Železničná stanica Barca dnes

11.2.2015 8:00 Milan Weinwurm

Železničná stanica Barca dnes

Trať medzi dôležitými dopravnými uzlami juhom Slovenska vznikla prepojením úsekov, vybudovaných počas Rakúsko-Uhorska. Sprevádzkovaním náročného úseku medzi Rožňavou a Turňou nad Bodvou s 3 148 m dlhým Jablonovským tunelom, došlo 23. januára 1955 k prepojeniu už existujúcich úsekov a vzniku tzv. juhoslovenskej transverzály.

 

 

 

 

Toľko z Wikipédie o trati ŽSR číslo 160. Na nej leží aj stanica uvedená v titule. Železničná stanica Barca je taká malá križovatka tratí , pretože v jej obvode sa mení smer trate č. 190 na smer Košice - Čierna nad Tisou a priamo v nej sa delia trasy na smer Hidasnémeti (č. trate 169) a smer Zvolen (č. trate 160). Elektrifikácia trate prebehla v troch etapách: 18.januára 1962 Košice - Barca, 7.novembra 1984 Barca - Čaňa a 5 júla 1997 Čaňa - Hidasnémeti. Ďalšou zaujímavosťou žst. Barca je to, že má 26 hlavných návestidiel a dve zriaďovacie návestidlá,

Ďalšou zaujímavosťou je spleť koľají na košickom zhlaví. Je tam jedna zákerná výmena, ktorá naháňa strach aj skúseným mašinistom. Je robená tak, že keď ideš z Barce do Košíc a oproti, teda z Košíc do Barce, ide vlak, tak idú priamo proti sebe na jednej koľaji a až v posledných cca 15 m sa vlaky míňajú. No v noci, keď mašinista vidí, jak idú rovno na neho oproti dve svetlá, tak má srdce v nohaviciach a ihneď si spomenie na nehodu v Budkovciach, no na šťastie v žst. Barca je to zabezpečené.


Železničná stanica Barca na mape; zdroj: www.google.sk

Stanica Barca má 6 dopravných koľají o rozchode 1 435 mm a je elektrifikovaná sústavou 3 kV ss. Prístup na stanicu je spojmi MHD. Na stanici sa predávajú lístky, má aj WC, to všetko sa nachádza vo vestibule. Lenže dneska je doba iná a veci sa menia. Z vonkajšej strany vchod do vestibulu nič nepripomína, preto som sa vybral smerom do priestoru stanice, kde z diaľky som uvidel budovy. Sú to budovy traťovej správy, akurát sa od tej budovy pohol motorový vozík smerom k výpravnej budove. Pred budovou traťovej správy stáli chlapi traťováci.

Upozornil som ich že nefotím bez ich súhlasu, oni mi odpovedali, že ak každému kúpim pol litra rumu, tak ich môžem fotiť. Potom som sa vybral smerom k výpravnej budove, prešiel som cez koľaj, ktorá vedie do TM Košice a po piatich minútach som prišiel pred vchod do vestibulu. Po vstúpení do vestibulu som po ľavej strane uvidel štyri prázdne valce, na ktorých mali byť cestovné poriadky pre verejnosť. Vo vestibule bola jedna žena cigánskeho pôvodu, ktorá čakala na osobný vlak do Moldavy nad Bodvou. Okno na vydávanie cestovných lístkov, ako aj sklad na druhej strane miestnosti boli zamrežované, tabuľa upozornenia bola posprejovaná.


Výpravná budova z nástupišťa © Milan Weinwurm

Ináč miestnosť bola v podstate čistá. Vyšiel som von smerom do stanice, po pravej ruke je schodište do podchodu, ktorý vedie až na druhu stranu popod všetky hlavné koľaje. No keď som zišiel po schodoch dole a pozrel sa na druhú stranu, uvidel som len koniec podchodu, na zemi špinu, odpadky a bordel, tak som radšej vyšiel naspäť hore po schodoch a popri vchodu pre výpravcu som prešiel na perón. Po prechode, po ktorom chodí výpravca som sa obozretne pustil na nástupište, ktoré je zakryté a má aj podchody. Išiel som až na koniec perónu smerom na hanisčanské zhlavie. Odtiaľ pekne vidno, ako sa delí trať.

Vľavo, čo ide jedna koľaj popod železničný podjazd, je to smer trate č. 169 na Hidasnémeti. Ináč na tom podjazde ide železničná spojka z žst. Krásne nad Hornádom smerom do žst. Haniska, takže vlaky od Čiernej nad Tisou touto spojkou prejdú do žst. Haniska. Vpravo idú dve koľaje smerom na trať č. 160 Košice – Zvolen. obe koľaje sú banalizované. Keď som sa pozrel do prava, tak som uvidel odstavené vagóny v oblúku, táto časť stanice patrí železničnému staviteľstvu. Cestou späť som sa stavil pri starej koľajovej váhe, ktorá sa už nepoužíva, tak som si ju aspoň pozrel a na záver som urobil krátke video prázdnej stanice.

Prejazd MUV a nákladného vlaku aj prázdna stanice © Milan Weinwurm
 
Zdroje a odkazy:
  1. Košice - mestská časť Barca - Wikipédia
  2. Železničná trať Zvolen – Košice - Wikipédia
  3. Železničná trať Košice – Hidasnémeti - Wikipédia
Úvodná snímka: Pohľad na perón od Hanisky © Milan Weinwurm
 
Upravil a odkazy doplnil PhDr. Zbyněk Zlinský

Galéria

Súvisiace trate