Do Hohenau s Iltisem a další novinky

1.4.2014 8:00 Milan Vojtek

Do Hohenau s Iltisem a další novinky

První den čtvrtého měsíce je již tradičně okamžikem, kdy přichází železniční správy ven s novinkami. Takže nikoho nepřekvapí, že předčasný příchod jara doprovodí novinky na kolejích. Letos je jedna z nich dokonce i legislativní. V české (moravské i slezské) železniční síti začala platit nová úprava předpisů. I o tom dnes samozřejmě informujeme. A najdete tady i další opatření, která dnešním dnem vstupují v platnost. Takže, prosím, račte se začíst.

 

 

 

 

Wiesel střídá nově Iltis

Novinkou pro letošní rok je zrušení zajíždění rakouských vratných souprav do Břeclavi. Taurusy s patrovými lasičkami jsou ode dneška minulostí. Nově je nahradily zavedení vlakové spoje mezi Břeclaví a Hohenau am der March v režii Českých drah. Na úvod turistické sezóny padlo rozhodnutí, že budou v režii historické vozby a protože Rakušanům nějaké M 131.1. nic neříká, zvolily ČD jmenovité označení. Ostatně, už máme Regiosharky, Regiopantery apod., takže nic nové pod sluncem. Název nového vlaku vzešel hned z první jízdy na zácvik rakouských strojvedoucích, který soupravy budou vozit střídavě s těmi břeclavskými. Vlak se na základě jejich ohlasu jmenuje tedy RegioIltis. Důvodem volby jména bylo pochopitelně aroma výfuku motoru, neboť tatrovácký motor toho má již hoooodně za sebou. (Iltis neznamená nic jiné, nežli tchoř). Byli jsme přitom, když se rakouští strojvedoucí seznamovali s řízením motorových vozů. Na snímku vjíždí do Břeclavi z Hohenau.

Motorový vlak RegioIltis, v Rakousku jen Iltis, vjíždí z Hohenau do Břeclavi
 
Úprava předpisů pro jízdu podle rozhledu.

Předpis D 2 o jízdě podle rozhledu doznal dnešního dne zásadních úprav. Nově je jízda podle rozhledu možná za použití zvlášť poučených nebo vycvičených pomocníků.

Vlaky, disponující ZPVT (zvířecí průzkumník volnosti trati) vyšlou na trať průzkumníka. Strojvedoucí zodpovídá, že tak u uzlových stanic se zaústěním více tratí učiní u rozhodující výhybky a že zvíře vyšle na správnou trať. Dále je povinen řídit se postupem průzkumníka. Udržuje za ním odstup ne menší, než padesát metrů s pohotovostí zastavit před vyskytnuvší se překážkou. 
Udržuje rychlost jízdy shodnou s rychlostí průzkumníka.
V případě, že průzkumník pustí bobek, zastaví okamžitě vlak rychlobrzdou a odklidí se do strojovny, případně mimo lokomotivu, protože průzkumník jej tím varuje na nebezpečí.
Vlak bez ZPVT smí pokračovat v jízdě jedině s obsazením dvěma strojvedoucím nebo s dopravním zaměstnancem znalým trati. Tento se usadí v čele vlaku a dohlíží na situaci na trati. Strojvedoucí reaguje na signály.
Jeď vole - umožňuje maximálně třicetikilometrovou rychlost s pohotovostí zastavit. 
Bacha (následuje pojem, graficky známý z vozů Renault)  - nařizuje pohotovost a rychlost nejvýše 5 km/h.
Slovní spojení stejného symbolu a slova zastav, spojená s mlácením do vozové skříně jsou okamžitým příkazem k zastavení.
Zmizení průvodce z čela vlaku je příkazem k zastavení a opuštění stanoviště a evakuaci cestujících.  

Jízda podle rozhledu s vysunutým průzkumníkem ZPVT
Strojvedoucí Jírka Valín ukazuje způsob zajištění jízdy podle rozhledu bez ZPVT
 

Bezpečné přejezdy 2014

Nehody na přejezdech spolehlivě plní černé kroniky. V Rakousku proto s typickou důkladností zavádí stoprocentně zabezpečené přejezdy. Jejich principem je, že vlak má vždy povinnost zastavit před přejezdem. Poté doprovod vlaku – podle navrhované úpravy vlakvedoucí, spustí závory, vlak přes přejezd přejede a poté, co poslední vůz vlaku opustí místo křížení, zajistí opětovné zvednutí závor. Podle rakouské dopravní policie vlakvedoucí nesmí vstupem do vozovky ohrozit ani omezit projíždějící auta a závory smí spustit, pokud není nablízku silniční vozidlo, které by bylo tímto přinuceno k prudkému brzdění. Rakouské ministerstvo dopravy zvažuje, že za těchto podmínek umožní i úrovňové křížení komunikací s rekonstruovanými úseky Westbahnu.

Nejbezpečnější přejezd v Rakousku bude mít následovníky
 
Cena za ergonomii do Polska

Mezinárodní výbor pro zdraví pracujících ocenil polské železnice. Obstarožní stroj dostal cenu za to, že dbá na zdraví obsluhy. Dopravce doložil, že způsob, jakým postupoval při instalaci informačních štítků na pultu strojvedoucího, není důkazem neschopnosti a chaosu, jak by se na první pohled zdálo, ale že se naopak jedná o důmyslný zlepšovák, který bez nějakých nákladů udržuje strojvedoucí v kondici. Prostě strojvedoucí je nucen kroutit hlavou, hýbat se, jen aby si přečetl, cože které hejbátko znamená.
Na druhé straně, zatímco si polská společnost převzala cenu, strojvedoucí, kteří s předpotopními monstry jezdí, si stále něco myslí o sedací končetině, kam patří poslat lokomotivy i jejich bastlery.

Přístrojový panel a detail rozhýbávačů svalů.
 
Na Slovensko a do Maďarska povinně se zálohou

Dnešním dnem začalo platit nové opatření, které nařizuje dopravcům vyjíždět do zahraničí s předepsanou rezervou výkonu.
Důvod nového opatření je jednoduchý.  Extrémní situace, které již nejednou především soukromí napáchali třeba vedením těžkých vlaků přes Štrbskou rampu jsou příčinou nového opatření. Má předejít situacím, kdy těžký vlak, vlečený lokomotivami s nedostatečným výkonem, výrazně překračoval jízdní doby. Důsledkem byla zpoždění následných vlaků. Tomu má předejít nové opatření, ukládající provozovatelům drážní dopravy posílení výkonu vlaku nejméně o padesát procent. Výkon navíc aktivuje strojvedoucí před stoupáním nad 18 promile, respektive před stoupáním více než patnáct promile na úseku tří kilometrů. Na snímku je vlak společnosti ČD Cargo, v sestavě v souladu s novým opatřením.


Nákladní vlak v předepsané sestavě hnacích vozidel odjíždí na Slovensko