Rychlé šípy jedou vlakem

12.3.2015 8:00 Mgr. Robert Jordán

Rychlé šípy jedou vlakem

„Jak se ti hoši pěkně a tiše baví, viďte?“ Tu větu odněkud známe. Ano, tak v kresleném příběhu Rychlé šípy na svatodušní výpravě zhodnotila paní v kupé chování chlapců ve vlaku. Dnes se tedy nevypravíme na žádnou reálnou trať ani nádraží, ale podíváme se na téma železničně-literární a zvolíme poněkud zábavnější formu. Projdeme si příhody Rychlých šípů a budeme se zabývat tím, jakou roli v nich hraje železnice.

 

 

 


Předpokládám samozřejmě, že onen chlapecký klub je všeobecně čtenářstvu znám, ale na úvod si udělejme alespoň krátké literárně-historické opakování. Autorem Rychlých šípů je Jaroslav Foglar. Narodil se roku 1907, od mládí se zapojil do skautského hnutí, byl redaktorem řady časopisů pro mládež. Napsal více než dvacet knih, které si získaly oblibu u mnoha generací čtenářů. Nedal se odradit ani tím, že jeho dílo bylo opakovaně postiženo zákazy, stále šířil myšlenky přátelství, čestnosti a zodpovědnosti. Zemřel roku 1999.

Napsal celkem 316 kreslených příběhů Rychlých šípů, jako kreslíři se za několik desetiletí jejich vycházení vystřídali Jan Fischer, Václav Junek, Bohumír Čermák a Marko Čermák. První příběh vyšel v roce 1938, poslední pak pochází z roku 1989. Všechny souborně vyšly poprvé roku 1999 ještě za autorova života v nakladatelství Olympia, tato objemná kniha se poté dočkala ještě několika vydání.

Pokud jsem správně počítal, téma vlaku se vyskytuje v 12 příbězích, s jinými formami kolejové dopravy jsou různým způsobem propojeny další příběhy v počtu 10. Zkusme si je tedy projít a rozdělit na jednotlivé skupiny.


Co to je za lokomotivu?

Nejpočetnější skupina jsou příběhy, kdy Rychlé šípy vyrážejí vlakem na nějakou výpravu. Typická je v tomto případě kresba, jak se radí na malé zastávce, kudy dále, zatímco vlak odjíždí do dáli, kupříkladu v příběhu Rychlé šípy přes rozvodněný potok nebo Rychlé šípy mají v klubu jasnovidce. Vždy se jedná o vlak parní, což je vzhledem k době vzniku kreseb pochopitelné. Samozřejmě že kresba vlaku vzhledem k velikosti obrázku je jen náznaková a nelze zde počítat s nějakým reálným zobrazením, určení typu vagonu by proto vyžadovalo opravdu bujnou fantazii, o lokomotivě nemluvě. Jen výjimečně jsou k vidění některé detaily, jako například baňatý komín lokomotivy, či svítilny na konci vlaku umístěné na střeše. Obojí je ke zhlédnutí v příběhu Rychlé šípy začínají hru o totem.

Nástup do vlaku zpravidla zdrží Rychlonožka, buď zaspí, nebo jej ostatní ještě zastihnou doma, jak není schopen si sbalit zavazadla plná náhradního oblečení, to se týká již výše zmíněného příběhu Rychlé šípy na svatodušní výpravě, stejný motiv je použit v příběhu Rychlé šípy v údolí záhad, kde je pozdní nasednutí do vlaku vygradováno tlačenicí, ve které Rychlonožka marně volá: „Paní, netlačte se tak, pozor, mám v torně sedm kremrolí!!“


Pozor na tlačenici!

V samotném vlaku se Rychlé šípy vždy usadí v kupé a chovají se spořádaně, zpravidla hrají nějakou hru, například kdo uvidí jako první z okna koně, má bod, za kterou sklidí pochvalu od vedle sedící paní. Pozorné čtenáře jistě zaujme velikost kupé, kde se vlezou čtyři hoši vedle sebe a ještě spokojený pán s novinami. Typ vagónu? Rybák? No, nechám to k další debatě, jen upozorním na příhodu Rychlé šípy jedou na zimní výpravu, kde je na stěně kupé zajímavý detail. Snad se jedná o ovládání topení, ale má takové umístění reálný základ?


Ovladač na stěně?

Před jízdou vlakem není nikde řešen nákup jízdenek, asi také tenkrát nebylo tolik možností jednotlivého i skupinového jízdného. Hoši v těchto příhodách dostatečně předvedli, že ve vlaku je zapotřebí se chovat spořádaně. Tento výchovný cíl byl nejvíce zdůrazněn v příhodě Rychlé šípy u záchranné brzdy. Chlapci jedou domů vlakem z prázdnin, sedí opět v kupé osobního vagonu, za kterým je připojen vagon nákladní, kde jedou nějací brigádníci ze žní. Tedy vlak smíšený.

