Jarní fotografování a filmování kolem Dětmarovic

9.5.2014 8:00 Karel Furiš

Jarní fotografování a filmování kolem Dětmarovic

Již déle než rok se znám z kamarádem Romanem z Havířova. Máme podobné zájmy, a tak jsme u trati už strávili nejeden den nebo taky noc - při nočním natáčení v Ostravě-Svinově. Po telefonické domluvě jsem si dali sraz 4. dubna tohoto roku v Karviné u nádraží. Já jsem na místo dorazil vlakem a Roman autem. V autech se nevyznám, ale bylo to auto osobní.

 

 

 

 

Místa na trati č. 320, kde jsme zamýšleli fotografovat, jsou celkem dost vzdálená od nádraží, a proto jsem přesun po silnici velice ocenil, i když já za normálních okolností moc auta nemusím. Dopoledne jsme se rozhodli strávit u rybníků Čerpák a Mělčina mezi Karvinou a Dětmarovicemi u obce Koukolná. Slunečný den sliboval dobré úlovky. Projel nám zde náklad, nějaký ten osobák a dva spoje vyšší kategorie - EC 143 Odra a EC 150 Hukvaldy.


151.020-5 v čele EC 150 „Hukvaldy“ u Koukolné © Karel Furiš

Po nějaké době jsme se přesunuli blíže k Bohumínu. Kousek pod Dětmarovicemi je jedno pěkné místo na okraji obce Dolní Lutyně. Celkem klidné místo, kudy občas projel nějaký ten cyklista a nebo traktor. Nás ale hlavně zajímaly vlaky na přejezdu a kolem něj. Díky internetu v mobilu jsme mohli také sledovat případná zpoždění a přibližný čas průjezdů vlaků.


Závory jsou dole, pojede vlak © Karel Furiš

Tímto úsekem trati jezdí spoje kategorie EC do Polska, ale i na Slovensko – a samozřejmě také směrem opačným. O vlaky nebyla nouze, závory neustále padaly a upozorňovaly nás na blížící se objekt fotografování a filmování. Tahle drobná akce byla plánovaná hlavně na filmování projíždějících vlaků, takže fotografii z ní v připojené galerii není mnoho, ale což je ale vyváženo větším počtem videí, které najdete na konci.


80. „slon“ jako Os 2934 u Dolní Lutyně © Karel Furiš

Kolem druhé odpoledne jsme usoudili, že máme dostatek filmového materiálů a nastal čas odjezdu domů. Do Karviné jsme se už nevraceli a Roman mne odvezl do svého sídelního města, na nádraží v Havířově, odkud to mám jen 25 minut cesty do Ostravy-Svinova. Je fajn, když může člověk poznat nové fotofleky. Kolem Ostravy je určitě ještě spousta míst, kde by se dalo fotografovat a následně se podělit s obrázky v nějaké další reportáži.


Svinovské nástupiště v zajetí „slonů“ © Karel Furiš

Videa nejen z popisovaného dne:

  1. Vlaky Koukolná rybníky © Karel Furiš
  2. Vlaky s Romanem © Karel Furiš
  3. Vlaky nechodí v noci spát © Karel Furiš
  4. Roman Trojek – YouTube – rozcestník snímků mého přítele

Úvodní snímek: EC 143 „Odra“ u Koukolné © Karel Furiš

Galéria