LEO Express se připravuje ke startu

31.10.2012 8:00 PhDr. Zbyněk Zlinský

LEO Express se připravuje ke startu

A to nejen velmi intenzivně, ale navíc za vyžádané pozornosti médií a před zraky pozvané veřejnosti, což nebývá zrovna zvykem a ukazuje to skutečnou výjimečnost celého projektu. Ten má být sice odstartován s příchodem nového jízdního řádu, ale společnost už oznámila, že se její vlaky s cestujícími vydají na trať mezi Prahou a Bohumínem dřív. V právě končícím měsíci tak učinily bez nich.

 
 
 
 
 
 
Stalo se tak na základě rozhodnutí Drážního úřadu, o němž dne 11. října informovala tisková zpráva: Nové soupravy společnosti LEO Express obdržely od Drážního úřadu povolení ke zkušebnímu provozu. V praxi to znamená, že moderní švýcarské vlaky LEO Express již mohou testovat „reálnou“ trasu mezi Prahou a Ostravou, zatím bez cestujících. Stále platí, že dopravu s cestujícími v plném provozu se šestnácti spoji denně zahájí LEO Express s novým jízdním řádem od 9. 12. 2012. Už před tím jsme se dověděli, že na území České republiky dorazily další dvě elektrické jednotky (nikoliv soupravy, jak provozovatel opakovaně tvrdí) řady 480.
 

Elektrická jednotka 480.003-3 v PJ Bohumín dne 15.10.2012 © Karel Furiš
 
Nejprve to byla jednotka inventárního čísla 003, která přijela přímo z mezinárodního veletrhu InnoTrans v Berlíně, kde se úspěšně prezentovala na konci září a útočiště nalezla v železničním depu v Bohumíně, kde bude mít veškeré potřebné zázemí, jak jsme se dověděli hned v první říjnový den. A o pouhý týden později byla dodána i jednotka s označením 480.004-1. Je zatím umístěna na zkušebním okruhu Výzkumného Ústavu Železničního u Velimi, kde v současnosti dokončují testy další dvě jednotky LEO Express. Páté objednané vozidlo dorazí do Česka v průběhu podzimu, slibovalo 7. října vydané sdělení pro média, jemuž zjevně není důvod nevěřit.
 

Jednotka 480.004-1 na koleji Zkušebního centra VUZ Velim dne 7.10.2012 © LEO Express
 
Vzdor tomu, že jejich FLIRTy byly momentálně v péči kohosi jiného, manažeři LEO Expressu trpně neočekávali věcí příštích, ale pilně se činili. Mimo jiné se starali o pohodlí cestujících. Po už dříve oznámené snaze zajistit, aby se cítili i při vykonávání svých nejintimnějších potřeb jako v nebi či neměli problémy s cestováním ani v případě, že jsou odkázáni na invalidní vozík, nezanedbali ani jejich informovanost meteorologickou. Hlavní pozornost však museli pochopitelně věnovat oblasti personální – pokračujícímu výběru a dokonalému zácviku stewardů a stewardek pro své vlaky a obdobnému procesu v pracovní pozici strojvedoucí.
 

Strojvedoucí dne 2.10.2012 před testy v areálu Zkušebního centra VUZ Velim © LEO Express
 
Ale vraťme se k tomu, o čem byla řeč na začátku tohoto článku. Moderní souprava nového železničního dopravce LEO Express absolvuje v pondělí 15. října 2012 poprvé v rámci zkušebního provozu celou trasu mezi Prahou a Ostravou. Z Prahy hlavního nádraží, kde její premiéru osobně uvede majitel společnosti Leoš Novotný, vyrazí krátce po 13:00, začínalo s jednodenním předstihem rozeslané avízo pro média, uvádějící také jízdní řád prvního zkušebního vlaku. Jeho prezentace na pražském hlavním nádraží byla hodna jedné z proklamovaných deviz Leoše Novotného, že jízda vlakem má být nejen přesunem odněkud někam, ale také zábavou.
 

Leoš Novotný na stanovišti FLIRTu s rodným listem vlaku, jenž se dne 15.10.2012 chystal
opustit pražské hlavní nádraží © LEO Express
 
Dnešní příjezd našeho vlaku na hlavní nádraží jsme pojali jako takovou vtipnou performanci a show naznačující „porod“ nového vlaku. Nechceme být nudní, nejsme běžný dopravce, ale nový fenomén přivážející zásadní změny do české dopravy, pravil majitel firmy podle tiskové zprávy. Chtěli jsme Pražanům umožnit prohlédnout si náš moderní vlak od švýcarského výrobce, se kterým je už zanedlouho začneme vozit. I když nikomu z našich reportérů to nebylo souzeno zažít a zdokumentovat, tomu severomoravskému se aspoň podařilo zaznamenat první vlak LEO Expressu mezi Prahou a Bohumínem v železniční stanici Ostrava-Svinov.
 

