawa 21 Pionýr, ke kolejím, hledět na špinavé Brejlovce na trati Břeclav - Přerov, nebo na ještě špinavější sergeje tamtéž. Kdybych měl z každého špinavého vlaku, nad kterým jsem tehdy ohrnoval nos, fotku, jak bych byl rád. No nic...  trocha sentimentu...

Ale zpět. Na den pochodu jsem si vyčlenil trochu volna s tím, že jsem chtěl zvěčnit "dospělé" vlaky na lokálce, doméně šukafonní vozby. Ta dospělost byla dána přítomností právě brejlovců, ovšem s vietnamskými vozy. 

754.041 odjíždí z Mutěnic. 

Zátiší s šukafonní vozbou v Mutěnicích 

 

Bylo mi cestou z Mutěnic do Zaječí dopřáno jedno velké překvapení. O jízdě motorového vozu M 286.1032 do Bořetic (respektive na odstavení do Kobylí) jsem vůbec neměl tušení a tak jsem na motorák hleděl jak příslovečný puk. Rázem jsem tedy pozměnil plány a namísto Zaječí jsem jej vyfotil u Bořetic a jel zpět. Nevěděl jsem, že končí v Kobylí a vyčkával jsem za Kobylím, provázen nechápavými pohledy řidičů aut. Po chvíli jsem to vzdal a našel motorák už odstavený na nádraží.    

 M 286.1032 relaxuje v Kobylí

 Výjezd z Kobylí, kde jsem marně čekal na krokodýla. Hromada hlíny, nebo spíše bahna, se k tomu hodila.

 Dobrým místem na focení se ukázalo okolí přejezdu, kde lokálku kříží silnice z Mutěnic do Čejče.

 A u jiného přejezdu, vedle zastávky Brumovice jsem fotil znovu.

Další snímek vznikl o kus dál před Kobylím 

 Nebo taky před Bořeticemi

 

 Zastavení vlaku ve Velkých Pavlovicích jsem využil. Popojel kus dál a fotil. Na prvním snímku i s rozhlednou Slunečná

Výjezd ze Zaječí 

 

 K přejezdu za Mutěnicemi jsem se toho dne ještě vrátil vyfotit další vlak. A při té příležitosti jsem rád prohodil pár slov s Modrákem.

 754.041 podjíždí dálnici D 2 a míří do Zaječí 

Objíždění soupravy v Zaječí 

 

A pro mě v ten den konečná. Odjezd ze Zaječí. Další program dne už nemohl být vlakofilní a tak jsem si pozdější dvouhlavý vlak prohlédl až na Modrákových záběrech na jeho domovské stránce. Měl to parádní, kluk jeden.