S párou podzimní krajinou tří zemí

28.12.2013 8:00 Radek Hořínek

S párou podzimní krajinou tří zemí

Stejně jako vloni, tak i letos byl konec roku v zajetí páry. Celkem na pěti parních jízdách jsem se byl podívat a na jedné jsem se společně s dcerou Radkou projel parním vlakem. V rámci těch parních jízd se mi povedlo dostat i za hranice, a to do Rakouska a na Slovensko. Tak vás zvu za párou a kouřem, který se pozvolna ztrácel v krajině.

 

 

 

 

 

První výlet za nostalgií byl na jižní Moravu. Lokálka do Lednice slavila 112. výročí a z Brna na tuto počest vyrazil parní vlak tažený 475.101. V sobotu 16.11.2013 jsem nasedl do vlaku směr Brno, který mne dopravil do Břeclavi za Shalomkem. Společně jsme měli v plánu zdokumentovat nejen příjezd od Brna do Břeclavi, ale i něco málo z ježdění po lokálce do Lednice. Počasí onen den přálo a my dva spokojeně ukládali obrázky na paměťové karty našich fotoaparátů. Byl to opravdu hodně podařený den.


475.101 mezi Ladnou a Břeclaví © Radek Hořínek

Další akcí, nad níž se vznášela oblaka páry i spálené nafty, byly mikulášské jízdy s 314.303 a 701.485. Celkem čtyřikrát se jelo z Olomouce do Bohuňovic a zpět a poslední jízda byla z Olomouce do Velké Bystřice. Já ráno nejprve asistoval při odvozu kvasu do místa, kde z něj vznikl lék zvaný slivovice. Pak jsem se vydal na okraj Olomouce k trati č. 290, abych si dvě dopolední jízdy zdokumentoval. V silném větru, který mi dokonce odnesl i stativ, naštěstí prázdný, a při pozorování mraků putujících rychle po obloze jsem si udělal pár snímečků. Odpolední jízdy už jsem nechal plavat, ale s Radkou jsme se projeli z Olomouce do Velké Bystřice a zpět.


314.303 se ZvOs 31175 míří z Olomouce k Hlušovicím © Radek Hořínek

Hned dvojice parních jízd byla v sobotu. Kremáka jsem se rozhodl vynechat po loňských zkušenostech, kdy jsem na Hrabišíně mrznul víc jak hodinu, než dorazil při své cestě do Šumperka. Ujít jsem si spolu Shalomkem nenechal, stejně jako před rokem, jízdu 433.001 z Brna do Oslavan. Počasí od rána bylo větrné a hodně proměnlivé a můj R 802 odjel z Olomouce se 40 minutami zpoždění kvůli vyřazování vagónu, který měl trochu víc rozpálené brzdové špalky při příjezdu od Břeclavi. I přes tuto nepříjemnou časovou ztrátu se nám povedlo včas dorazit do Rakouska na páru 93.1420, která taky nabrala trochu zpoždění při své cestě z Vídně.


93.1420 v úseku Wetzleinsdorf - Ernstbrunn © Radek Hořínek

Od Rückersdorfu do Ernstbrunnu jsem ji pronásledovali a povedlo se nám udělat něco málo snímečků. Z Ernstbrunnu jsme vyrazil zpět na Moravu ke Střelicím. Tam jsme se rozhodli kousek před zastávkou Střelice dolní vyfotit 433.001 a pokračovat společně s ní a postrkovou T 478.1001 do Oslavan. Cestou se nám povedlo udělat ještě několik zajímavých snímků. Po pozdravení se přáteli v Oslavanech a udělání pár fotek stojícího vlaku ve stanici jsme vydali zpět do Břeclavi. Moje maličkost potom usedla do sysla, kde nehlučel dav důchodců jako ráno, a s malinkým zpožděním jsem dorazil do Olomouce spokojený s úlovky.


T 478.1001 na postrku Os 24562 mezi Ivančicemi a Oslavany © Radek Hořínek

Poslední výlet za nostalgií byl ve stejný den, kdy končil stávající jízdní řád nejen vlaků. Ráno jsem se naposled na hlavní nádraží v Olomouci svezl autobusem číslo 23, abych po skoro hodinovém čekaní v Přerově dorazil pět minut před osmou do Veselí nad Moravou, kde jsem se nalodil do gumokola Shalomka a společně jsme letos naposledy vyrazili. Naše cesta stejně jako 498.104 vedla do Nového Mesta nad Váhom. Žel počasí se moc nevydařilo. Před Myjavou jsme vjeli do mlhy, že by se dala krájet a sluníčko bylo schované někde v mracích.


498.104 u zast. Vrbovce zastávka © Radek Hořínek

Pár snímků albatrosa se povedlo udělat jak na Moravě, tak na Slovensku. Opomenuta nebyla ani berta T 478.1201 na požárním vlaku. I přes nepřízeň počasí jsme dojeli až do cíle jízdy parního a požárního vlaku. Cesta domů pak byla rychlejší než před rokem. Díky tmě venku panující se mi povedlo stihnout z Veselí dřívější vlak a v Olomouci jsem naposled nastoupil do autobusu číslo 23, který mne dopravil na sídliště. Od příště už budu muset šlapat delší kus cesty na autobus při cestě na nádraží a z něj.

Úvodní snímek: 475.101 mezi Břeclaví a Bořím lesem dne 16.11.2013 © Radek Hořínek

Galéria