Letošní vítání jara s párou - bez páry a na sněhu

12.5.2013 8:00 Martin Kalousek

Letošní vítání jara s párou - bez páry a na sněhu

V sobotu 6. dubna vyjel jako jeden z prvních historických vlaků v letošním roce tradiční parní vlak na vítání jara z Ostravy do Hradce nad Moravicí. Z Opavy východu měl zvláštní parní vlak odjíždět v 9:28 a do Hradce nad Moravicí měl dorazit v 9:42 hodin. Z Hradce se pak měl zvláštní vlak s parní lokomotivou vracet v 10:30 do Opavy a odpoledne se ještě jednou vydat do Hradce nad Moravicí s ukončením zpáteční jízdy v Ostravě.

Jízdy parního vlaku do Hradce nad Moravicí na akce spojené s vítáním jara a otevíráním nové turistické sezony se staly už tradicí.

 

 

Letos to však dopadlo tak, jak si asi málokdo předem mohl představovat. Místo sluníčka nebo v horším případě jarního deště napadlo během týdne před akcí tolik sněhu, že se dalo ještě v sobotu 6. dubna pořídit snímky s nefalšovanou zimní atmosférou. Ve spojení s parní lokomotivou v čele vlaku někde na trati to byla představa, která mne přesvědčila, abych se do Hradce nad Moravicí vydal.


Regionovy 814.037 a 814.121 v dopravně Hradec nad Moravicí © Martin Kalousek


Vlak složený z Regionov 814.121 a 814.037 připravený na zpáteční jízdu z Hradce nad
Moravicí do Opavy © Martin Kalousek

Nejen počasí však dalo akcím kolem vítání jara netradiční průběh. Zatímco v Hradci nad Moravicí vyhrávala od čtvrt na deset před Červeným zámkem dechovka a od desáté hodiny začínal program otevírání turistické sezony s pěší vycházkou po trasách v délce 11, 13, 16 a 20 kilometrů, parní lokomotiva bojovala o důstojné dojetí s vlakem alespoň do nejbližší stanice, kterou se stal Děhylov. 


Odpolední zvláštní vlak na trati u Hradce nad Moravicí v čele s lokomotivou 714.008
© Martin Kalousek 


Odpolední zvláštní vlak po příjezdu do Hradce nad Moravicí © Martin Kalousek

Na pomoc zvláštnímu vlaku tak musela být vyslána lokomotiva 714.016-3, kterou pak v Opavě nahradila 714.008-0. Parní lokomotiva 423.041 dojela do Hradce nad Moravicí na konci vlaku se dvouhodinovým zpožděním a odpoledne zůstala v Opavě. Vyfotit parní lokomotivu 423.041 v čele vlaku na sněhu v zimní krajině se mi nakonec nepodařilo, protože na odpoledním zvláštním vlaku z Opavy do Hradce nad Moravicí a zpět byla nasazena, už jen lokomotiva 714.008-0.


Aby mohly jezdit pravidelné vlaky, byla souprava zvláštního vlaku i s lokomotivou 714.008
odstavena na koncovou kolej © Martin Kalousek


Dál už to nejde. Až ke konci trati v Hradci nad Moravicí se nejezdí každý den
© Martin Kalousek

I přestože parní lokomotiva zůstala v Opavě, byl zvláštní vlak na lokálce do Hradce nad Moravicí, kde pravidelně jezdí jen Regionovy, výjimečný svou délkou soupravy, sestavené z vozů někdejší řady 050 (Bmx). V nabídce města Hradec nad Moravicí byla i prohlídka pivovarních sklepů Bílého zámku či výstava starých motorek i další atrakce, uvedené na propagačním letáku akce:


Leták akce ve formátu PDF se otevře po kliknutí do náhledu

Takový program nakonec zaujal i jiné zájemce, které původně (stejně jako mne samotného) nalákal do Hradce nad Moravicí hlavně slibovaný parní vlak. Domů jsme se pak vraceli spokojení i tím (hodně) zvláštním parním vlakem bez páry. Nezbývá mi než doufat, že ani ta moje malá reportáž, v níž jste snímek parní lokomotivy nenašli, nikoho z vás neurazila a někoho snad i upoutala.