Leto s Magdou - motorovým vozňom M 131.1125

18.12.2012 8:00 Ing. Igor Molnár

Leto s Magdou - motorovým vozňom M 131.1125

Aj keď podľa kalendára je ešte stále jeseň, pohľad z okna vraví, že žezla sa pomaly chytá pani Zima. Dni sú čoraz kratšie, rána chladnejšie a hmlisté. Je tu pomaly čas na krátku rekapituláciu. Tohtoročná nostalgická sezóna v réžii KHKV je ukončená a tak táto reportáž bude venovaná letným jazdám MAGDY a jej priaznivcov do Brekova a Sniny.







V jedno augustové ráno MAGDA s verným spoločníkom "prívešákom" vyrazila opäť z depa prebrúsiť koľajnice východného Slovenska. Tentoraz jej členovia KHKV naordinovali túto trasu: Košice - Kysak - Prešov- Kapušany pri Prešove - Vranov nad Topľou - Strážske - Brekov - Humenné - Michalovce - Trebišov - Košice. Cestujúcich čakal nevšedný zážitok z jazdy. Hlavne v úseku z Vranova do Strážskeho, kde mala naša MAGDA premiéru.


Prvé zastavenie nás čakalo v Kysaku. Tu sme opustili hlavnú dvojkoľajnú trať a namierili si to do centra Šariša, neďalekého Prešova. Cesta ubiehala pomerne rýchlo a tak sme čoskoro zastavili v stanici na 9. koľaji.


Po niekoľko minútovom pobyte nás výpravca vypravil na trať do Kapušian pri Prešove. Ešte sme nestihli ani opustiť mesto a už sme opäť stáli. Tentoraz v Šariškých Lúkach kvôli križovaniu s Os 9206.


Následne sme sa pohli a ostatnými dopravňami prefrčali bez zastavenia. Po vyjdení z tunela za Nemcovcami nás čakalo prvé fotozastavenie. Na svoje pamäťové karty vo fotoaparátoch a videokamerách sme zaznamenali výjazd z tunela na strane od Pavloviec.


Dalšia fotozastávka bola na známom viadukte pred žst. Hanušovce nad Topľou. Okolitý terén ponúka množstvo miest na dokumentovanie a tak sme sa rozostavili po oboch stranách trate a opäť fotili a natáčali.


To už ale čas poriadne pokročil a nám sa bolo treba ponáhľad do cieľa našej výpravy. Tou bola obec Brekov pri Humennom s jej dominantou týčiacou sa nad traťou.


Našich cestujúcich sme viezli na prehliadku hradu Brekov. V účasnosti tu prebiehajú rekonštrukčné a konzervačné práce na stabilizáciu objektov, ktoré tu ostali.


Na zastávke nás čakalo privítanie od predstaviteľov obce. Miestni obyvatelia nastúpili na kyvadlové jazdy do Humenného a my sme sa vybrali ulicami obce na prehliadku hradu.


Po nej nás čakalo v obci občerstvenie v podobe výborného guláša. Pred odchodom vláčika z Brekova som s kamarátom vyhľadal ďalší fotoflek, kde sme posledný krát zdokumentovali jeho pohyb pri návrate do Košíc.


Koncom augusta sme sa opať vybrali na výlet východným smerom. Tentoraz sme však neukončili našu jazdu ani v Brekove, ani v Humennom, ale až v Snine.


Dokonca sme sa s našou MAGDOU dostali až do Stakčína.


Horúci letný víkend sme využili na relax v rekreačnom zariadení na okraji Sniny.


Sninské rybníky sú  krásnom prostredí (pod Vihorlatskými vrchmi), vhodnom aj na turistiku. Takže sa tu ešte určite vrátime.


Tu dvojnásobne platí to staré známe: V kraji, kde líšky dávajú DOBRÚ NOC! :-)

Súvisiace trate

  • ŽSR-180: Žilina - Košice
  • ŽSR-190: Košice - Čierna nad Tisou - Čop (UA); Kalša - Trebišov; Sátoraljaújhely - Slovenské Nové Mesto
  • ŽSR-191: Michaľany - Medzilaborce - Lupków (PL)
  • ŽSR-193: Prešov - Humenné
  • ŽSR-196: Humenné - Stakčín