Mikulášské jízdy s parou na ČHŽ

24.11.2012 18:00 Radim Škopec Zdroj: Čiernohronská železnica, n.o.

Mikulášské jízdy s parou na ČHŽ

Čiernohronská železnica n.o. zve všechny na tradiční mikulášské jízdy po Čiernohronské železnici. Parní vlaky vyrazí na svou pouť 8.12.2012. V jejich čele se objeví čerstvě opravená parní lokomotiva Joy U 34.904 a taktéž druhá novinka ČHŽ, lokomotiva U 46.903 Rešica.

 

 

 


Jako již tradičně, i tento rok vypraví Čiernohronská železnice na své tratě několik zvláštních mikulášských vlaků. Vláčky vyjedou z Čierneho Balogu do Vydrova, na Dobroč i do Hronce. Ve vlaku bude řazen bufetový vůz plný dobrot pro malé i velké. Během všech jízd bude ve vlaku Mikuláš se svou družinou. V Hronci na náměstí bude probíhat doprovodný program doplněný ohňostrojem.

Vlaky budou taženy lokomotivami U 34.904 Joy a U 46.903 Rešica. V krátkosti dodám, že lokomotiva Joy pochází z lesní železnice Nálepkovo a byla vyrobena v roce 1906 v Maďarsku. V roce 1984 byla nalezena v kupě pilin v areálu pily Nálepkovo. Po více jak roční opravě v Borinke pri Bratislave ve firmě p. Jána Kosíka je lokomotiva opět provozuschopná. Obnovu finančně podpořilo Ministerstvo kultury SR z vlastních zdrojů a také z fondů Pro Slovakia.

Lokomotiva Rešica byla vyrobena v Rumunsku v roce 1985, na ČHŽ se dostala v roce 2003 a stala se tak nejmladší parní lokomotivou v parku ČHŽ a také na Slovensku. Po opravě v ČR zasáhla do provozu na ČHŽ v průběhu sezony 2011.

Čiernohronská železnica a její personál se těší na Vaši návštěvu.
Nech to para tlačí!

Súvisiace trate