Redukcia osobnej dopravy v Maďarsku od 15. apríla 2012

6.4.2012 8:00 Bc. Jozef Gulík

Redukcia osobnej dopravy v Maďarsku od 15. apríla 2012

Hoci sme iba pred pár dňami priniesli o maďarských železniciach pozitívne ladený článok, zameraný na modernizáciu infraštruktúry, situácia nie je taká ružová, ako by sa mohlo zdať. Bolo totiž otázkou času, kedy a akým spôsobom sa prejaví nepriaznivá ekonomická situácia aj na železnici. Výsledok? Veľké škrtanie vlakov – už od 15. apríla.

 

     Verejná doprava v Maďarsku je zohratým systémom, ktorý možno z niekoľkých hľadísk považovať za vzorový. Či už ide o väzby medzi jednotlivými druhmi dopravy, organizáciu prímestskej dopravy, taktový grafikon, ktorý prináša pravidelnosť spojov aj do najodľahlejších kútov republiky alebo masívne investície do železničných tratí, vozidiel, atď.

     S týmto však kontrastujú rozpadávajúce sa lokálky, prezamestnanosť, prestarnuté osobné vozne Bhv, By, či nenásytní sergejoví olejo- a naftožrúti. Akoby išlo o dva svety, ktoré sa navzájom prelínajú a nikdy nevieme, ktorý zvíťazí. Aj neradostná ekonomická situácia, ako to už býva, nahráva momentálne skôr negatívnym náladám.

Križovanie osobných vlakov na trati Esztergom - Almásfüzitő sa od 15. apríla stane minulosťou. Zostanú už len dva páry, ktoré obslúži jediná súprava. (Lábatlan, Bzmot 337 + 315, 22. 8. 2006)

     Práve ten pekne nataktovaný a navrstvený cestovný poriadok MÁV, ktorý až doposiaľ riadne plnil svoj účel, čaká v najbližšom období ťažká skúška. Už od nedele 15. apríla 2012 vstupuje do platnosti jeho zmena, ktorá stihla v Maďarsku vyvolať vlnu nevôle a rozhorčenia, ale poznáme to sami, škrtaním sa šetrí jednoducho a rýchlo. O čo vlastne teda pôjde?

     Redukciu pocítia predovšetkým trate, ktoré niekoľko minulých rokov balansujú na hrane medzi zastavením a obnovením osobnej dopravy, ako napr. Esztergom – Almásfüzitő, Komárom – Kisbér – Székesfehérvár, Pápa – Csorna, Balassagyarmat – Ipolytarnóc ...

     Po 15. apríli na nich bude existovať iba tzv. základná dopravná obslužnosť, ktorá predstavuje spravidla dva až tri páry vlakov. Vyškrtanie 6 až 9 párov spojov totiž nie je ničím výnimočným a popri tom prichádzajú ku slovu aj čiastkové úpravy v cestovných časoch alebo časovom obmedzení, aby sa aspoň ako-tak zaplátali diery po chýbajúcich spojoch. Obmedzenie dopravy sa však dotkne aj iných tratí, vrátane hlavných.

     Zmena cestovného poriadku vo formáte pdf je k dispozícii tu, a kompletný cestovný poriadok MÁV 2011/2012 so zapracovanou zmenou je dostupný na tejto adrese.

Motorový osobný vlak odchádza zo stanice Szilvásvárad do Egeru - na jednu z najmalebnejších tratí v Maďarsku. 8. 10. 2008.

Snímky autor.

Titulná snímka: Bzmot 336 na zastávke Ászár na trati Komárom - Kisbér - Székesfehérvár.