Miestna trať Helmstedt – Grasleben – Weferlingen - Oebisfelde

7.3.2015 8:00 Helmut Böhme

Miestna trať Helmstedt – Grasleben – Weferlingen - Oebisfelde

Táto ešte pomerne „mladá“ lokálka bola otvorená až 1. septembra roku 1895 pre nákladnú dopravu a od 15. marca roku 1907 v úseku Weferlingen cukrovar – Behnsdorf aj pre osobnú dopravu. 16. mája roku 1907 bol otvorený úsek do Haldenslebenu. Po rozdelení Nemecka bola trať až do roku 1952 používaná pre jazdy rušňových vlakov medzi stanicami Helmstedt a Oebisfelde.

 

 

 


Potom boli koľaje smer západné Nemecko znesené a 1. októbra roku 1966 aj zastavená osobná doprava do poslednej dediny v Sachsen-Anhaltsku, Döhren. Po opätovnom zjednotení Nemecka usiloval podnik Pieskové a hlinové závody Weferlingen úspešne o obnovu koľajového spojenia, pretože pre nich je výhodnejšie odviesť tovar cez Helmstedt namiesto cez Haldensleben, a tak sa v roku 1995 vydal po 43 rokoch opäť nákladný vlak do Dolného Saska. Viac o histórii trate nájdete napríklad na internetovej stránke mesta Weferlingen.

Osobná preprava síce nebola obnovená, avšak občas sa na trati objavujú aspoň turistické vlaky. Tak som v roku 2012 využil možnosť zviezť sa motorovým vozňom braunschweigského spolku po trati z Helmstedtu do Weferlingenu za priaznivú cenu 8 €. Aj občerstvenie ponúkli za neveľký peniaz.


Zvláštny vlak pred odchodom zozadu …


... a to isté spredu

Vo Weferlingenu sme si pozerali vozový park spoločnosti Lappwaldbahn, ktorá od roku 2002 prevádzkuje nákladnú dopravu v úseku Weferlingen – Haldensleben. O tejto „renesancii“ trate písal napríklad aj internetový denník Neues Deutschland.


Železničiarsky dorast prestaví vo Weferlingenu „Antonovi“ výhybku


„Anton“ medzi vozidlami Lappwaldbahn

Za naším vozňom bol ešte pripojená motorová súprava spolku Osning-Bahn, ktorá sa potom vydala na cestu do Haldenslebenu. Keby som to vedel, tak by som išiel aj s nimi, bohužiaľ som sa o tom dozvedel až po jeho odchode.


Vlak Osning-Bahn opustí Weferlingen na ceste do Haldenslebenu

Keď som tam s kamarátom išiel v roku 1999, boli sme na celej ceste úplne sami, a tak nebol žiadny zázrak, že objednávateľ po 30. máji roku 1999 na trati pre nezáujem cestujúcich už neobjednal osobnú dopravu. Teraz treba aspoň 2 hodiny vopred zavolať dispečing a potom príde mikrobus na zavolanie, ktorý vyrazí iba vtedy, keď niekto prejaví záujem o cestovanie. V Sasku-Anhaltsku je to tak, že v autobusoch, ktoré premávajú ako náhrada pre zrušené vlaky, platí aj taríf DB a pretože som mal sieťový cestovný lístok Schönes Wochenende, ani som nemusel ten mikrobus zvlášť zaplatiť, keď som s ním cestoval späť.


Autobusová zastávka u bývalej železničnej zástavky

Ten mikrobus pribral v akejsi dedine ešte dôchodkyňu a potom volal dispečer vodičovi, že ho otravujú dajaké západonemecké cestujúce, kde ten autobus je, že potrebujú stihnúť prípojný vlak. Mikrobus trochu meškal, pretože musel na opravovanej ceste čakať pri semafore, ale vodič to zvládol a tak som mal v Haldenslebenu dokonca ešte trochu času fotiť na stanici.


Dvojica motorových rušňov opustí stanicu Haldensleben


„Desirom“ som sa vydal na cestu do Magdeburgu ...


… kde okolo odstavenej poschodovej súpravy išiel nákladný vlak

A potom som sa už vybral domov. Samozrejme som cestu aj filmoval, ako sa môžete presvedčiť pozretím môjho príspevku na stránke YouTube. Ďalšie fotografie z tohto výletu nájdete v mojej verejnej galérii.

Odkazy:

  1. Bahnstrecke Helmstedt–Oebisfelde – Wikipedia
  2. Lappwaldbahn – Wikipedia
  3. Dampflok-Gemeinschaft e.V. Braunschweig Weferlingen – stránka organizátora akcie
  4. Anton genannter Dieseltriebwagen DTW 01o motorovom vozni
  5. Osningbahn e.V.
  6. zdroje pod odkazmi v texte
Prepracoval a odkazy doplnil PhDr. Zbyněk Zlinský