2012 – Svět 1435 milimetrů – mimořádnosti

15.6.2013 8:00 Milan Vojtek

2012 – Svět 1435 milimetrů – mimořádnosti

Věru, těžko bylo hledat název pro tento příspěvek. Jak nazvat něco, co je ve skutečnosti jakýsi pelmel, směsice mimořádností, nehod, odklonů a mnoha dalších událostí, které navzdory plánování přináší každodenní realita. Nakonec jsem to nazval prostě mimořádnosti, byť jsem si vědom, že to není a nemůže být zcela přesné. Takže, pojďme nahlédnout třeba na návrat pendolina do Břeclavi či transport Ragulina.

Jak ale odhalit to, co odhalit vlastně nelze? Jak sledovat mimořádnosti, které jsou proto mimořádnostmi, protože nejsou naplánované. Nemožné. A přesto to lze. Tedy, do jisté míry. Jen je k tomu zapotřebí mít kamarády, kteří případně dají včas avízo, nebo taky je třeba sledovat weby, kde se podobné informace občas objeví. Zdrojem tak mohou být oficiální informace Českých drah, stejně jako weby železničních fandů, tedy i ten náš, nebo třeba k-report, kde kolegové z míst kolem koridorů občas o nějaké kuriozitě vywebí zmínku.

Vloni se Břeclav dočkala stojů, které mají pro místní přeci jen tak trochu nádech exotiky. Bohužel, nedorazily za hluku svých motorů, ale jako smutné opuštěné mrtvoly.

7. února jsem odchytil bezprizorního railjetového Tauruse. Ovšem bez Railjetu.

18. února jsem číhal na EC 175, který vezla reklamní "Fúzatá". Číhal jsem dlouho, na vjezdu do Břeclavi jí do cesty vstoupila neopatrná holka a tak se stálo a vyšetřovalo.

Zácvik strojvedoucích na poznání oživil 22. února trať z Hodonína do Holíče.

23. února se díky zpoždění objevila řada 380 v čele soupravy od vlaku EC 171. Pochopitelně jen na našem území.

Comeback. Ne televizní seriál, ale návrat T 478.1002 v novém kabátku se odehrál 24. února ve Veselí nad Moravou

Souboj šukafon versus náklaďák dopadl špatně pro motorový vůz. Takto skončil ve Velkých Pavlovicích 5. března.

Maďarská nostalgie se projela po Moravě se slovenskou retro laminátkou 15. března.

771 182 je jediný stroj této řady, který dostal nový ČD Cargo kabátek. Právě u nás v Břeclavi. Z dílny vyjel 16. března.

Sysel se vloni zapojil do provozu nejprve na osobácích z Břeclavi do Přerova. Tady je ulovený 26. dubna.

Rakouská řada 1063 byla kdysi doma na kolejích mezi Vídní a Břeclaví. Dnes jsou její návštěvy na Moravě víc než vzácné. Tato byla 27. dubna.

Lůžkový vlak Moskva - Nice patří k unikátům na kolejích. Kořistí se stal 27. dubna. 

Když svítí slunko, nedá se takto na Ferdinandce fotit. 21. května jsem využil počasí a udělal jeden snímek z dnes již historického levostranného provozu u Hrušek.

Orient expres zapózoval před objektivem 24. května

18. června se z Lužné vracel konvoj s dvojicí němek. Rakouskou a slovenskou v mazutovém provedení vezlo do Břeclavi eso, pak nastartoval pomeranč a odjel s nimi na Slovensko.

Dnes již neopakovatelný snímek z Bylnice. Pod mechanickým odjezdovým návěstidlem v Bylnici se rozjíždí 29. června souprava od Matúše Čáka.

29. června jsem na Vláře u Šumic fotil krokodýla. Jsou už na vymření.

Kdysi bylo v Břeclavi obvyklé. Pak ale pendolino na zahraničních spojích skončilo a proměnilo se ve vnitrostátní vlak mezi Prahou a Ostravou. 11. července ale jelo odklonovou trasou přes Břeclav. Zaznamenal jsem je na vjezdu do Břeclavi a poté v úseku Hrušky - Hrušky zastávka. 

Tři předchozí snímky jsou spojeny s mimořádností v Maďarsku. Z důvodu nesjízdnosti tratí 31. července jel vlak EC 171 odklonem z Břeclavi přes Rakousko (horní snímek). Do Bratislavy jela náhradní souprava, na prostředním snímku s 362.002.  Poslední pak ukazuje další odklon, EC 175. 

Návrat brněnské parní vozby, strojů 433.001 a 475.101 z akce v rakouském Strasshofu byl 24. září důvodem k focení. Zvlášť, když se toho zúčastnila rakouská 310.23, která pak v Brně hostovala na Národním dnu železnice.  

Turistický pochod Slováckem dal 13. října vzniknout této, na poměry trati Zaječí - Hodonín extrémně dlouhé soupravě. Na trati, kde normálně jede sólo šukafon řady 810, případně posílen přívěšákem, jel Šukafon-tuning v trojitém provedení, doplněný ještě svým předkem a dvojicí přívěšáků.   

 Tři snímky zachycují první den nasazení "Sysla" na rychlíku IDS JMK. Bylo to 28. října, kdy jako vizitka situace, kterou měl pak přinést v prosinci nový grafikon, se Sysel projel mezi Brnem, Břeclaví a Přerovem. Počíhal jsem si na něj jako na spoj R 806 na vjezdu od Hrušek. No a protože pak v Brně souprava se Syslem končila, dostala v Břeclavi na konec ještě tehdy turnusové fénovací vozidlo, aby v Brně převzalo tehdy turnusovou soupravu.

 Informace o vlaku, v němž je k vidění Ragulin alias Ludmila, jsem zaregistroval 12. prosince. Nebyl jsem ale schopný ji pojmout jako prioritní lov na tento stroj. Jenže když přišla chvíle, kdy jsem musel vyrazit do terénu, učinil jsem tak o chvíli dřív a tak se mi podařilo "po haluzi" vlak odchytit na vjezdu do Břeclavi. Na Kostické váze už to pak bylo snadné, tam to byla sázka na jistotu.