Na Silvestra do nejvýše položené železniční stanice v ČR

28.12.2014 8:00 -zz- Zdroj: České dráhy, a.s.

Na Silvestra do nejvýše položené železniční stanice v ČR

31. prosince 2014 s námi nasedněte do silvestrovského vlaku a zažijte neobvyklou jízdu mezi Vimperkem a Kubovou Hutí! Letos bude vlak plný superhrdinů a komiksových postav. Přijďte se s námi na úplný závěr roku projet se Čtyřlístkem, Rychlými šípy i Supermanem a dobře se pobavit. Tak zní úvodní odstavec pozvánky na akci, kterou na poslední den tohoto roku připravily České dráhy.

 

 

 



Neučinily tak samy, ale ve spolupráci se Stifterovým pošumavským železničním spolkem a také se svou dceřinou společností ČD Cargo, a.s., jak je ostatně patrné z ilustrace samotné pozvánky. Bezprostředním organizátorem této tradiční akce je pak Regionální obchodní centrum (dříve Krajské centrum osobní dopravy) České Budějovice, které během končícího roku vypravilo celou řadu nostalgických a zvláštních vlaků a nejinak tomu jistě bude i v roce nadcházejícím. Jak si v odkázaném přehledu můžete povšimnout, jihočeské zvláštní jízdy jsou často laděny tématicky a nejinak je tomu i v případě té silvestrovské.


Plakát akce (kliknutí do náhledu jej otevře ve formátu PDF)

V roce 1999 vyjel poslední den v roce poprvé zvláštní vlak z Vimperka na Kubovu Huť a jeho cestující tak mohli absolvovat tradiční výstup na Boubín. Postupem let se stal Silvestrovský vlak stejně tradičním jako samotný výstup na čtvrtou nejvyšší horu české Šumavy. Zájem strávit část silvestrovského dne na zdravém vzduchu se postupem let zvýšil natolik, že spojů je během dne vypravováno několik. Každým rokem se navíc vyhlašuje zábavný program vlaku a cestující pak mohou přijít v kostýmu či masce odpovídající tématu jízdy. Tak osvětluje tradici silvestrovských vlaků do Kubovy Huti šumavský informační web.
 

Tabule na průčelí výpravní budovy stanice Kubova Huť (29.7.2004) © Jan Sokolíček
 
A že se krom vstupu do komiksového světa každý účastník letošní silvestrovské jízdy dostane také do nejvýše položené železniční stanice v České republice, to naznačil už titulek a potvrzuje předchozí snímek. Zda ji přitom uvidí zasněženou, to je ve chvíli přípravy tohoto příspěvku otázka trápící především provozovatele a potenciální návštěvníky blízkého lyžařského areálu. Nicméně případnému příjemnému či nepříjemnému překvapení může zabránit předchozí pohled skrze webkameru, která je zaměřena právě na nádraží Kubova Huť.
 

Stanice Kubova Huť s opravenou výpravní budovou (1.10.2006) © Jan Sokolíček
 
Při cestě na ně, kterou nám tu už v létě loňského roku popsal jeden z našich přispěvatelů ve své reportáži z oslav výročí tratě, je jistě zajímavým bonusem zastávka Hoštice u Volyně, v jejímž prvním (i obou dalších) filmovém zachycení vláček pro zpoždění nikdy nezastavil a cestující tak do hurvínka vyskakovali a naskakovali za jízdy. Popřejme silvestrovskému vlaku i přípojům k němu, aby je žádné zpoždění nepostihlo, a jeho cestujícím krásné rozloučení se starým rokem na kolejích. Pokud budete mezi nimi, podělte se o své zážitky s návštěvníky internetového magazínu VLAKY.NET, Budou vám jistě vděčni.
 

Průčelí výpravní budovy stanice Kubova Huť před její opravou (29.7.2004) © Jan Sokolíček
 
Odkazy:
  1. České dráhy, a.s.
  2. Stifterův pošumavský železniční spolek
  3. Kubova Huť – Wikipedie
  4. Železniční trať Strakonice–Volary – Wikipedie
  5. zdroje uvedené pod odkazy v textu
Úvodní snímek: Průčelí výpravní budovy stanice Kubova Huť ještě před její rekonstrukcí (29.7.2004) © Jan Sokolíček

Súvisiace odkazy