Krátke novinky z Maďarska

10.1.2014 8:00 Bc. Jozef Gulík

Krátke novinky z Maďarska

Z pochopiteľných dôvodov sa v období od polovice decembra o niečo častejšie stretávame s príspevkami, ktoré poukazujú na zmeny v prevádzke, ako dôsledok prechodu na nový GVD. Tu je zopár noviniek, ktoré stoja za pripomenutie na sieti maďarských železníc.

 

 

 

Nový grafikon vlakovej dopravy vstúpil do platnosti v nedeľu 15. decembra 2013 a ako je obvyklé, priniesol so sebou niekoľko podstatných zmien. Podobne ako u nás, tak aj sieti MÁV, a niektoré z nich vám predstavíme nižšie.

Zaujímavosťou, ktorá sa však stala všeobecne známou aj v kruhu slovenských vlakových fanúšikov, je rozšírenie pôsobnosti rušňov radu 362 ZSSK. Tieto elektrické dvojsystémové rušne od uvedeného dátumu prekračujú hranice Slovenskej republiky a zachádzajú až do Budapešti na vlakoch EC 131 / 130 Varsovia, ktoré sa dovtedy v pohraničnej prechodovej stanici Štúrovo prepriahali.

Rušeň 362.005 s vlakom EC 130 Varsovia iba pred malou chvíľou opustil maďarský Szob a vstúpil na naše územie. Snímka ho počas prechodu bývalou zastávkou Chľaba zachytáva dňa 8.1.2014.

Inou novinkou, nie veľmi vzdialenou od slovenskej hraice, je obnovenie vlakovej dopravy na modernizovanej trati Esztergom (Ostrihom)- Budapest, presnejšie povedané v jej hornom, 32 km dlhom úseku Esztergom - Pilisvörösvár. Na spodnom úseku Pilisvörösvár - Budapest, ktorý má byť zdvojkoľajnený, totiž rekonštrukčné práce ešte prebiehajú a doprava je tam stále nahradená autobusmi. Cieľom bolo čím skôr vrátiť vlaky aspoň na časť tejto frekventovanej prímestskej trate.

Na spomínaný horný úsek po stanicu Pilisvörösvár, ktorého rekonštrukcia začala v júni 2012, sa teda od 15. decembra 2013 vrátila osobná doprava, reprezentovaná opäť (tak ako pred začatím nepretržitej výluky) motorovými jednotkami Desiro radu 6342. Blížiace sa striedanie trakcií už ale na viacerých úsekoch naznačujú stožiare budúceho trolejového vedenia. Elektrifikácia trate je zaradená do ďalšej etapy modernizácie (po otvorení spodného úseku trate), ktorá si však už nebude vyžadovať neptretržitú výluku, ale v jej prípade postačia výluky nočné.

Čerstvo sprevádzkovaný úsek disponuje okrem iného zvýšenou traťovou rýchlosťou, novými nástupišťami, P+R parkoviskami, novým informačným systémom... Najväčšími stavebnými počinmi však bolo znižovanie nivelety traťovej koľaje v tuneli, výstavba novej zastávky Magdolnavölgy a novej výhybne v úseku Piliscsaba - Pilisvörösvár s dĺžkou 1300 m.

Desiro 6342 026, idúce z Esztergomu do Piliscsaby, zastavuje v prvý deň platnosti nového GVD v rekonštruovanej zastávke Piliscsév. Aj tam už vidno stopy pripravovanej elektrifikácie. (15.12.2013)

 

Obnovou prešla aj stanica Dorog, ktorú v rovnaký deň práve opúšťa motorová jednotka 6342 025. (15.12.2013)

Ďalšia novinka, ktorá má s predošlými spoločného menovateľa - a to začiatok s dátumom 15.12.2013 - sa viaže ku spoločnosti GYSEV. Od zmeny GVD totiž nasadila do pravidelnej osobnej dopravy svoje nové Flirty, ktoré sú čerstvou posilou jej vozidlového parku. Elektrické jednotky, ktoré sú zatiaľ dve (označené ako 415 500 a 501), nasadzuje spoločnosť na trati Sopron - Szombathely - Szentgotthárd.  

 

Flirt 415 500 spoločnosti GYSEV vchádza 19. decembra 2013 do stanice Ják-Balogunyom, ležiacej medzi Szombathelyom a Körmendom.

Snímky autor.