Jednotka 480.002-5 na své první cestě z Prahy do Bohumína v žst. Ostrava-Svinov
© Karel Furiš
 
Zmíněná tisková zpráva uvádí další kroky LEO Expressu, které také neprodleně následovaly. 18. října byl zveřejněn jízdní řád, podle něhož od 9. prosince 2012, tedy od začátku platnosti nového jízdního řádu 2012/2013, nasadí nový železniční dopravce LEO Express na trase mezi Prahou a Ostravou celkem 16 spojů denně, jak uvedlo doprovodné sdělení. Média odhalila, že Leo Express jde do rizika, protože nebude mít žádnou záložní jednotku. Otázka, co se stane, když dojde k nějaké poruše či nehodě, zůstává nezodpovězena. Že by existovala dohoda s Českými drahami, s nimiž černozlatý dopravce (na rozdíl od žlutého) vychází zjevně dobře?
 

Leoš Novotný a Ing. Antonín Blažek při prezentaci LEO FLIRTu ve Zkušebním centru VUZ Velim
dne 24.5.2012 © PhDr. Zbyněk Zlinský
 
Téměř souběžně se zveřejněním jízdního řádu LEO Express prostřednictvím médií pozval širokou veřejnost na prezentaci své elektrické jednotky ve dvou moravských železničních stanicích. Jedinečnou možnost mají nyní obyvatelé Moravskoslezského a Olomouckého kraje. Nový vlakový dopravce LEO Express reaguje na velký zájem veřejnosti a rozhodl se v rámci zkušebního provozu otevřít svůj moderní vlak v Ostravě a Olomouci. Zájemci tak budou moci v úterý 23.10.2012 obdivovat nejen elegantní zlatočerný zevnějšek, ale také důkladně prohlédnout a vyzkoušet interiér těchto zcela nových švýcarských souprav, psalo se v příslušném dokumentu.
 

Usměvavé přivítání u jednotky 480.002-5 na ostravském hlavním nádraží dne 23.10.2012
© LEO Express
 
Ostrava i Olomouc jsou významná města a důležité dopravní křižovatky. Je proto logické, že v nich budeme s našimi soupravami zastavovat. Denně naši společnost kontaktují desítky lidí, kteří chtějí náš vlak vidět. Tento mimořádný zájem lidí jsme proto vyslyšeli a nyní poprvé široké veřejnosti na Moravě ukazujeme interiér naší zbrusu nové švýcarské soupravy, mohli jsme se dovědět z vydané tiskové zprávy důvod uspořádání prezentace. Na ní už VLAKY.NET nechyběly a jejich ostravský reportér krom řady fotografií pořídil i videozáznam své cesty jednotkou 480.002-5 z hlavního nádraží ostravského na olomoucké, kde akce pokračovala.
 
LEO Expressem mezi Ostravou a Olomoucí © Karel Furiš
 
Pokud projdeme všemi nezbytnými testy v rámci zkušebního provozu, chtěli bychom první cestující svézt již v listopadu, tedy dříve než od avizovaného 9. 12. V listopadu také odhalíme náš rezervační systém a zveřejníme naši cenovou politiku. Otevřeme přitom také prodejní místa. Pokladny budeme mít ve všech našich zastávkách, tedy v Ostravě hl. n., Ostravě-Svinov, Pardubicích i Praze hl. n., prozradil Leoš Novotný podle zmíněné tiskové zprávy. Ta navíc obsahovala také sdělení o dalších dvou podobných akcích - 25. října v Pardubicích a o dva dny později znovu v Praze. Tam však už nemělo jít jen o prezentaci vozidla, ale i čehosi dalšího.
 

Jednotka 480.002-5 ve stanici Olomouc hl.n. dne 23.10.2012 © Karel Furiš
 
Ostatně už akce pardubická měla jakousi „přidanou hodnotu“. Nový vlak si přišel prohlédnout i dožívající krajský hejtman (a nově zvolený senátor) Mgr. Radko Martínek. Pochválil jej a vyjádřil víru, že nový dopravce se v budoucnu zapojí také do krajského dopravního systému. Alespoň podle tiskové zprávy, která navázala sdělením, že prvním krokem na této cestě je nově odstartovaná spolupráce LEO Express s Dopravním podnikem města Pardubic při prodeji jízdenek. A cosi v tom směru naznačilo i setkání majitele LEO Expressu se známým odborovým předákem a nastávajícím radním pro dopravu Pardubického kraje Ing. Jaromírem Duškem.
 

