Kam v Maďarsku nově osobní vlaky nejezdí

2.3.2014 8:00 Martin Kalousek

Kam v Maďarsku nově osobní vlaky nejezdí

Trať Niékládháza - Tiszapakonya Erömü označená v maďarském jízdním řádu číslem 89 rozhodně nepatří mezi lokálky a osobní doprava na této trati zdála se proto neohroženou. Se začátkem platnosti letošního jízdního řádu však došlo k zastavení osobní dopravy na koncovém úseku Tiszaújváros - Tiszapalkonya Erömü.

 

 

 

 


Vybrané osobní vlaky až do 14. prosince loňského roku končily svou jízdu až téměř před branami elektrárny a vzhledem k odlehlosti stanice Tiszapalkonya Erömü měly osobní vlaky především sloužit k dopravě zaměstnanců nejen do elektrárny. Realita však byla v poslední době trochu jiná. Vlečka elektrárny zdá se být už nějaký čas neprovozní, z komínů elektrárny se nekouří a cestující ve vlaku tvořili alespoň v době mé návštěvy především železniční cestovatelé.


Vlečka elektrárny Tiszapalkonya v sobotu 30.11.2013 © Martin Kalousek

Pravdou však je, že jsem tam byl v sobotu a neviděl jak vypadalo obsazení v pracovních dnech. Vlečka elektrárny však není jedinou která vychází ze stanice. Druhá vlečka vede do uzavřeného areálu, který je cílem, ale i výchozím bodem především ucelených vlaků cisternových vozů. Stanice Tiszapalkonya Erömü slouží také jako předávkové kolejiště, kam přijedou nákladní vlaky s elektrickou lokomotivou a dále je přebírá motorová lokomotiva, která se postará o konečné přistavení na vlečku.


Toho dne se starala o přísun vlaků na neelektrizovanou vlečku lokomotiva 478 317
© Martin Kalousek

Zastavení osobní dopravy mezi stanicemi Tiszaújváros a Tiszapalkonya Erömü tak další existenci tohoto krátkého úseku neohrozilo. Jen rozšířilo seznam neveřejných tratí v Maďarsku, které je možné si projet jen při zvláštní příležitosti, pokud někoho napadne zorganizovat jízdu zvláštního vlaku, nebo při troše štěstí na lokomotivě se strojvedoucím, ale to asi jen v případě, že se s ním domluvíte.


Sobotní odpoledne ve stanici Tiszapalkonya Erömü © Martin Kalousek

A propos, nenašel by se někdo z řad čtenářů těchto řádek, kdo vládne maďarským jazykem a nezorganizoval by jízdu i na přilehlé vlečky?

Úvodní snímek: Odpolední osobní vlak s lokomotivou 431.371 ve stanici Tiszapalkonya Erömü © Martin Kalousek

Galéria