Do Okoře bez oře, ale zato s motoráčkem

9.4.2012 8:00 Jakub Vyskočil

Do Okoře bez oře, ale zato s motoráčkem

Předpověď na sobotu 31. března. nebyla vůbec přívětivá, ale i přes to jsem se rozhodl, že si udělám výlet do Kralup nad Vltavou. Konala se zde již 41. ročník akce „Do Okoře bez oře“, kde byly mimo jiné naplánovány i zvláštní jízdy motorových vozů řady M 131. Po předešlých informacích o tom, jak Hurvínci budou jezdit, bylo rozhodnuto, kam se v sobotu pojede.

 

 

 

Využívám brzkého spojení, abych byl v Kralupech ještě před první jízdou. Ve čtvrt na osm vystupuji z osobáku od Prahy, souprava historického vlaku je již připravena u depa a čeká na pokyn k posunu k peronům. Historická souprava je složena z motorového vozu M 131.1549 společnosti Junior Market, přípojného vozu BDlm a motoráku M 131.1441 SŽVJ. Po přistavení soupravy k peronům a jejím následném vyfocení se rozhoduji, že pojedu vlakem Sp 1712 do Mostu, z Mostu do Ústí nad Labem a dále do Roudnice nad Labem abych si projel takzvané podřipské lokálky.


809.140 ve Straškovš © Jakub Vyskočil

Víkendové spojení na těchto tratích není příliš časté - 3 páry osobních vlaků po trase Roudnice nad Labem. - Račiněves - Vraňany je opravdu žalostně málo. Po projetí malebných lokálek se vyskytuji ve stanici Vraňany, kde urychleným přesunem přesedám na osobák z Ústí a popojíždím opět do Kralup. Velvarskou lokálkou se dostávám do stanice Kralupy nad Vltavou předměstí, kde při výstupu z vlaku fotím průjezd historického vlaku z Noutonic, kam jsem se bohužel nedostal.


Historická souprava v Noutonicích © Vojtěch Beran

Poté se vydávám městem k druhé místní trati, číslo 093 Kralupy - Kladno. Zde odfotím Hurvínky při cestě do Zákolan, které leží ne této trati. Po jejich zaznamenání se vydávám k zastávce Kralupy nad Vltavou-Minice a jdu zpět na kralupské nádraží, po cestě ještě vyfotím pár strojů ČD a velice mě potěšila dvojice kocourů společnosti AWT. Jak jsem na začátku reportáže napsal, počasí se podle předpovědi rosniček nemělo vydařit a také se skutečně nevydařilo.


809.345 v Kralupech nad Vltavou © Jakub Vyskočil

Když začalo pršet, rozhodl jsem se, že se projedu domů přes Neratovice a Prahu. Při příjezdu do Lysé, kde jsem chtěl přestoupit na Regionovu do Milovic, mne překvapila na vjezdu do stanice dvojice Hurvínků, která směrovala do svého bydliště - jeden do Velkého Oseka a druhý ve směru Jaroměř. I přes nezmary počasí si dovoluji říci že se akce povedla a jejím organizátorům akce děkuji za milé zpestření provozuna traťích v okolí Kralup nad Vltavou.


M 131.1549 při posunu k peronům žst. Kralupy nad Vltavou © Jakub Vyskočil

Závěrem děkuji Vojtěchu Beranovi za poskytnutí fotografií ze Zákolan a Noutonic, kam jsem se nedostal. A PhDr. Zbyňkovi Zlinskému za doplnění odkazů i další úpravy textu.

Odkazy:
  1. Okoř - Wikipedie
  2. Kralupy nad Vltavou on-line - Do Okoře bez oře
  3. KČT Kralupy nad Vltavou
  4. Do Okoře bez oře - pozvánka ve formátu PDF
  5. Zubrnická museální železnice
  6. Historickým motoráckem na pochod do Okore v sobotu 31.3.2012 - jízdní řád ve formátu PDF

Titulní snímek: Historický vlak u zastávky Kralupy nad Vltavou-Minice © Jakub Vyskočil

Galéria