Leoš Novotný s Ing. Jaromírem Duškem při pardubické prezentaci dne 24.10.2012
© LEO Express
 
Poslední prezentace LEO Expressu, na pražském „hlaváku“, demonstrovala možnost dopravy „z domu do domu“, navíc na příkladu cestujícího na invalidním vozíku. Hendikepovaného Jakuba Neuberta na vozíku až k nástupišti k „odjezdu“ vlaku dopravilo vozidlo objednané prostřednictvím autopůjčovny SIXT a dotyčný najel po mobilní rampě do moderní bezbariérové nízkopodlažní soupravy LEO Express, kde jsou pro hendikepované k dispozici speciální místa, popisuje děj k této akci vydaná tisková zpráva. Do soupravy se dobře vjíždí, je dobré, že je celá snadno průjezdná, sám jsem si to vyzkoušel, pochvaloval si podle ní bezbariérovost vlaku jmenovaný.
 

Ukázka bezbariérovosti FLIRTu na pražském hlavním nádraží dne 27.10.2012 © LEO Express
 
Hlavním tématem akce však bylo podepsání smlouvy o spolupráci LEO Expressu s autopůjčovnou SIXT jako další výraz snahy poskytnout cestujícím co nejvíce pohodlí při cestě vlakem. Spolupráce s autopůjčovnou SIXT zapadá do celkového rámce konceptu návazné dopravy společnosti LEO Express, která má ambice se stát jednou z nejkomplexnějších a nejpropracovanějších služeb tohoto typu v Česku. LEO Express v současnosti uzavírá dohody také s dalšími autopůjčovnami a TAXI službami, které výhradně cestujícím LEO Express poskytnou ve městech, kde zastavuje, služby za zvýhodněné cen, rozvíjí toto téma už citovaná tisková zpráva.
 

Pamětní snímek k navázání spolupráce LEO Expressu s autopůjčovnou SIXT v žst. Praha hl.n.
dne 27.10.2012 © LEO Express
 
V ní také navíc Leoš Novotný slibuje: Pokud projdeme všemi nezbytnými testy v rámci zkušebního provozu, chtěli bychom první cestující svézt již v listopadu. A svému slibu zjevně hodlá dostát, jak jeho firma včera oznámila médiím: Moderní zlatočerné vlaky LEO Express by za příznivých okolností mohly svézt první cestující na trase mezi Prahou a Ostravou již 7.11.2012 odpoledne (ve 13:02 z Prahy ve směru na Ostravu a v 17:05 z Bohumína na Prahu). V tomto případě bude LEO Express až do platnosti nového jízdního řádu, tedy do 9. 12. 2012, vozit cestující v pilotním provozu v omezeném rozsahu čtyř spojů denně, podle prozatímního jízdního řádu.
 

Podobná setkání na pražském hlavním nádraží, jako dne 21.10.2012, budou brzo pravidlem
© LEO Express
 
Nový rezervační systém a cenový koncept LEO Express poprvé představí na tiskové konferenci ve čtvrtek 1.11. 2012, uvádí zmíněné tiskové sdělení. A udává i praktické informace pro potenciální zákazníky: Od 12:00 ve čtvrtek 1.11.2012 zahajuje LEO Express také prodej jízdenek, a to jak přes on-line rezervační systém na nových webových stránkách LEO Express www.le.cz, tak v prodejních místech ve stanicích Praha hl. n., Pardubice hl.n., Olomouc hl.n., Ostrava-Svinov a Ostrava hl. n. Věřme tedy, že vše půjde bez problémů a černozlaté elektrické jednotky začnou své cestující vozit stejně svižně, jak zatím předváděly při zkušebních jízdách bez nich. 
 
Jednotka řady 480 na velkém zkušebním okruhu ZC VUZ Velim © LEO Express
Prameny a odkazy:
  1. LEO Express - Wikipedie
  2. LEO Express – oficiální stránky
  3. Elektrická jednotka 480 - Wikipedie
  4. Stadler Flirt – Wikipedia (německy)
  5. Stadler Rail – Wikipedia, wolna encyklopedia
  6. Stadler Rail AG – oficiální stránky (polsky)
  7. Konkurence dopravců v osobní železniční dopravě v Česku - Wikipedie
  8. Dějiny vlaků: Projekty soukromých vlaků
  9. Drážní úřad - Wikipedie
  10. Drážní úřad – oficiální stránky
  11. zdroje uvedené pod odkazy v textu

Úvodní snímek: První setkání nestátních konkurentů v Olomouci © Karel Furiš

Galéria

Súvisiace odkazy