Ako bolo na TRAKO 2013 v Gdańsku

18.2.2014 8:00 Róbert Žilka

Ako bolo na TRAKO 2013 v Gdańsku

Ohliadnime sa za veľkolepou septembrovou „Railway show“, ktorá sa po veľtrhu Innotrans 2012 v Berlíne odohrala na striedačku v poľskom meste Gdańsk, metropole baltického pobrežia. Hneď na úvod priaznivcov mojich dlhých cestopisov asi trochu sklamem. Príjazd na miesto podujatia a návrat z neho tu nijako obšírne opisovať nebudem.

Azda stačí spomenúť krásnu mladú modrookú (a neviem koľko ešte adjektív by tu bolo treba použiť) brunetku s iPhonom a „značkovou“ kávou v kupé v rannom vlaku TLK s príznačným názvom „Bałtyk” a nešťastne zrazeného veľkého ovčiaka počas jazdy späť v novom szynobuse SA138.

 

TLK ráno z Poznańa do Gdyne šiel načas, cesta už z vyššie spomenutého dôvodu ubehla pomerne rýchlo, a tak nič nebránilo vystúpiť o zastávku skôr než je výstavisku Amber Expo, kde sa podujatie v dňoch 24. - 27.09.2013 odohralo, najbližšia pravidelne prevádzkovaná stanica Gdańsk Oliwa. Nová železničná zastávka Gdańsk Stadion Expo, alebo lepšie povedané, nové nástupište pri takisto novom štadióne PGE Arena Gdańsk vybudovanom pred futbalovými ME 2012 slúži železničnej doprave výhradne počas masových podujatí typu koncerty superhviezd či rôznych zápasov odohrávajúcich sa na spomenutom štadióne nachádzajúcom sa cca 3 min. pešou chôdzou od výstaviska Amber Expo. TRAKO 2013 však paradoxne železniční dopravcovia odignorovali, a to tam boli aj také hviezdy ako Pendolino dopravcu PKP Intercity. Na výstavisko sa tak bolo treba dotrepať zo stanice cca 6 km autobusom...


Štadión PGE Arena Gdańsk © Róbert Žilka

Hneď z diaľky ma z exteriéru vítali pre mňa skôr nezaujímavé exponáty z oblasti poľnohospodárstva, kde ma dokonca Švédi donútili odfotiť si ich traktor s LPG - pohonom. Fotku som však vymazal a nechal sa radšej „ukájať“ obďaleč na provizórnej koľaji postavenou električkou (bol by som aj v slovenčine za premenovanie na tramvaj, keď už sa to ujalo v Poľsku, Česku a dokonca trochu „podexponovane“ aj vo Švajčiarsku - Tram). Išlo o trojdielny Solaris Tramino S109j pre nemecké mesto Jena z dielne poľského výrobcu Solaris, ktorého produkty sa ujali na celom svete, dokonca moje súčasné pôsobisko Poznań zatiaľ ako jediné poľské mesto od roku 2010 úspešne prevádzkuje 46 týchto súprav, avšak v kapacitnejšej päťdielnej verzii.


Solaris Tramino S109j pre Jenu © Róbert Žilka

Plne nízkopodlažné vozidlo tohto typu bolo predstavené práve na Trako Gdańsk v roku 2009. V rozhovore s vedúcim pracovníkom Solarisu som sa dozvedel o uzavretiu zmluvy na predaj 15 trojdielnych kusov týchto vozidiel do metropoly Warminsko - mazurského vojvodstva Olsztyn, kde Tramina začnú premávať ale až od roku 2015. Koľaje nemeckého mesta Braunschweig bude brázdiť pre zmenu 18 štvordielnych kusov postupne od tohto roku. Perličkou v prípade električiek od Solarisa je zaiste pohon trojdielnych verzií, kde z 3 podvozkov je poháňaná vždy 1 vnútorná os koncového podvozku a obe osi stredného podvozku, zatiaľ čo pri poznańskej verzii S105 (nezamieňať prosím so Škodou 105!) sú to len oba koncové celkovo trakčné podvozky.


Solaris Tramino S105 na novej zastávke Dworzec Zachodni v Poznani © Róbert Žilka

Malá prehánka ma po preklepnutí si Solarisa zahnala do interiéru, kde ma nemilo prekvapilo vstupné 30, - zlotých (vyše 7 €), o ktorom nikde pri pozvánkach nebolo ani zmienky. Tak som teda bez reptania zaplatil a šiel sa kochať interiérovými „exponátmi“. Tie boli o poznanie špecifickejšie než všetky vonkajšie objekty. Od AŽD Praha cez ruský Tranšmašholding až po ŽOS Zvolen sa paleta produktov snáď ani nedá obsiahnuť jednou textovou reportážou, preto pre detailnejší obkec odporúčam kliknúť na YouTube a pozrieť si výborný 11. diel Pozor vlak, kde som sa na pár milisekúnd objavil aj ja.


