Konec další průmyslové úzkokolejky v Polsku

15.4.2012 8:00 Martin Kalousek

Konec další průmyslové úzkokolejky v Polsku

Modernizace výrobního procesu v cementárně Odra Opole znamenala od 1. března tohoto roku konec provozu tamní průmyslové úzkokolejky o rozchodu 1 000 mm. Úkolem průmyslové úzkokolejné dráhy cementárny Odra Opole byl přísun vytěženého vápence z lomu k pásovému dopravníku pod cementárnou. Provoz byl zajišťován v nepřetržitém režimu ve dne i v noci, v pracovních dnech i o víkendech.

 

 


K dispozici měla cementárna 5 lokomotiv rumunské výroby Lyd 2. Pro zajištění provozu však stačily dvě lokomotivy, které se střídaly v případě zbrojení nebo údržby. Na trati byl vždy jen jeden vlak se sedmi vozy, které lokomotiva do místa nakládky v lomu vždy sunula. Ložená souprava vážila cca 12 tun a jeden obrat trval cca 40 min.


Snímek z alba ke 100. výročí dnešní firmy Cementownia Odra SA w Opolu

Určitou zajímavostí úzkokolejky byl tunel v délce 227,2 m pod ulicí Luboszycka a tratí PLK číslo 227. Poslední etapa stavby nového pásového dopravníku až do prostor lomu při které bylo potřeba postavit pásový dopravník i tunelem místo kolejí znamenala pro úzkokolejku konec provozu.


Lokomotiva Lyd 2-4 na opolské trati dne 18.2.2012 © Martin Kalousek

Na závěr jedna lepší zpráva, žádná lokomotiva Lyd 2 z Opole by neměla skončit ve šrotu. O jedné z lokomotiv se uvažuje s jejím umístěnim na pomník v areálu cementárny, ostatní lokomotivy budou prodány tomu kdo o ně projeví zájem. Možná, už se tak i stalo.

Odkazy:
  1. Cementownia Odra SA w Opolu. Cement portlandzki, żużlowy, hutniczy
  2. Lyd2 – Wikipedia, wolna encyklopedia