První focení v roce 2014

23.1.2014 8:00 Jiří Řechka

První focení v roce 2014

Když nastal poslední den minulého roku, tak jsem si sliboval, že hned prvního ledna si půjdu nafotit první vlaky v novém roce. Nakonec jsem tuto akci odložil na druhého ledna. Přemýšlel jsem, kde by to bylo nejvýhodnější, chtěl jsem mít vlaky alespoň ze dvou směrů. Nakonec jsem odjel do Libně, konkrétně na Balabenku.

 

 

 

 


Zde, na jednom konkrétním místě na začátku nebo taky na konci libeňského ranžíru přijíždějí vlaky od stanice Prahy-Holešovice do stanice Praha-Libeň a také od stanice Praha hl.n. A samozřejmě také obráceně. A jako bonus zde projíždějí náklady od a na Holešovice, respektive ze směru Ústí nad Labem. Takže stačilo dělat vlevo v bok nebo vpravo v bok a měl jsem provoz pod kontrolou.


1216 234 v čele EC 278 „Gustav Klimt“ na Balabence © Jiří Řechka

Navíc za zády jsem měl trať, která vede ještě směrem Praha-Vysočany. Tomuto provozu jsem ale nevěnoval pozornost, trať je vedena přes viadukt, musel bych fotit skrz trakční vedení a to jsem nechtěl. Strávil jsem tam asi hodinu a pak jsem se vydal k libeňskému depu. Provádí se zde také údržba elektrických jednotek řady 451/452. Největším překvapením tam pro mne byla odstavená zamračená 751.007-6, která čeká na svoji budoucnost.


751.007 očekává svůj osud v libeňském depu © Jiří Řechka

Díky ochotě pracovníka depa jsem si mohl udělat i její čelní záběr. Odtud moje cesta vedla do Měšic, na místo u silničního přejezdu, kde rád fotím. Je to trať směr Mladá Boleslav - Turnov - Tanvald a zpět. Trať v režii motorových vozů řady 854. A o víkendech jezdí velké motorové lokomotivy, díve zamračené, nyní brejlovci. Bohužel těch prvních jsem na této trati moc nafotit nestihl. Vzpomínkami na ně skončilo moje první letošní focení.

Úvodní snímek: 854.032 v čele R 1144 na měšickém přejezdu © Jiří Řechka

Galéria