„Český lvíček“ - súčasná atrakcia pripomína históriu

22.5.2013 8:00 Peter Bado

„Český lvíček“ - súčasná atrakcia pripomína históriu

Výlet s deťmi do Prahy, cielený o.i. i na Slovanský ostrov za detským vláčikom nepredznamenával žiadnu príležitosť pre reportáž. A hoci „Český lvíček“ je atrakcia minimálne o jednu triedu kvalitnejšie prevedená ako iné podobné, nevenoval som jej zvýšenú pozornosť. Až pri odchode ma zaujala informačná tabuľa s jednou železničnou súvislosťou, ktorá už za zmienku stojí...

 

 

 

 

Možno to bude spôsobené mojou dejepisnou negramotnosťou, ale na otázku, kedy sa v Prahe objavil prvý parný vlak by som odpovedal, že so vznikom Olomoucko-pražskej dráhy. Z informačnej tabule som sa však dozvedel, že prvým „parným vlakom“ bol už o štyri roky skôr „Český lev“ – atrakcia predvedená pred palácom „Žofín“. Išlo o prvý „parovůz“ vyrobený v Čechách, v pražskej Breitfeldovej továrni v roku 1841.


Reprodukcia pútača na atrakciu v roku 1841; zdroj: informačný panel


Súprava „Českého levíčaťa“ (8.5 2013) © Peter Bado

V roku 2007 začal vznikať projekt, ktorý by jednak zatraktívnil Slovanský ostrov a súčasne by spojil zábavu s poznaním. Myšlienka modelu, ktorý by pripomínal onú slávnu udalosť dostával konkrétnu podobu a „Český lvíček“ bol uvedený do prevádzky 13.9.2009. „Vláčik“, tvorený rušňom a dvomi vozňami, premáva po okruhu dĺžky 53 m, s rozchodom koľaje 600 mm. Rýchlosť jazdy je 3 km/h a chod súpravy je ovládaný z panelu obsluhy na nástupišti.


Súprava „Českého levíčaťa“ (8.5 2013) © Peter Bado


Každá náprava vozíka sa natáča samostatne (8.5 2013) © Peter Bado

Výroba súpravy, z kovu a dubového dreva, trvala 80 dní a pri jeho výrobe sa vychádzalo prakticky iba z dochovanej rytiny. Hmotnosť „rušňa“, s elektrickým pohonom, je 350 kg, každý vozeň má 160 kg. Stavba koľajiska trvala tri mesiace, koľajnice o výške 70 mm boli vyrobené v Tříneckých železiarňach na mieru. Náklady na výrobu vláčika s koľajiskom boli 1 300 000 Kč.


Rušeň (8.5 2013) © Peter Bado


Detail upevnenia koľajnice (8.5 2013) © Peter Bado

Zdroje a odkazy:
  1. Český lvíček - oficiálne stránky
  2. Český lvíček zahájil novou éru páry na Žofíně - správa o otvorení atrakcie
  3. Dětský vláček Český lvíček vstoupil do své páté sezóny - článok k otvoreniu tohtoročnej sezóny
  4. Slovanský ostrov – Wikipedie

Úvodná snímka: Český lvíček obrazom aj slovom na čele repliky historickej mašinky; zdroj: www.cesky-lvicek.cz