Malá reportáž z přestavby stanice Český Těšín

19.12.2014 8:00 Karel Furiš

Malá reportáž z přestavby stanice Český Těšín

Většina z nás ví, že již rok probíhá rekonstrukce třetího koridoru, optimalizace úseku Bystřice nad Olší - Český Těšín, včetně tamní stanice. V plánu je rekonstrukce stávajícího podchodu a všech nástupišť. Bezbariérový přístup zajistí nové výtahy a snadný nástup do vlakových souprav normovaná nástupiště s výškou 550 mm nad temenem kolejnice.

 

 

 



Bude zde moderní zabezpečovací zařízení. Rychlost v obou směrech se zvýší od Třince až po Louky nad Olší. Úseku z Louk do Karviné se zatím optimalizace týkat nebude. V plánu je nejdříve po roce 2030.


Osobní vlak do Třince © Karel Furiš

Při projíždění stanicí je vidět v třineckém zhlaví už nové koleje, výhybky s ohřevem a trolejové vedení. Přímo ve stanici, kde se pohybují cestující, se toho moc zatím neděje. Ale při poslední cestě přes Těšín jsem si myslel, že už se začínají bourat nástupiště. Na druhý den jsem se vydal vše v klidu prohlédnout a zdokumentovat.


Nedovolené přecházení přes koleje © Karel Furiš

Při příjezdu do Českého Těšína jsem zjistil, že se nejedná o bourání nástupiště. Pouze v místech, kam přijdou nové sloupy pro trolejové vedení, se nástupiště upravovalo. Odstranit se musela především část jeho zastřešení. Opodál už pracovali dráteníci.


EŽ při montáži trolejí © Karel Furiš

V budoucnu se určitě do Těšína vrátím, abych zjistil a zdokumentoval další postup prací na modernizaci samotného nádraží a přilehlých tratí. Více textu vám tentokrát nepředkládám, víc snad ukáží přiložené fotografie a souhrnné video:


Nádraží Český Těšín © Karel Furiš
 
Prameny a odkazy:
 

Galéria

Súvisiace odkazy