2012 - Svět 1435 milimetrů - Nostalgie doma a na Slovensku

16.2.2013 8:00 Milan Vojtek

2012 - Svět 1435 milimetrů - Nostalgie doma a na Slovensku

Nostalgický rok 2012 byl ve znamení několika hlavních bodů. Patřil mezi ně samozřejmě jarní mejdan historických vozidel ve Vrútkách a moje premiéra na Národním dni železnice. Ten se letos uskutečnil v Brně a na jihomoravských kolejích a já jsem měl na akci svou premiéru. No premiéru, ona byla tak napůl. Jestliže jsem hemžení v Olomouci a Děčíně vynechal úplně, v případě této akce jsem se věnoval jízdám.

Místo tlačenice v epicentru akce jsem se věnoval nostalgickým jízdám v regionu. Ostatně, už jsme je probrali tady a tady. Podobně jsem navštívil a odprezentoval i některé další akce, nicméně snažil jsem se nechat si z nich ještě nějaký snímek v záloze. Jsou zde ale i nostalgické akce, jejichž prezentaci jsem nespáchal. BUď se na naše stránky ještě nedostaly vůbec, nebo třeba zaskočil za mě někdo jiný. V každém případě, nějaké záběry zůstaly k dispozici a tak je z čeho vybírat do dalšího dílu Světa 1435 milimetrů, jenž je tentokrát věnován parní nostalgii na Moravě a na Slovensku.  
Takže co dodat, dost bylo řečí, pojďme se poohlédnout, co jsem ještě stačil navštívit a zdokumentovat.

Albatrosí jízdu do Hronca jsem již připomněl jedním příspěvkem. Záměrně jsem si ale nechal ještě něco do zásoby. První snímek vznikl před Nitrou, druhý je na štubnianské odbočce.  

V úseku Moravský Krumlov - Rakšice, uhání šlechtična 475.101 v čele sonderzugu "Pálavský expres". 

Další snímek z téže akce jsem vybral v místě přejezdu pod Valticemi, úsek Valtice - Boří les.

U Nového dvora jede šlechtična z Lednice do Bořího lesa.

A znovu, tentokrát již při definitivním návratu, šlechtična zdolává stoupání ze zastávky Valtice - město. Je to úsek Valtice - Boří les

Rejdění parních vlaků v okolí Vrútok. I tomu jsem již věnoval příspěvek. I v tomto případě jsem si ale něco nechal do zásoby. Popradský papoušek 477.013 odjíždí z Vrútok směrem do Martina.

Prievidzská parní vozba vyjíždí z tunelu do stanice Horná Štubňa. 

Papoušek opouští Kremnické Bane a míří do Kremnice.

Diviaky, parní dvojice a požární vlak.

Štubnianská odbočka

Minitunel na Turčeku 

Kremnické Bane, čas na ošetření.

Zvláštní vlak do Pohořelic jel 17. června.

475.101 se vrací 24. června domů z Rendezu. Foceno u Kostické váhy, TÚ Lanžhot - Břeclav

Národní den železnice. Jeho součástí byla i cesta rakouského hrbouna 310.23 z Brna do Břeclavi a zpět. Poblíž Vranovic přejíždí Svratku.

Opět Národní den železnice 2012. Parní vlak přejíždí z Pohořelic do Vranovic

A ještě jednou ze stejné akce. Tandem šlechtičen 475.196 a 179 jel po trase Brno - Břeclav - Hrušovany nad Jevišovkou - Brno. Na prvním záběru je před vjezdem do Hrušovan, na dalším odjíždí z Hrušovan. I v tomto případě jsem si schoval nějaké snímky a místo v reportu je představuji až teď.

Z mikulášských jízd roku 2012 přidám ještě dva snímky. Nejprve před Střelicemi zvěčněná 433.001 s vlakem do Oslavan 1. prosince, o týden později pak 498.104 na jízdě Bratislava - Kúty - Trnava - Bratislava