Kinematovlak ČD letos hostoval v Polsku

27.5.2014 8:00 PhDr. Zbyněk Zlinský a Václav Vyskočil

Kinematovlak ČD letos hostoval v Polsku

Už po jedenácté vyjel Kinematovlak Českých drah na Mezinárodní festival filmů pro děti a mládež ve Zlíně. Cestu zahájil dnes dopoledne v železniční stanici Mladá Boleslav hlavní nádraží. Přes Jičín, Vrchlabí a Trutnov Kinematovlak zamíří za hranice České republiky do polského Walbrzychu. Poté zastaví v městech Pardubického a Olomouckého kraje a svou trasu tradičně zakončí v domácím Zlínském kraji …

 

 

 


Tak zněl úvod tiskové zprávy, kterou publikovaly 15. května tohoto roku také VLAKY.NET ve svých Krátkych dopravných správach, jako činí už pravidelně. Dlužno přiznat, že každoroční repríza tradičního projektu reportážní odezvu v našem magazínu zpravidla nevyvolává, zatím s jedinou výjimkou. Proto je potěšitelné, že letos tomu je jinak. První vycestování Kinematovlaku na koleje Polské republiky, organizované ve spolupráci dopravce vlaku, jímž byla „nákladní dcera“ ČD, s jeho polským protějškem, PKP Cargo, S.A. zaujalo několik fotografů, jejichž záběry daly vzniknout tomuto článku.


742.148-0 s Kinematovlakem u Petříkovic © Tomáš Ságner

Jak je obvyklé, o program kina na kolejích byl mezi malými diváky velký zájem a občas se tvořila před vstupem do kinosálu i fronta. Souprava vlaku však nabízí i další atrakci pro děti a cosi také pro návštěvníky každého věku, jak ukazuje poslání jejích jednotlivých vozů:

CZ-ČD 55 54 93-20 007-8 D - výstava o historii železnice Václava Simbartla,
CZ-ČD 63 54 99-29 208-7 D - hřiště pro děti, v zajímavém nátěru,
CZ-ČD 60 54 89-29 007-8 - promítání filmů a pohádek,
CZ-ČD 51 54 89-80 014-1 SR - doprovodný vůz určený na spaní, jídlo a odpočinek.


Kinematovlak v opačné řazení u Teplice nad Metují © Jiří Penc

Vzhledem k tomu, že v tuto chvíli je Kinematovlak ještě na své trase, můžete jej případně navštívit také. Pokud máte malé děti, tak neváhejte. Ale i když tomu tak není a vy sami jste už animovaným filmům odrostli, rozhodně navštivte vagon se známou, ale stále přitažlivou historickou expozicí. Pro železniční fanoušky je samozřejmě zajímavá i samotná přeprava vlaku. V případě cesty na Trutnovsko a Broumovsko se „zájezdem“ do Polska šlo zejména o jízdy po trati Trutnov – Teplice nad Metují, která je bez pravidelné nákladní dopravy, nebo přes hraniční přechod Meziměstí – Mieroszów, kde je v současné době doprava velmi slabá.


SM42-1263 cestou do Meziměstí poblíž pohraniční vsi Golińsk © Tomáš Ságner

Zastávka Kinematovlaku Českých drah na nádraží Wałbrzych Główny pochopitelně neunikla ani pozornosti polských médií. Ať už šlo o pozvánku, jako například na regionálním webu Teraz Sudety, nebo o fotoreportážní ohlédnutí, jaké přinesl městský internetový magazín Wałbrzych Nasze Miasto. A že ta druhá zpráva začíná slovy Czeski pociąg w Wałbrzychu spodobał się dzieciom, které snad není třeba překládat, může organizátory Kinematovlaku jistě těšit. Nakonec děti jsou všude stejné a kultovní seriály o krtečkovi či Bolkovi a Lolkovi stejně populární na obou stranách hranice.


SM42-1263 PKPC s Kinematovlakem ve stanici Wałbrzych Główny © Tomáš Ságner

Na závěr bychom chtěli poděkovat za fotografické přispění do připojené galerie, která je jistě výmluvnější než tento krátký text, Tomáši Ságnerovi, Matouši Smutnému a Jirkovi Pencovi. A popřát Kinematovlaku, aby zábavu a poučení úspěšně při svém putování do Zlína rozvezl nejen letos, ale činil tak také v letech příštích. Ostatně s vozy jeho soupravy, ať už v celku či jednotlivě, se můžeme setkat i při jiných příležitostech. Do akce případ od případu vyráží zpravidla o Dnu železnice a dalších podobných akcích, jak dokládají některé naše starší reportáže (viz Súvisiace odkazy níže na stránce).


Děti čekající na promítání v Náchodě © Václav Vyskočil

Odkazy:

Galéria

Súvisiace odkazy