2012 – Svět 1435 milimetrů – Od lokálky po koridor aneb Zaostřeno na „eMka“

27.7.2013 8:00 Milan Vojtek

2012 – Svět 1435 milimetrů – Od lokálky po koridor aneb Zaostřeno na „eMka“

I když samozřejmě eMko v označení už dávno nemají, je snad z úvodu zřejmé, že tentokrát se chci věnovat motorovým vozům. Pravda, není to to pravé ořechové, co v milovníkovi těžkých velkých strojů vzbudí nadšení, ale "každý den není posvícení" a tak jsem občas rád i za fotku malého orchestrionu či skleníku.

Doma mi řada 810 naštěstí nijak moc nejezdí, když už tak se setkám s trochu většími stroji, vybavenými hned dvojicí autobusových (před rekonstrukcí) motorů. Ano "quatra" mám na mysli. Samozřejmě nesnižuji význam motorů řady 810 pro veřejnou dopravu. Jako vozítko pro cestu z Hustopečí do Šakvic, si je dovedu představit. Se zaťatými zuby i jako vozidlo pro Zaječí - Hodonín. Pravda, žádná hitparáda to není. Dvounápravové vozidlo na rozbitých lokálkách není žádná sláva a tak ne zrovna příjemné zážitky z cest "šukafonem". "skleníkem", "orchestrionem" a s dalšími přezdívkami ověnčeném motorovém voze jsou dominující zkušeností ze společných setkání. Proto ve mě nadšení nebudí ani tuningem opatřená varianta 814. Laminátem opatřený skelet staré stodvaapadesátky v sobě ukrývá všechny "skvělé" vlastnosti dárce kostry. Takže zase.... cestujícímu jsou nabízeny všechny nectnosti dvounápravového (byť podvozkového) vozu. Občas je ale přeci jen potkám a tak je můžu přihodit do tohoto dílka.    

28. dubna, pár kilometrů za Hlohovcem, se uskutečnilo setkání se slovenskou variantou Regionovy, která si - na rozdíl od českého vozidla - zevnějškem nehraje na něco jiného.  

Stejný den, Odbočka Dolná Štubňa.

10. května Kyjov. Motorové vozy řady 854. spřažené do třívozové soupravy s přívěsným vozem a řídícím vozem řady 954 (vzniklým přestavbou přebytečných poštovních vozů). Na Vláře, tedy na trati Brno - Veselí nad Moravou se úspěšně zabydlely.

10. května Kyjov. Setkání s dvoudílnou variantou vytuněného šukafonu.

12. května, Rakšice. Jihomoravská specialita - spojení motorového vozu 842 s řídícím vozem k řadě 854.

24. června. I na koridoru potkáme šukafony. Pendlují z Břeclavi do Lanžhota, resp. do Kútů.

29. června Bzenec. Na falešné trojkolejce u Bzence se prohání šukafon, stroj pro pendly na spojce Bzenec - Moravský Písek. 

29. června. Bzenec. "Jednotná" tvář vlaků ČD v praxi. Souprava s vozy 854/954 míří z Brna do Veselí nad Moravou.

29. června, Šumice. Toulky na Horní Vláře sice byly zaměřeny na Matúše Čáka, dnes již legendární přeshraniční spěšný vlak, přesto jsme si zvěčnili i motorový vůz 850.030, který o málo později opustil stavy provozních strojů. Zejména kmotr měl z úlovku radost.

12. srpna jsem na vjezdu do Břeclavi od Lanžhota sice vyhlížel odjíždějící EC, přesto jsem neváhal obětovat trochu prostoru na kartě osobnímu vlaku v podání šukafonu 810.

20. srpna. tento den byl součástí toulek po Slovensku. S Tomášem 362.001 jsem mapovali i železnice kolem Spišské Belé. Takto jsem odchytil jednotku řady 840 u Strážok.  

29. září Střelice. Trať do Bohutic je v režii esteticky podivného křížence - motoru 842 a řídícího vozu 954. Aby odlišnost vozidel ještě více vynikla, liší se i často barevným provedením.

29. září Brno. Alespoň na Jihlavu jezdí s řidičáky 954 ještě i motorové vozy 854.

29. září Moravské Bránice. Jeden a ten samý vlak, aneb každý pes, jiná ves. Nic jiné nemůže lépe popsat kuriózní spojení.

29. září Střelice "Kočkopes" 842/954 barevně sladěné.

29. září Střelice. Opět "kočkopes" v odlišném estetickém provedení.

30. září Šakvice. Historická souprava míří po koridoru na turné vinařskou krajinou.

30. září Bořetice. Jak je vidět, o pár kilometrů dál už se souprava vydala na cestu nefalšovanou vinařskou krajinou kolem trati Zaječí - Hodonín.

19. října. Zvláštní vlak vyjel po ne zcela obvyklé trase z Mikulova do Lednice.

1. prosince jsem neodolal fotce krokodýla, "uhánějícího" adekvátní rychlostí do Vranovic. Cíl mé cesty s kmotrem byl ale tehdy jinde.  

1. prosince. Ano, mířili jsme k trati Brno - Moravské Bránice, kam se vypravil Mikulášský parní vlak s lokomotivou 433.001. Lov páry ale neznamenal, že budu ignorovat pravidelnou dopravu a tak jsem fotil opět "kočkopsa" 842/954. 

12. prosince. Stačilo cca dvacet minut u vjezdového návěstidla Kyjova, a na kartě přibyly záběry motorových vozů řady 854 v najbrtizovaném i v originálním provedení.

29. prosince. Dva snímky z Veselí nad Moravou jen potvrzují již výše zmíněné. Ano, Na Vláře se řada 854 s řídícími vozy stejného zevnějšku skutečně zabydlela.

29. prosince. Slovenská Myjava právě vítá variaci na téma šukafon. Po úpravě čelní partie při jedné z prvních rekonstrukcí šukafonů na Slovensku se z 810 stala ještě větší krabice, než byla původně, na druhé straně se zvětšil jinak stísněný prostor pro strojvedoucího. Ti jsou totiž v 810 - "králi" nehod na přejezdech - první na ráně. V případě náhlého střetu mají skutečně jen malou šanci, že se z pasti malé kabiny dostanou před nárazem.