Kterak se Hanák do Rakouska za párou vydal

6.5.2013 8:00 Radek Hořínek

Kterak se Hanák do Rakouska za párou vydal

Už nějaký čas mne Shalomek lákal na focení do Rakouska. Většinou to ale ztroskotalo na spojení z Olomouce do Břeclavi o víkendu, neboť odjezd směr jižní sousední stát byl stanoven před příjezdem R 802. Letos v únoru to konečně vyšlo, protože předmětná pára se na svou pouť vydala v čase, kdy jsem byl schopen do jeho sídelního města dorazit, nalodit se a dostat se na místo focení včas.

 

 

 

 

Oním dnem byla neděle 17.2.2013 a já se vlakem R 802 vydal do Břeclavi. Docela jsem se překonával, neboť nedělní cestování moc nemusím kvůli plným odpoledně večerním spojům. Němka, vezoucí velmi zajímavou soupravu, mne ale z pelechu vyhnala. V Olomouci jsem nebyl věrný své tradici a místo do vozu AB jsem vlezl do BDs. Sysla jsem se opět nedočkal. Jejich nasazení na rychlíky Brno – Břeclav – Olomouc se stále odkládá a v ten den by mělo jeho nasazení svoje opodstatnění. Příjezd do mé cílové stanice byl velice zajímavý. Kvůli napěťové výluce jsme málem nedojeli k perónu.


754.066 a 742.402 na mostě přes Dyji čekají na další práci při výluce © Radek Hořínek

Kdyby byl onen den na soupravě sysel, tak by došlo k jejímu vytlačení po napájený úsek a bylo by hotovo. Jelikož nebyl, bylo nutné pomocí lokomotiv nezávislé trakce dostat na soupravu plecháče a stáhnout eso, aby mohl být rychlík vytlačen pod napájený úsek a pokračoval ve své cestě. Já se tomu mumraji kolem soupravy moc nevěnoval. Vylezl jsem před nádraží a čekal na Shalomka. Ten dorazil jen chvilku po mém příjezdu, nabral mne do auta a posunuli jsme na most přes Dyji, abychom si něco málo vyfotili z té napěťové výluky, než se přesuneme na vjezd od Brna.


1216.210 v čele EC 73 „Smetana“ v úseku Ladná - Břeclav © Radek Hořínek

Ve stejný den se měl totiž konat i Wellness vlak z Brna do Lednice, a tak já „velký obdivovatel“ regiošrotů jsem si měl možnost ho snad po roce na lednické lokálce vyfotit. Projela kolem nás 740 společnosti IDS a po ní Taurus v reklamním provedení firmy Kapsch na EC 73 Smetana. Jenom šumperský zázrak se nekonal. Původně jsme se mysleli, že nám frnknul před nosem, tak naše pouť vedla na trať do Lednice, ale nikde nic. Nuž čekat věčně nebudeme, řekli jsme si a přejeli jsme k trati do Rakouska, ale ani tam nám štěstí nepřálo. Nezbylo než zase nasednout do auta a vyrazit směr Rakousko.


52.100 s nostalgickým vlakem na přejezdu v Wetzleinsdorfu © Radek Hořínek

Cesta probíhala poklidně až na krátké zabloudění. Díky němu jsme se dostali na první flek na poslední možnou chvíli. Vyfotili jsme a poslušně jsme se zařadili do kolony pronásledovatelů. Pára 52.100 se soupravou od Imperial Majestic Train vypadala luxusně. Tak jsme přejížděli z místa na místo, abychom se dostali do Ernstrbrunnu. Z české republiky jsme nebyli jediní. Druhou dvojici tvořil Kubíček se svým kamarádem. Na pár místech jsme se potkali a v cíli vlaku jsme krátce pokecali.


52.100 ve stanici Ernstbrunn © Radek Hořínek

Od Jakubova kamaráda jsme se dozvěděli, že Wellness vlak byl Brně na hlavním opravdu napsán na informačních tabulích. Rozloučili jsme a vydali se zpět na Moravu. Cestou zpět nám to nedalo a rozhodli jsme se, že se zastavíme v Lednici. Třeba tam nakonec šrot dojel. Místní nádraží ale zelo prázdnotou. Tak jsme smutně nasedli do auta a vydali jsme se zdokumentovat provoz normální mezi Ladnou a Podivínem. Stejně jako na začátku našeho setkání, i na jeho konci nám zapózoval Taurus Kapsch. Tentokrát si to valil do Prahy na EC 72 Smetana. Poslední fotkou onoho dne byl osobák s plecháčem.


242.227 v čele Os 4623 v úseku Ladná - Břeclav © Radek Hořínek

Čas neúprosně kvapil a do mého odjezdu ho už moc nezbývalo. Pouze a jenom na jedno horké kafe a po něm mne Shalomek vyklopil na nádraží v Břeclavi. Já si ulovil místo na sezení a vydal se do Olomouce. Společnost mi dělal kolega z práce, který se se svou partnerkou vracel domů. Cesta zpět probíhala poklidně a vlak praskal ve švech množstvím cestujících. Jak rád jsem z něho krátce před sedmou hodinou večerní vystoupil a pomocí MHD se přesunul domů, v zásadě spokojen, i když všechno podle plánů nevyšlo - ale zasněžená pára ano.


52.100 v úseku Karnabrunn - Wetzleinsdorf © Radek Hořínek

A malý dovětek na závěr: V době vzniku tohoto povídaní se nasazování syslů nekonalo. Ale v poslední době jsem v Olomouci registroval jejich nasazení na rachlíky Brno – Břeclav – Olomouc společně lokomotivami řady 362 s WTB. Tak tomu bylo například v sobotu 20.4.2013.

Úvodní snímek: 52.100 v úseku Wetzleinsdorf - Naglern © Radek Hořínek

Galéria