2012 – Svět 1435 milimetrů – tuny na kolejích

18.5.2013 8:00 Milan Vojtek

2012 – Svět 1435 milimetrů – tuny na kolejích

Když procházím většinu svých ročenkových leporel, zjišťuji, že mají jedno společné. Převážně v nich lovím vlaky osobní dopravy. V případě spojů na koridorech je to pochopitelné, obvykle jde o lovy na fény (ať již v plné kondici, nebo ve stavu takříkajíc zdechlém) a podobné stroje. Ale koleje, to nejsou jen osobní vlaky a tak si myslím, že by nebylo špatné podívat se taky jednou monotematicky na náklady.

Cesty ke kolejím, jak již zaznělo, patřily v podstatné části přání zvěčnit některý z pravidelných vlaků osobní dopravy. Někdy ale byly důvody jiné, počínaje čekáním na nostalgický vlak či se jednalo o pouhé přání vyvětrat si u kolejí hlavu.  I tak ale když rekapituluji souhrn fotek z roku 2012, podobně jako i v předchozích letech, převládají osobní vlaky všech kategorií. Na druhé straně, nutno přiznat, že na drtivé většině tratí je nákladní doprava ve stínu osobní, prostě, nákladních vlaků jezdí poskrovnu. Státu to nevadí, profituje ze spotřební daně za PHM i z mýta a tak není z pohledu státní kasy důvod proč by měl nákladní dopravu na kolejích preferovat. A tak vlastně můžu být rád za každý nákladní vlak.  

Herkules s kontejnery se připletl před fotoaparát hned 3. ledna.

29. ledna jsem stepoval na poli u Ladné. Vyrušení zvukem poctivého dieselového motoru pod kapotou čmeláka nešlo odolat. Na konci vlaku měl ještě pomocníka.

1. března jsem fotil v Lanžhotě.

3. duben a na nádraží v Břeclavi jsem odchytil tehdy ještě ne zcela obvyklé bílé provedení tohoto stroje.

Stejný den jsem fotil soukromníky. I když hlavním důvodem stepování u kolejí byl tehdy lov na 362.002 v čele EC 175.

 A ještě jedna fotka ulpěla na paměťové kartě v tento podvečer.

Na 189, pendlující mezi Petrovicemu u  Karviné a Břeclaví,. jsem si již zvykl. 6. dubna jsem je ale poprvé zastihl na vjezdu od Lanžhota.

Kostická váha je vcelku častým místem focení. Laminátku jsem tam odchytil 6. a následně i 17. dubna.

Na svatého Jiří vylézají hady a štíři. Tak praví staré přísloví, nicméně já jsem měl 24. dubna štěstí znovu na tento stroj

Dva snímky z břeclavského "Vídeňáku" 27. dubna jsem čekal na EC 174. Čekání mi zpříjemnily dva náklady. Opět jsem měl možnost zdokumentovat řadu 189 při odjezdu směr Slovensko.

A ve stejný den ještě přibyl do archivu konvoj kontejnerů.

 První květnový den jsem se zatoulal k oblíbenému mostu nad Svratkou u Vranovic.

Devátého května se mi poštěstilo. Obvykle mi řada 189 přijížděla na této trati v odpoledních hodinách z opačného směru, od Břeclavi. Tentokrát jsem měl štěstí a na dnes unikátním snímku uhání stroj v režimu levostranného provozu do Břeclavi.

Dva zářezy na pažbě z 16. června. Nadjezd u Staré Břeclavi a náklady od Brna. Stejně a přesto jinak.

Jet fotit na Slovensko bývalo kdysi sázkou na jistotu, nákladní vlak projížděl po trati každou chvíli. Dnes je situace odlišná a nákladních vlaků člověk někdy za půlden potká méně, než je prstů na jedné ruce. Dva úlovky dvojčat  jsou vzorkem ze 17. srpna 

O den později přibyl snímek šestikoláka

I následující den jsem byl na Štrbě. A máme tady další dvojče.  

22. srpen byl ve znamení návratu na Moravu, Zpestřilo jej setkání s kamarádem.  

18. září: jedno místo (nadjezd ve Staré Břeclavi) jedna trať (250) dva směry a dva různí soukromí dopravci.

Déšť nedéšť, 19. září se stal obětí střelby objektivem brejlovec AWT.

Kde jsou ty časy, kdy v těchto místech, nedaleko Valtic, duněly štokry a sergeje s písky z Božic. Dnes toho v nákladní dopravě na trati z Břeclavi do Znojma zrovna moc nejezdí. A tak je zájem i o záběr brejlí s vracejícími se vozy z rakouského Retzu.  

24. září jsem se flákal chvíli na břeclavském nádraží. Důvod? Cesta konvoje parnich lokomotiv z rakouského Strasshofu. Domů se vracela 475.101 a 433.001, naopak, na Národní den železnice do Brna jel hostující hrboun 310.23. Nicméně, nezvěčnit tento vlak, čekající na odjezd, by byla hanba. Takže vznikl další záběr do příspěvku.

Lokomotiva 740.608, zvečněná 26 září na zastávce Hrušky, měla co do činění s výlukou na trati

Elegantní, nově vylakovaná laminátka v čele konvoje kontejnerů. Není divu, že jsem 30. září s velkou spokojeností natočil objektiv k nákladnímu vlaku, směřujícímu od Brna do Břeclavi.

Stále častěji se nákladní vlaky, zejména ucelené soupravy, stávají doménou soukromých dopravců. Vidět v jejich čele státního dopravce tak patří již bezmála mezi kuriozity. Dva snímky vznikly 27. listopadu v Hruškách na trati SŽDC 330.

7. prosince jsem se nechal vylákat pěkným počasím ke kolejím. Na Vídeňáku se mi nejprve ukázal taurus s nákladním vlakem a také brejlovec Unipetrol Doprava s dávkou cisteren.

Jak již zaznělo v úvodu, někdy se nákladní vlak připletl před objektiv neplánovaně, když cílem výpravy byl lov na historická vozidla. Toto je jeden z popsaných případů. Psal se osmý prosinec a na zastávce v Moravském Jánu jsem čekal na zvláštní vlak, v jehož čele se kolem mě prohnala 498.104.