Jižní Morava „stověžatá“

15.3.2013 8:00 Martin Ševčík

Jižní Morava „stověžatá“

Po dlouhé době jsem se konečně rozhodnul dokončit článek, který mám rozpracovaný již více než rok a který za tu dobu stihnul řádně uzrát, tak jako víno z míst, kde jsem čerpal. Není jednoduché nafotit záběry se zajímavým pozadím v kraji, kde největší kopeček je hráz místní řeky a kde pro fotku z „nadhledu“ lze využít leda tak koridorového krakorce.

A nemít pevnou střechu svého gumokolu, drevokocúrské schopnosti a teleobjektiv, tak by mnohé ze záběrů jen těžko daly vyniknout zdejším krásám.

 


Pojďme tedy nahlédnout do stepí severozápadní Panonie, shlédnout vinohrady z výšek rozpálených Alpských vápenců a zchladit se ve stínu lužních lesů dolního Podyjí.

 

Začneme pod Pálavskými vrchy, kde dvojice brněnských „nulek“ právě projíždí pod kostelem svatého Šebestiána, který je jednou z dominant Pálavských vrchů. Kostel byl vystavěn na odvrácení moru, který kolem roku 1622 sužoval Mikulov a jeho okolí. Lokomotivy se strojně vrací z Hrušovan nad Jevišovkou, kam odvezly dne 27.10.2010 ucelenou soupravu mazutu pro hrušovanský cukrovar.

Hned několik věží se tyčí nad městem Mikulov, ovšem Hlavní dominantou je barokní zámek pocházející ze 13. století, který ve svých útrobách ukrývá 8. největší vinný sud v Evropě, který pojme 101 400 litrů. „Lachtan“ právě opustil stanici Mikulov s osobním vlakem Znojmo – Břeclav dne 27.4.2012.

 

Opačný pohled na Svatý kopeček s dominantním kostelem svatého Šebestiána, nalevo lze spatřit Kozí hrádek, který sloužil jako dělostřelecká tvrz pro obranu Mikulova. 842 004 2.10.2011.

 

Další z pohledů na Pálavské vrchy od jihu, tentokrát vidíme v pozadí Děvín s výrazným vápencovým masivem, uprostřed se ční věž kostela sv. Cecílie, který se nachází v Dobrém Poli, kde před chvíli zastavil osobní vlak v čele s brněnským „lachtanem“, který pokračuje do Novosedel a dále do Znojma. 27.4.2012.

 

Jen na pár dnů v roce 2011 opět silně ožila nákladní doprava na trati 246 Břeclav – Znojmo a to z důvodu výluky části trati na rakouském území, které zapříčinilo odříznutí města Retz od rakouské sítě a tak nezbylo než veškerou vozbu směřovat odklonem právě po trati 246. Tak bylo možné denně spatřit na normu vytížené pravidelné Pn 44052/44057, případně zavedený první, respektive druhý násled, kterými byla zásobovaná především pila v Retzu. Pod siluetou věže kostela svatého Šebestiána právě projíždí večerní Pn 44057 ze Znojma v kterém jsou řazeny nečinné brněnské „nulky“, které se vrací dne 15.7.2011 z Retzu bez zátěže.

 

Další pohled na Pálavské vrchy nám ukazuje jejich východní část, jak ji můžeme vidět z vlaku směřujících z Brna do Břeclavi. „Messersmitt“ právě projíždí pod Děvínem, který s nadmořskou výškou 550m je široko daleko nejvyšším bodem v okolí. V levé části vystupuje silueta Dívčího hradu, z kterého vám nabízím další pohled:

 

Jako hradby mohutného hradu stojí v Šakvicích obilní silo, jež má kapacitu neuvěřitelných 12 000 vagónů, v pozadí lze vidět město Hustopeče z jehož centra se tyčí věž kostela sv. Václava a sv. Anežky. Stošedesátikilometrovou rychlostí projíždí Šakvicemi dne 15.7.2011 „taurus“ v čele mezinárodního EC.


Ještě jeden pohled na Hustopeče s dominantními věžemi obou hustopečských kostelů, který se naskytnul z jedné z vrstevnic kopce Kouty, který leží nedaleko obce Starovičky. Středem mého zájmu byl Šauerův „brejlovec“ 753 197 se soukromým vlakem, který 2.10.2011odvezl hosty po probdělé noci strávené na Hustopečském vinobraní.


Zapomenutých lokálek je na jižní Moravě víc než dost, jednou z nich je i trať 255 ze Zaječí do Hodonína. Motorový vůz 810 455 právě opustil Zaječí, protnul hlavní silniční tah na D2 Slovensko a směřuje dále příjemně zvlněnou krajinou. V pozadí vidíme kostel sv. Křtitele, který je výraznou dominantou obce Zaječí. 25.2.2012.


Tentýž motorový vůz, jen o pár kilometrů dále projíždí kolem věže větrného čerpadla, díky kterému krajina s tratí připomíná slavnou Pacifickou dráhu známou z westernových filmů. Větrné čerpadlo mezi Bořeticemi a Kobylím na Moravě je zajímavou technickou památkou, protože v celém Česku se dochovalo méně než 10 těchto zařízení. 25.2.2012.

 

Jedna z bratislavských „goril“projíždí dne 1.10.2011 pod vinařskou obcí Vrbice, která je 2. nejvýše položenou obcí v okrese Břeclav. Díky své „vysoké“ poloze plnila obec strážní funkci. Když lidé spatřili nepřítele, který překročil zemské hranice, zapálili varovné ohně, aby varovali okolní vesnice.

„Retro gorila“ se zvláštním měřícím vlakem, který měl za úkol projet všechny hlavní tahy SŽDC, sviští plnou traťovou rychlostí po „Ferdinandce“ kolem kostela svatého Bartoloměje, který je dominantou obce Moravská nová Ves. 29.3.2011.

Snad budou mé fotografie inspirací pro ty, kteří přicestují do mého kraje a odmítnou tak sterilní fotky z koridorového břeclavského nástupiště. Pokud budou ohlasy na článek kladný a čas dovolí, tak připravím pokračování, protože od doby, kdy jsem začal psát tento článek, jsem nasbíral další megabajty obrazového materiálu, které dají vyniknout dalším krásám nejen jihomoravským.