Hrozba na trati 250 zmizí

10.8.2013 8:00 Milan Vojtek

Hrozba na trati 250 zmizí

Možná si ještě pamatujete, když se v roce 2008 hovořilo o mostu, jenž v nepravidelných intervalech měnil svou velikost. Nemyslím známé fyzikální zákony o roztažnosti materiálu, ale postupný úbytek mostní konstrukce, z níž odpadávaly zvětralé části.

Pokud se vám vybavuje most přes trať 250 u Pouzdřan, vybavuje se vám to správně. Ostatně, něco málo jsem k tomu napsal i nafotil. O necelých pět let později se již zjevně ledy pohnuly. Ve čtvrtek začala uzavírka mostu do Pouzdřan. Vesnice je rozdělená na dvě části. Menší, z hlediska směru jízdy z Břeclavi do Brna na pravé straně, obsahuje školu a několik desítek domů. Zbytek obce na levé straně je se zbytkem propojen nově postavenou provizorní lávkou vedle původního mostu. Ten je nyní již neprůjezdný a půjde k zemi. Do konce června příštího roku čeká na řidiče objížďka. 
Pro lidi, kteří míří do Pouzdřan od Hustopečí, uzavírka s objížďkou přes Strachotín prodlouží cestu o zhruba dva kilometry. Oproti původní trase měří 7,5 kilometru. Problém ale mají řidiči nákladních vozidel, kteří se nevlezou do jen 3,5 metru vysokého podjezdu pod železnicí na silnici z Hustopečí do Strachotína. Ti pak musí absolvovat objízdnou trasu v celkové délce 32 kilometrů. Pojedou z Hustopečí do Pouzdřan, projedou sice krajem obce, ale pak musí pokračovat do Vranovic, a pak přes Ivaň, Dolní Věstonice a Strachotín dorazí do centra Pouzdřan. Na tachometru auta jim přitom přibude dalších bezmála třicet kilometrů.
Přístup na zastávku na obou stranách trati, spojení obou částí obce a tedy i cestu dětí do školy zajistí zmíněná provizorní lávka. „Samozřejmě je to komplikace pro život obce. Nemálo lidí dojíždí za prací autem a ti všichni musí nyní absolvovat cestu objížďkou,“ konstatoval starosta František Špringer. Vypořádat se s komplikací, která potrvá až do konce června příštího roku, musí i obchodníci a firmy v obci. „Na druhé straně, až to vše skončí, budeme tady mít nový most s ocelovou konstrukcí, podobný, jako je u nádraží v Zaječí. Bude mít i chodníky a bude jistě bezpečnější,“ dodal starosta.
Když se totiž rozhodovalo, zda bude opraven původní most, nebo bude nahrazen novou konstrukcí, vyšla nakonec druhá z obou variant výhodněji.

Vedle mostu, který čeká demolice, již stojí provizorní lávka.

R 807, sunutý loko 380,projíždí pod mostem, jehož čas se naplnil.

O problému mostu do Pouzdřan se začalo mluvit již v roce 2007, kdy kontrolor vozby Českých drah Ludvík Gracer předal Federaci strojvedoucích výsledek své marné roční snahy, aby správce železniční infrastruktury řešil problém padajících úlomků betonu. Gracer původně upozornil na padající úlomky při výkonu své kontroly na stanovišti osobního vlaku. Nic se nedělo. Po roce předal výsledek své marné snahy Federaci strojvůdců. Profesní sdružení se do věci vložilo, Správa železniční dopravní cesty ale marně apelovala na vlastníka mostu, aby situaci řešil. To je ovšem popsáno i ve výše odkazovaném příspěvku.
Most na silnici třetí třídy III/4206 je v péči Jihomoravského kraje. Teprve šest let po prvním upozornění na padající beton si strojvedoucí budou moci oddechnout. Most se dočká opravy a oni již nebudou jezdit rychlostí 160 kilometrů za hodinu pod mostem, jehož kusy je mohly případně i zabít. Rovněž se bude opravovat i most u zastávky Ladná.

V roce 2009 vyrostl nový most u Zaječí. Tak by měl zhruba vypadat i most u Pouzdřan.