Moravskoslezský kraj dostal ke Dnu železnice nová vozidla

25.9.2012 16:00 Karel Furiš

Moravskoslezský kraj dostal ke Dnu železnice nová vozidla

V sobotu 22. září 2012 proběhl na Ostravsku Regionální den železnice. Při této příležitosti byly v Bohumíně zástupcům Moravskoslezského kraje předány dvě elektrické jednotky řady 471, které byly pořízeny za finanční podpory z ROP Moravskoslezsko. Nová vozidla budou nasazována na spojích ze Studénky do Bohumína a dál přes Karvinou, Český Těšín a Třinec do Mostů u Jablunkova.

 

 


Slavnostní zahájení v Bohumíně bylo odstartováno v devět hodin. Na tribuně promluvila nejdříve tisková mluvčí Českých drah Bc. Kateřina Šubová. Dále se slova ujali náměstek ředitele Českých drah pro osobní dopravu Ing. Antonín Blažek, náměstek hejtmana Moravskoslezského kraje pro dopravu Miroslav Novák, starosta města Bohumína Ing. Petr Vícha, ředitel krajského centra osobní dopravy ČD Ostrava Ing. Miroslav Klich, generální ředitel Škoda Vagónka, a.s. Ostrava Ing. Jiří Paruza a P. Mgr. Martin Kubeš jako zástupce biskupa ostravsko-opavské diecéze Mons. Františka Václava Lobkowicze.


Bc. Kateřina Šubová uvádí protagonisty slavnosti © Karel Furiš 

Po slavnostním zahájení jsme se odebrali na první nástupiště k jednotce s hnacím vozem 471.081-0, aby byla pokřtěna (ve skutečnosti jen požehnána) výše zmíněným církevním hodnostářem. Stejně jako jen v zastoupení přítomný biskup, sám velký příznivec železnice, má vlastně dvě „křestní jména“ - na bocích je nápis Karviná a na čelech pak Anička. Tato jednotka pak zůstala v Bohumíně na výstavě vozidel ke Dni železnice. Nové vozidlo lákalo spoustu návštěvníků už svým nápadným polepením vozových skříní. Určitě to bylo zajímavé zpestření a vůbec to nevypadalo špatně.


Schéma polepu jednotky „Karviná“ z tiskové zprávy ČD

Kolem poledne byla k prvnímu nástupišti bohumínského nádraží přistavena jednotka s hnacím vozem 471.080-2. Stejně jako její běžné sestry je v korporátních barvách Českých drah ze studia Najbrt a jmenuje se Třinec/Hanička. Ta měla novináře a pozvané hosty odvézt do Třince. Stalo se tak pod číslem Sp 1.nsl. 2917 ve 13:13 hodin. Po cestě do Třince jsme zastavili pouze ve stanici Karviná. V Třinci nás uvítala cimbálová muzika a po krátkém přivítání proběhl „křest“, opět v podání představitele ostravsko-opavské diecéze.


Atmosféra třineckého „křtu“ jednotky s hnacím vozem 471.080-2 © Karel Furiš 

Asi po půlhodině následoval návrat jednotky do Bohumína, tentokrát jako Sp 1. nsl. 2902. Cestou zpět se zastavovalo v Českém Těšíně, kde vystoupilo pár hostů a pak ještě v Karviné. Po příjezdu do Bohumína byla souprava odstavena a já jsem si pak už jen v klidu prohlédl vozidla vystavená na Dni železnice. Potkal jsem při tom taky spoustu známých, ale od sousedů ze Slovenska letos nikoho. Například soupravu AWT vozil kamarád Mirek, kterého znám už z ČD a později z OKD-D/AWT.


Strojvedoucí PJ Bohumín Kamil Marcalík a Tomáš Hříbek © Karel Furiš

Mezi pořadateli byl i kamarád strojvedoucí z Bohumína Jarda, který v současné době vozí Ex, IC, EC a SC na trati z Bohumína do Prahy a spoustu dalších zaměstnanců ČD, s nimiž jsem dříve přicházel skoro denně v zaměstnání do styku. Počasí na akci vcelku vyšlo, ranní chlad a mraky po obědě vystřídalo krásné podzimní sluníčko. Návštěvníci Dne železnice si to jistě užili – a asi ve větším klidu, než já a mí „kolegové“ z jiných médií.


Nové jednotky Moravskoslezského kraje v Bohumíně a Třinci © Karel Furiš
Odkazy:
  1. České dráhy, a.s. - osobní doprava
  2. Moravskoslezský kraj - oficiální stránky
  3. Škoda Vagonka, a.s.
  4. Diecéze ostravsko-opavská

Úvodní snímek: Jednotka 471.081-0 na Dnu železnice v Bohumíně © Karel Furiš

Galéria

Súvisiace odkazy