Podzim na hanáckých kolejích

7.11.2013 8:00 Radek Hořínek

Podzim na hanáckých kolejích

Každé roční období má své kouzlo. V zimě potěší hromady sněhu nebo námraza na stromech. Jaro s sebou přináší přírodu v rozpuku a rozkvětu. Kýčové fotky vlaků jedoucích kolem pole s řepkou patří k oblíbeným nejednoho fotografa. Léto a sluncem krajina zalitá v dlouhých dnech. A po něm přichází podzim se směsicí barev nejen souprav vlakových, ale hlavně těch v přírodě. A na podzim na různých místech Hané jsem se vyrazil podívat.

 

 

 


Začátek podzimu a nedostatek Regionov řady 814 vyhnal z tepla depa na trať posledního provozního mohykána své řady, krokodýla 851.028. Bylo to ve čtvrtek 3.10.2013, kdy jsem onu připomínku naší ne tak dávné železniční historie cestou na kole do práce potkal při jejím příjezdu na nádraží Olomouc město. Musel jsem toho využít a udělat si několik fotek v Olomouci na trati SŽDC číslo 275. Nebyla to jediná náhrada za regionovy. Cestou do práce jsem na jim určeném výkonu potkal třeba také velký motorák řady 843 případně i malý šukafon řady 810.


851.028 na Os 14030 (Olomouc-Nová Ulice, 3.10.2013) © Radek Hořínek

Dalším dnem mého železničního podzimu byl pátek 11.10.2013, kdy jsem se cestou do Velké Bystřice potkal za depem v Olomoucí s upraveným brejlovcem 754.080, který dostal při své zápůjčce do Kroměříže, kde v době výlukové činnosti v Brně vozil spěšný vlak Radhošť z Kojetína do Frenštátu pod Radhoštěm, žlutý výstražný proužek na obě čela. Kromě něj jsem potkal i nějaké ty 843 ve Velké Bystřici a jejím okolí. K pátečním záběrům jsem přidal ještě nějaké hned o den později. Kromě pestrého zbarvení stromů byly pestře barevné i soupravy na rychlících z Olomouce směr Opava. Zvědavá veverka byla naopak nenápadně kamuflovaná.


Veverka pozoruje blázna u kolejí (Velká Bystřice, 12.10.2013) © Radek Hořínek

Při focení na tratích bez drátů jsem si uvědomil, že jsem zanedbával trať z Olomouce do Nezamyslic a hlavně olomoucké pantery. To bylo taky potřeba napravit. V pátek 18.10.2013 jsem společně s dcerou Radkou vyrazil k té trati, abych si udělal nějaký ten snímeček a ona v blízkém rybníku hodila pár kousků chleba kačenám, které o něj bojovaly s rybami. Oba panteři jezdili a kromě nich se mi povedlo konečně vyfotit také pořád ještě nezvyklý Mattoni express, který směřoval z Mostkovic do Kyselky a byl veden esem ČD Cargo.


363.066 s „Mattoni Expressem“ (úsek Nemilany - Olomouc-Nové Sady, 18.10.2013)
© Radek Hořínek

Jednou z klasických akcí patřící k podzimu je výlov Hradeckého rybníka v Tovačově a díky němu ožívá trať z Kojetína do Tovačova. Moje maličkost si podzim na Tovačovce nechtěla nechat ujít. Na celý den to tentokrát nešlo. Jako břídil bych mohl pojmout nápad o dění napsat a někomu by se to nemuselo líbit. Proto jsem do Kojetína dorazil těsně před odbíjením poledne. Při zastavování vlaku jsem si všimnul toho, jemuž ležím v žaludku jako špatně stravitelná potrava. Stál tam silně důležitě. Být se mnou břídil břeclavský, asi by ucedil, že tam stojí náš brouk Pytlík. Vystoupil jsem z vlaku a rovnou nasměroval svoje kroky k Uhřičicím


M 286.0044 na Os 376216 (Uhřičice, 19.10.2013) © Radek Hořínek

Tentokrát jsem si užíval focení v jejich blízkém okolí v krásném slunečném počasí doprovázeném větrem. Na návštěvu cukrárny na náměstí v Tovačově proto nedošlo. Po Tovačovce jsem se o den později vrátil k dění na trati číslo 301. Ono nedělní odpoledne bylo teplo a ne tolik větrno jako den před tím. Tentokrát jsem nezůstal u přejezdu poblíž rybníku Hamrys, ale vydal jsem se do Nemilan. Cestou nad železniční zastávku jsem si cvaknul jednoho pantera. Nad ní jsem si počkal nejprve na R 904 směrující do Brna a později ještě na druhého z olomouckých panterů na osobním vlaku do Nezamyslic. Na víc už nebyla chuť a ani čas.


640.002 na Os 3820 (úsek Nemilany - Kožušany, 20.10.2013) © Radek Hořínek

Chuť se našla až předposlední říjnový den a čas taky. Školáci měli prázdniny, tak jsem si vzal dovolenou. Pak přišlo avízo, že se po trati SŽDC číslo 310 prožene berta 749.018 s měřičákem. Ráno místo lenošení jsem vyrazil na kole směr Velká Bystřice. Počasí moc optimistické nebylo, ale i tak jsem šlápnul do pedálů. Do cíle své cesty jsem nedorazil. Nebylo ani půl sedmé ráno a berta kolem mne prosvištěla, když jsem čekal na přejezdu. Hodně lehkých děv létalo vzduchem. Souprava zkrátka vyjela o půl hodiny dříve a já jsem mohl jen doufat, že ji zastihnu při cestě zpět.


749.018 s měřicím vozem (úsek Bystrovany - Olomouc hl.n., 30.10.2013) © Radek Hořínek

Zatím jsem si jel spravit náladu k trati od Uničova, po které mířil do Olomouce na Sp1630 jiný šestiválec. Po vyfocení jsem vyrazil k domovu a nechal se smáčet dešťovými kapkami. Na focení návratu měřicího vozu se mi povedlo ukecat Radku, která si bertičku nechtěla nechat ujít. Společně jsme vyrazili k trati, abychom si na ni počkali kousek před hlavním nádražím. Tentokrát jela s náskokem pouze 10 minut a dítko bylo velmi spokojené, o mně samém nemluvě. Vraceli jsme se přes hlavní nádraží, kde jsme 749.018 ještě zastihli, vyfotili si ji a stejně jako ona se vydali domů.

Úvodní snímek: 843.020 v čele R1129 (úsek Bystrovany - Velká Bystřice, 12.10.2013) © Radek Hořínek

Galéria