2011 - Svět 1435 milimetrů - dvaja - tedy ve dvou se to lépe táhne

31.3.2012 8:00 Milan Vojtek

2011 - Svět 1435 milimetrů - dvaja - tedy ve dvou se to lépe táhne

Obvykle v režii soukromníků a obvykle v dieselovém složení. Taková by měla teoreticky být další kapitola ohlédnutí za rokem 2011, pokud je chci věnovat většímu soustředění lokomotiv v čele vlaku. Ano, ve dvou se nejčastěji prohání po našich kolejích soukromníci a obvykle jsou to dieselové stroje, které jsou hlavními hrdiny snímků. I když pravda, hned titulní snímek obecnou pravdu popírá.

 

 

 

Na titulním snímku totiž není ani diesel, ani soukromníci, ale státní dopravce v čele zátěže na koridoru. Nicméně, v následujících snímcích se přeci jen dostane i na ty diesely. Tak dost řečí, pojďme se podívat, co se podařilo během celodenních výprav i pouhých krátkých „odskočení si“ ke kolejím, ulovit.

 Semmering Bahn už po přesměrování provozu na pravostranný? Dvojice taurusů soukromého dopravce tuto iluzi sice navozuje, důvod byl ale jiný. Po správné, tedy po levé koleji, se krátce před nimi prohnal tunelem mezi vinicemi u Gumpoldskirchenu sonderzug s němkou. Ten byl rovněž důvodem, který mě přinutil vydat se s Lukášem na cestu. Tohle dvojspřeží tedy vzniklo v den, jenž v kalendáři patří Třem králům, tedy 6. ledna 2011.

 Další dvojice už je dieselová. Pravda je, že se lokomotivy neměly s čím zadýchat. Soukromníky, uhánějící „proti srsti“ neboli proti správnému směru z Břeclavi do Lanžhota, jsem 29. ledna fotil při jízdě bez zátěže.

 A totéž platí o snímku, pořízeném o dva dny později jen o pár desítek metrů blíž břeclavskému uzlu. I Unipetrol doprava jel pouze strojní jízdu pravda, ti jeli pro změnu po správné koleji.

 A dvojče stejného dopravce se mi natrefilo před fotoaparát 22. března, tentokrát již se zátěží kotlů na výjezdu z Břeclavi.

 

 Pokud mluvím o druhém jarním dni, 22. březnu, byl opravdu vydatný na dvojčata. Nějaký čas po výše uvedené dvojici lokomotiv jsem byl o kus dál na trati do Podivína. A ejhle, copak se to děje? Zase diesely. A zase dva. A zase Unipetrol doprava…. No, nenadával jsem.

 Jak již jsem se před nedávnem zmínil v části o stíhačkách řady 380, více jsem se vloni věnoval i trati 330 Břeclav – Přerov. Kromě loko 380, lovené nejčastěji s EC 137 Moravia, mě lákali soukromníci. Takto jsem ukořistil obrazovou podobu dvojčat dnešního dopravce AWT. V kalendáři bylo napsáno datum 29. březen.

 Repete z trati 330, datum 1. duben a jako prvoaprílový žert se mi z lesíku, mezi mnou a kolejemi, z nejméně vhodného směru, vystavila před objektiv hned trojice polských „rakví“.

 10. dubna jsem se zastavil na oblíbeném místě u podivínského zhlaví stanice Zaječí. Místní zářez je jedním z mála, které mezi Břeclaví a Brnem jsou, toho je třeba využít, než úplně zaroste náletovými keři. Bonusem při čekání na EC vozbu byl kontejnerový vlak s cargomixem 363 a 230.

Blíže Břeclavi, u Ladné vznikl 29. května záběr rychlíku IDS, který měl výjimečně v čele kromě plecháče i eso. Tady ale spíše než o heslo ve dvou se to lépe táhne, šlo o heslo potřebujeme dostat do Břeclavi eso, značka: Levně. 

 7. června jsem stepoval mezi státní hranicí s Rakouskem a Břeclaví. Důvod se jmenoval řada 380 a její návrat domů. Pravda, nebyl to známý vězeň 380.004, ale sesterský stroj, který se vracel z provozních zkoušek, při kterých se mimo jiné projel třeba po Semmeringu.

 Výlet do Brna ze dne 11. června měl jako hlavní důvod jízdy skaličáku 433.001. No ale když už tam člověk je, přeci nepohrdne snímkem trojice laminátek, klesajících z Králova Pole do Maloměřic. No, nevyfoťte je, když se vám cpou až pod objektiv. J 

 Sesterský snímek ze série se objevil i v jiném výběru, nicméně, dvojspřeží messerschmitt a taurus, ulovené 11. srpna v Břeclavi, je natolik atraktivní spojení, že jsem si dovolil malé repete.

 Zaječí tady již bylo. Je znovu, zavítal jsem tam několikrát. Třeba i 29. srpna. Při čekání na EC se mi nabídla taková kombinace vozidel. Opět, asi ve snaze ušetřit na poplatcích za dopravní  cestu, se na vlaku vezly i dva diesely 742.

 Pálavské vinobraní v Mikulově vyrostlo ve významnou turistickou akci a budiž ČD přičteno k dobru, že na ni reaguje posílením dopravy. Tím je i zvláštní maxivlak z Brna do Mikulova. Ne, že by si brejlovce s posílenou soupravou neporadily, ale vlak se v Mikulově dělin na zpáteční cestu na dva spoje v odlišný čas, proto byl zapotřebí i tandem lokomotiv. Jo, v kalendáři bylo datum 10. září.

Tečka na závěr je z 13. listopadu. V Lanžhotě stojí soukromníci s porcí kotlů a čekají, až je předjede spoj Eurocity.