Stánok ŽOS Zvolen © Róbert Žilka

Priznám sa, že vnútorná expozícia bola pre mňa až príliš nahustená a miestami utrhnutá od cestovateľskej a fanúšikovskej železničnej reality, tak som sa po takmer 2 hodinách obvešaný igelitkami s prospektami od rôznych vystavovateľov pobral konečne na statickú prezentáciu Pendolina, ktorá sa ako na potvoru však konala len v 2. - 4. deň výstav. Ja som si vybral deň prvý a to som si ešte na preľudnenej premiére Pendolina vo Wrocławi vravel, že veď kašlem na interiér, keď do Gdańska pôjdem o mesiac aj tak. Čo už, zostáva mi už len inauguračná jazda v 2. polovici roku 2014 rýchlosťou 200 km/h...
 

Stánok Vossloh © Róbert Žilka
 
Ako prvý z čisto železničných objektov zaujal modernizovaný veľkopriestorový vozeň Bbnopuz, alebo ak chcete, 168A z pôvodného oddielového vozňa 111A, na ktorom zostali snáď len brzdové klátiky klátikmi (toto nikdy nepochopím na poľských modernizáciách). Vozeň určený pre vnútroštátnu rýchlikovú dopravu (160 km/h, bez RIC) je teraz priaznivý aj pre invalidov (WC, 2 miesta na sedenie a výklopná vstupná plošina) či cyklistov (8 hákov). Vo vozni sa dá cestovať počas 5 ročných období (vrátane tropických horúčav) a vlastný kávovar či mikrovlnku pokojne použijete v prípade nezaradenia reštauračného vozňa do súpravy (el. zásuvky v každej dvojke). Ja osobne však vidím aj vady, keďže nemám rád lietadlovo - autobusový koncept usporiadania sedadiel do dvojok. Sedadlá samy osebe sú pohodlné (tu pokrivkáva dokonca aj náš Bmpeer), ale majú príliš šikmý sklon s nemožnosťou nastavenia sklonu operadla, čím sa výrobca NEWAG zrejme snaží zabrániť prevráteniu spiacich pasažierov pri pristávaní v staniciach.
 

Vozeň 2. triedy Bbnopuz typu 168A, 24.09.2013 © Róbert Žilka
 
Ďalším na rade bol barový vozeň WRnouz (113Aa), kde sa pasažierom so škvŕkajúcim žalúdkom klania interiér v osviežujúcich farbách pripomínajúcich tradičnú švajčiarsku tekvicovú polievku Kürbissuppe. Do vozňa modernizovaného pre zmenu v PESA Bydgoszcz bola dosadená taktiež klimatizácia a nová kulinárska výbava. Pripomeniem, že tieto vozne sú spolu s vyššie spomínanými Bbnopuz od poslednej zmeny GVD nasadzované na rýchlikoch TLK dopravcu PKP Intercity na relácii Przemyśl - Kraków - Wrocław - Poznań - Szczecin.
 

Barový vozeň WRnouz typu 113Aa © Róbert Žilka
 
Firma FPS (Fabryka Pojazdów Szynowych, bývalý H. Cegielski) z Poznańa sa prezentovala modernizovanými vozňami so žltým prúžkom, čím nenápadne láka prívržencov luxusnejšieho zvezenia. Oddielový vozeň Aemnouz typu 156A disponuje 9 kupé, pričom 2 stredné kupé ponúkajú k dispozícii 4 plne elektricky (!) polohovateľné miesta na sedenie s rozkladacími stolíkmi a LED - lampičkami na husom krku, čím tvoria tzv. business oddiel. Tento vozne spolu so skromnejšou verziou 166A bez business oddielu sú už na podvozkoch s kotúčovými+magnetickými brzdami pre rýchlosť 200 km/h v režime RIC a využívajú sa najmä na medzištátnych EC - vlakoch (paradoxne nie na spojoch do Berlína). Perličkou sú hermetické „utesňovače“ na konci vozňov namiesto štandardných prechodových mechov, čo však má význam len v prípade ďalších vozňov vybavených takouto novinkou. Konce vozňov sú takisto ozdobené koncovkami LED bez husieho krku.
 

Vozeň 1. triedy Aemnouz typu 166A © Róbert Žilka
 
Teraz sa konečne pozrieme na HDV, kde dominovali domáci producenti. Na jednej strane sa predstavili modernizované vozidlá ako motorový posunovací rušeň ST48, ktorý NEWAG prerobil na nepoznanie a zo škaredého káčatka sa stala pestrofarebná škatuľa s 2 dieselovými motormi. Keď už sme pri producentovi z Nowego Sączu, najviac určite zaujal elektrický rušeň E4MSU „Griffin“, ktorý však napriek svojmu príťažlivému laku zatiaľ nenašiel odbytisko, a to sa poľské stálice EU07 bez zásadných modernizácií dlhšie než do rokov 2016 - 2017 na poľských tratiach už nebudú ohrievať.
 

