2012 – Svět 1435 milimetrů – Nostalgie rakouská (dieselová)

9.3.2013 8:00 Milan Vojtek

2012 – Svět 1435 milimetrů – Nostalgie rakouská (dieselová)

Dvě ohlédnutí za nostalgickými výpravami do Rakouska jsem připravil do tradičních leporel. Jedno bude patřit parní vozbě, přesněji řečeno parním lokomotivám, kterým podle potřeby vypomohly historické elektrické lokomotivy. Do úvodního se nakonec dostaly diesely. A spíše jen pro formu, protože z děl v průběhu roku to bylo zřejmé, připomínám, že za toulkami po stopách starých dieselů stojí Lukáš a jeho posedlost Rakouskem.

Na těchto výpravách jsem si uvědomil, že čas nezastavím a i já se pomalu přesouvám mezi pamětníky. Do Rakouska jezdím fotit jako historická vozidla stroje, které jsem coby dítko denně viděl doma v Břeclavi, a jako studentík místní průmyslovky je mohl na praxích, zejména na přednádraží, poznat pěkně zblízka. Pamatuji, jak jsem se zalíbením hleděl na rakouské stroje, snadno odlišitelné od našich i zvukem, jak v čele nákladů vyjížděly "z jamy" tehdy nové kolejové skupiny přednádraží mezi Břeclav 84 a Břeclav 85. Setkával jsem se s nimi i pak, škoda, že jsem v létech, kdy pěly svou labutí píseň na trati do Vídně měl jiné spektrum povinností a zájmů. Pak už řada 2050 a 2143 k nám zajížděla sporadicky, při výlukách na mezitím zadrátované trati. Nakonec se ještě 2143 objevily při přetazích v době výluk přestavby břeclavského nádraží, řada 2050 mi z očí zmizela úplně.   

Vzpomínky na setkání s rakouskými diesely a pak samozřejmě Lukášovo naléhání stálo u zrodu souhlasu s cestou na Semmering. Kromě nás tam mířil vlak s dvojicí rakouských dieselů řady 2050.

První zastávka ve Vídni, kolejová spojka tam kříží Handelskai. Ze zastávky na kraji mostu přes Dunaj je jako na dlani. Co na tom, že počasí nebylo ideální 

Dva diesely dupaly s vlakem svižně a tak jsme je fotili až na výjezdu z Badenu

Semmering nás uvítal nevlídným počasím. Mě navíc pokopal elektrický ohradník, zatímco Lukášovi chtěla projevit sympatie místní dojnice. Jeho útěk před roztouženým zvířetem nepostrádal dramatické okamžiky. Naštěstí je obratnější a díky tomu, že kravka při honičce dostala smyk zadní nápravy, pardon, kopyt, stačil se spasit útěkem.

A tady už se vlak vrací domů, ulovili jsme jej kousek za výjezdem z Mürzzuschlagu

Další foto je ze zastávky Küb

Tento snímek má v sobě něco víc. Je současně i dokladem blížícího se "převratu" na Semmeringu. Dokladem je nové návěstidlo v pravé částni snímku, instalované s ohledem na nadcházející přechod na pravostranný provoz.  

 Jen podotknu, že oba snímky jsou od zastávky Schlöglmühl

Na závěr přidám ještě jeden snímek. Když už jsme byli na tom Semmeringu, cvaknul jsem ještě jeden diesel. Muzejní motorák, stojící na vrcholovém nádraží Semmering.