2012 – Svět 1435 milimetrů – Nostalgie rakouská (parní)

16.3.2013 8:00 Milan Vojtek

2012 – Svět 1435 milimetrů – Nostalgie rakouská (parní)

Ještě před několika lety mi ke spokojenosti stačily výpravy za historickými vozidly v obou zemích někdejšího Československa. Má to svůj důvod, není jím pohodlnost, nebo nic jiného, ale především skutečnost, že mě dosud nikdo nepřesvědčil, a asi ani nepřesvědčí, že vozidla v těchto zemích jsou nejpřítažlivější.

A i když si na tom trvám, Lukáš má na svědomí, že jsem se začal toulat i po Rakousku. Co se týká tamějších historických vozidel, u parních, se kterými jsem se vloni setkal, nebyly pro mě zase tak exotické, protože ve všech případech se jednalo o lokomotivy, které, nebo jejichž sesterské kousky, jezdily i po našich kolejích. V případě elektrické a naftové nostalgie se už ale jednalo o stroje, které mají pro našince notný nádech exotiky. Holt, diesely typu rakouských strojů 2050 či 2043 jsou v porovnání s reprezentativními kousky jako je T 478.1 a pod. jen slabým odvarem. Ovšem Lukáš má na rakouské koleje slabost a tak můj odpor (pokud jsem si jej vůbec dovolil) byl marný. Ale co, kdybych se bránil účinněji, neměl bych teď dát co do příspěvku, v němž nabízím malé ohlédnutí za toulkami po Rakousku.

První z absolvovaných akcí byla tradiční tříkrálová jízda na Semmering. V ulicích Vídně ještě výlučně v elektrické trakci.

Ze známého tunelu mezi vinohrady u Gumpoldskirchenu už je ale na přípřeži pára.

Vídeňská strana Semmeringu byla bez sněhu.

Za vrcholovým sedlem už bylo bílo

Elektrika řady 1040 pomáhala páře pri cestě do hor. Na snímku ve stanici Mürzzuschlag

O dva dny později, se vypravila malá pára 94.1420 s vlakem řepy z Paasdorfu do Hohenau. Na snímku je pár desítek metrů po startu z nákladiště. Za nákladištěm je trať zrušena.  

Mistelbach je domovem pro několik parních lokomotiv. Je tam i dvaapadesátka s tendrem s kabinou pro vlakvedoucího.

Wilfersdorf

Ebersdorf an der Zaya

Známé zákoutí trati před Hauskirchenem 

A to už je třetí akce, 26. února byl cílem cesty dvaapadesátky Waidhofen. Na prvním a druhém snímku opouští u Moosbierbaumu souběh staré trati a nové přeložky Westbahn

U vodní elektrárny poblíž Kemmelbachu

Majestic Imperator s němkou odjíždí ze stanice Hilm-Kematen

Cíl cesty - Waidhofen an der Ybbs

Poslední parní loňská výprava byla s důvěrně známou čtyřiadevadesátkou. Náš fotoúsek byl ze Sankt Pölten do Sankt Aegydedu. Konkrétně na snímku první štace - Wilhelmsburg 

V okolí Innerfahrafeldu

Do cíle zbývá pár kilometrů.

Cíl cesty, Sankt Aegyd am Neuwalde