Elektrický rušeň E4MSU NEWAG „Griffin © Róbert Žilka
 
Konkurenciou pre Griffina je však už teraz hybridný rušeň 111Ed „Gama Marathon“ (viď úvodné foto) z produkcie PESA Bydgoszcz vybavená medzi iným aj palubným WC a pomocným dieselovým motorom pre posun na úsekoch bez eleketrickej trakcie. Rušeň získal odporúčanie ako pohodlné a ergonomické pracovisko od Zväzu poľských rušňovodičov, keďže výrobca počas navrhovania kabíny vozidla konzultoval všetky aspekty každodenného pracoviska s aktívnymi rušňovodičmi.
 

Elektrický rušeň 111Ed PESA „Gama Marathon © Róbert Žilka
 
Najväčšou novinkou TRAKO však popri Pendoline v ďalších dňoch určite bol nástupca po takmer celej Európe rozšíreného Taurusa Siemens Vectron (ktosi z návštevníkov ho posmešne nazval Samsung Vectron). Po poľských tratiach pod vlajkou nákladného dopravcu DB Schenker Rail Polska už jazdí niekoľko týchto rušňov, pričom počet objednaných strojov činí 23 kusov. Dodávky majú byť ukončené na budúci rok. Rušne vozia prevažne ťažké uhoľné vlaky a niektoré už utrpeli aj záťahom grafiťákov. Bodaj by ich čert aspoň raz zberačom trafil!
 

Siemens Vectron dopravcu DB Schenker Rail Polska © Róbert Žilka
 
Ako pasažiera ma však zaujali predovšetkým vystavované jednotky, kde sa opäť na „bojisku“ stretli domáci rivali z PESA a NEWAG. Priznám sa, že napriek nezadržateľnému rozširovaniu jednotiek „Elf“ z PESA sa mi z hľadiska cestujúceho viac pozdáva produkt NEWAG „Impuls“, kde sú namiesto husto naukladaných sedadiel typu „Karosa B 951“ prakticky navrhnuté štvorky, ktoré sú pre rýchlu výmenu cestujúcich na krátkych prímestských frekventovaných linkách oveľa lepšie využiteľnejšie. Takisto z vlastných skúseností je „Impuls“ oveľa tichší sediac nad trakčnými podvozkami, pričom v „Elfe“ sa to bzučanie asynchrónov po pár minútach takmer nedá vydržať.
 

Interiér elektrickej jednotky NEWAG Impuls © Róbert Žilka
 
Nasledovali dieselové jednotky, kde svoju najnovšiu generáciu predstavila opäť PESA. Reprezentovala ju 2 - vozňová jednotka Link II v Poľsku prezývaná „Rekin“ (žralok), označovaná dopravcom (zatiaľ len Przewozy Regionalne) SA139. Tu treba podotknúť, že nemecká Oberpfalzbahn si pre regionálnu dopravu objednala dodávku 450 ks (!) týchto jednotiek, čo je najväčší kontrakt v kapitalistickej histórii poľských výrobcov železničných vozidiel. Tu sa na počudovanie v Bydgoszczy spamätali a rozhodli sa aj v prípade poľského dopravcu pre praktický koncept usporiadania sedadiel do štvoriek (s malými výnimkami). Subjektívne hodnotnejšie pôsobí logicky vyhotovenie nemeckej verzie, ktorá nie je vnútri takmer celá biela, ale príjemná imitácia dreva pôsobí teplým dojmom a láka na cestu až do konečnej stanice. NEWAG nepochopiteľne v prípade dieselových jednotiek tentokrát absentoval, a to len nedávno bol odovzdaný prvý (a nateraz posledný) kus série 222M dopravcovi Koleje Mazowieckie.
 

Elektrická jednotka NEWAG Impuls obklopená dvoma motorovými jednotkami PESA Link II
© Róbert Žilka
 
Môj program tohto príjemného septembrového dňa sa týmto naplnil a tak som sa teda pobral naspäť na stanicu Gdańsk Wrześć, kam ma nízkopodlažným Solarisom Urbino 12 odviezla sympatická teta vodička. Apropo, Gdańsk je podľa aktuálnych prieskumov u poľského obyvateľstva mesto s najlepšou MHD v Poľsku (100% autobusov a 80% električiek je nízkopodlažných) a najrozvinutejšou cykloinfraštruktúrou. V neďalekom Sopote a Gdyni jazdia ako jediné v Poľsku trolejbusy. Mesto je navštevovateľné aj v najväčších horúčavách, keďže tu neprestajne vanie chladivý vietor od mora a krásy mesta (ako napr. najväčší tehlový kostol sveta s vyhliadkovou plošinou) zostanú v pamäti každému, kto si sem príde oddýchnuť.
 

Zákutia prímorského mesta Gdańsk pri rieke Motława © Patrik Žilka
 
Odkazy:
  1. Gdaňsk – Wikipedie
  2. Gdańsk - oficjalna strona miasta
  3. AMBEREXPO - oficiálne stránky výstaviska
  4. Trako - oficiálne stránky podujatia
  5. Targi TRAKO już jutro. Zobacz wystawę taboru - fotogaléria na stránkach Rynek Kolejowy

Úvodná snímka: Elektrický rušeň 111Ed PESA „Gama Marathon“ © Róbert Žilka

Galéria