O jedné sobotě, dvou břídilech a mašinkách tří trakcí

11.10.2013 8:00 Radek Hořínek

O jedné sobotě, dvou břídilech a mašinkách tří trakcí

Poslední zářijová sobota se probouzela pozvolna do krásného počasí a moje maličkost si v Olomouci kupovala jízdenky na výlet, který jsem měl onoho dne absolvovat. Cílem mé cesty byla metropole Moravy Brno, abych se zde setkal se Shalomkem, společně jsme zdokumentovali dvě parní jízdy na jihu Moravy a přidali k tomu něco z provozu pravidelného.

 

 

 



R 932 tažený 362.040 v poslední verzi korporátního nátěru národního dopravce dorazil k prvnímu nástupišti hlavního nádraží v Olomouci v souladu s jízdním řádem a přesně i Olomouc opustil. Já se uvelebil, jak je mým zvykem, v prvním voze (AB) za lokomotivou, pustil si muziku do uší a kochal se krajinou. Cesta probíhala bez problému až do stanice Ivanovice na Hané. Tam jsme nabrali první část z více jak dvaceti minutového zpoždění po dojetí do cíle. R 733 Radegast, jedoucí z Brna do Bohumína, měl zpoždění. Tou dobou se můj plán na pořízení fotky 475.101, jedoucí do Zastávky u Brna, začal rozplývat. Další trhlinu moje plány dostaly ve Vyškově.


Dějiště reportáže na mapě sítě SŽDC

Tam jsme pro změnu čekali na křižování s R 901 Praděd. Sotva jsme nabrali rychlost, tak jsme brzdili. Nějak mi unikal důvod zastavení v Lulči. Tedy v onu chvíli. Během chvilky se náš vlak do pohybu dal. V Komořanech u Vyškova stál ve stanici náklad a před ním mandelinka s dráteníky. V tu chvíli mi začalo docházet, že se něco stalo. Důvod zastavení v Lulči jsem pochopil v Rousínově. Z přípřeže odstoupil brejlovec 754.009. Teď už bylo naprosto jasné, že odjezd páry nestihnu a informoval jsem Shalomka, který na mne čekal v Brně na hlavním nádraží. Odtud jsme vyrazili udělat něco málo fotek z provozu normálního v okolí Brna.


Os 4715 v Bílovicích nad Svitavou © Radek Hořínek

A konečně přichází čas vysvětlit, jak se slovo „břídil“ objevilo v názvu tohoto povídání. Svět je malý a člověk se dovídá spoustu věcí. Tak jsem Shalomkovi vesele vyprávěl o tom, jak jsem se stal břídilem cestou na nějaké místo na trati SŽDC číslo 260. Aby mne v tom nenechal, tak se rozhodl stát se břídilem dva. Debata nám vydržela celou cestu do zastávky Bílovice nad Svitavou, kde jsme pořídili pár snímečků krys a panťáků. Odtud jsme přejeli pro změnu do Obřan, abychom si zdokumentovali provoz na trati SŽDC číslo 250.


Os 4620 na obřanském mostě © Radek Hořínek

Dál naše pouť vedla do Břeclavi, hlavně za 433.001, která po páté a zároveň naposledy letos brousila koleje na lokálce do Lednice. Při příjezdu do Břeclavi jsme si na nadjezdu počkali na EC směr Bratislava. Krysa se ale nekonala, místo ni jelo rychlé eso a my se rychle přesunuli do Bořího lesa. Tam nás příjezd páry potěšil. Byla otočená uhlím na Lednici, což bylo naopak proti předchozím jízdám. Důvodem tohoto jevu byly nějaké problémy, vyřešené za pět minut dvanáct, přičemž skaličáka nedokázali v Maloměřicích otočit na točně. Dokonce to vypadalo, že se poslední parní soboty 433.001 nezúčastní a místo se ni začala chystat v Brně T 478.1001.


433.001 v Lednici © Radek Hořínek

Na dvojici míst se nám povedlo páru vyfotit komínem vpřed pří jízdách do Břeclavi. V prvním případě to byl výjezd ze zástavky Lednice rybníky a v druhém na klasickém místě zvaném Rytopeky. V Lednici jsme zdokumentovali dění kolem objíždění při obou odpoledních obratech a pokecali se známými. Můj čas se pozvolna krátil. Na poslední snímek onoho dne jsme vyrazili mezi Břeclav a Ladnou. Sice jsme čekali původně na EC od Bratislavy, ale to mělo zpoždění. Tak se povedlo vyfotit konvoj tažený 242 při návratu do Brna.


242.253 + 433.001 se soupravou se vrací do Brna © Radek Hořínek

Při návratu do Břeclavi se kolem nás prohnal můj rychlík z Brna do Olomouce. Na jedné straně 380 a na druhé sysel. Poháněl jsem břídila dvě, aby šlápl na plyn a já jsem svůj spoj domů stihnul. To se povedlo a já se uvelebil v syslovi, který výjimečně byl bez závad. Se sluchátky v uších jsem se opět kochal krajinou do západu slunce a posléze, tentokrát už podle jízdního řádu, dorazil zpět do Olomouce.

Úvodní snímek:: 433.001 na Os 24525 u zastávky Lednice rybníky © Radek Hořínek

Galéria