Brigádníci ovšem jsou poněkud rozverní a dva z nich sedí přes zákaz průvodčího v otevřených dveřích vagonu a nohy jim klimbají ven. Za jízdy si toho všimne Červenáček, když vzápětí jeden z brigádníků zachytí nohou o zábradlí na mostě, promptně zastaví vlak záchrannou brzdou. Nešťastník je vytažen zpod vlaku a odvezen do nemocnice, vlak má samozřejmě zpoždění a Mirek Dušín příběh uzavírá výchovnou replikou: „Asi přijde o obě nohy! Vždycky když uvidíte někoho sedět v nákladním vagoně tak, jako seděli ti lidé dnes, upozorněte ho, co se může stát!“


Neštěstí

Dramatické zážitky s vlakem mají Rychlé šípy i v příhodách, kdy nikam necestují. V příběhu Rychlé šípy nalézají Pátka zachraňují spolužáka Velnera, který chce kvůli špatnému prospěchu skočit pod vlak. Zde mě vždy fascinovala kresba, kde Mirek Dušín na poslední chvíli strhává Velnera před koly rozjeté rychlíkové lokomotivy. Že ho nezachytila, když měl našlápnuto tak blízko ke kolejnici? Odborník by se zase mohl šťourat v tom, jestli ten rozvod u lokomotivy je vůbec funkční?


Záchrana Velnera

Další drama přináší příběh Rychlé šípy hlídají trať. Kdosi klade kameny na koleje, aby vykolejil vlak, hoši proto dané místo hlídají a když uvidí člověka, který tak činí, rychle zasáhnou. Vše dopadne dobře, jen mě vždy znervózňovalo, zda zneškodněný padouch neleží příliš blízko kolejím, aby ho vlak nezachytil. O poloměru zatáčky a náklonu kolejí ani nemluvě. Za odměnu dostanou hoši stokilometrovou okružní jízdu v moderním vagonu s označením I AB, což jsem jim samozřejmě záviděl.


Přemožený padouch

Poněkud méně výchovná je příhoda Rychlé šípy v nákladním vagoně s pokračováním Rychlé šípy a vlakoví zloději. Rychlonožka doprovázen kamarády nese oběd na nádraží tatínkovi posunovači. „Nazdar tati, tady ti nesu oběd, stravu prostou, ale chutnou,“ volá Rychlonožka a bez obav vstupuje do kolejiště. Co když ten vagon zprava jede? Tatínek převezme jídlo a hoši se potulují po nádraží, přičemž se stanou svědky vykrádání vagonů. Přes jistou nezodpovědnost chlapců má ale celý příběh nakonec správné vyznění. Rychlé šípy přivedou policii na stopu a za odměnu dostanou bezplatné jízdenky.


Pozor v kolejišti!

Příhody se odehrávají nejen na běžné trati, ale i na vlečce do lihovaru. Týká se to příběhu Rychlé šípy válčí na kolejích, kdy hoši napomínají partu, která si ke svým hrátkám vybrala odstavenou cisternu. Výtržnici cisternu odbrzdí a pošlou proti Rychlým šípům, Jarkovi Metelkovi se sice podaří naskočit a cisternu zbrzdit, nestačí už zabránit rozražení vrat lihovaru, předejde ale daleko větším škodám, než kdyby došlo k vykolejení.

Nesmíme zapomenout ani na jiné druhy kolejové dopravy. Své si Rychlé šípy zažijí i s tramvajemi. V příhodách Rychlé šípy v podezření, Rychlé šípy mají dobrou pověst, ale… a Rychlé šípy prokazují svou nevinu nakonec vypátrají, kdo klade bouchací kuličky na tramvajové koleje před nádražím. Obdobně úspěšně zasáhnou proti krádežím zavazadel na tramvajové zastávce před nádražím v příhodách Rychlé šípy v roli detektivů a Rychlé šípy běží za zloději kufrů.

V příhodě Rychlé šípy zastavují tramvaj zase prokáže své schopnosti Mirek Dušín, když zaskočí za řidiče stiženého nevolností, zrovna když se přeplněný vůz i s vlečňákem řítí z Jeleního kopce. Ještě předtím stihne poučit ostatní hochy, že mají pouštět starší lidi sednout a napomene Červenáčka, který se cpe do tramvaje s batohem na zádech.


Výchovný moment

Vzorem pro všechny sběratele jízdenek pak jistě byla příhoda Rychlé šípy vynalézají novou zábavu. Pokud tím byl opravdu někdo inspirován, ozvěte se v diskuzi. Tramvaj také slouží k přepravě na kraj města při sáňkařském výletu v příhodě Rychlé šípy proti tlupě tuláků. Zde má zobrazený vlečný vůz reálný základ.

Nesmíme vynechat ani průmyslové drážky. V příhodě Rychlé šípy na stavbě silnice se Rychlonožkovi vymstí touha svézt se na vozíku. Unikátem je pak druhý příběh s touto tématikou Rychlé šípy zlepšují odvoz hlíny. Vyšel totiž pouze jednou časopisecky v roce 1948, je považován za jakousi úlitbu budovatelskému hnutí, od té doby nebyl už vydán, protože si to Foglar nepřál. Rychlé šípy jsou v něm na brigádě, zřejmě se jedná o nějakou stavbu mládeže, ani zde nezahálejí a navrhnou jiný systém odvozu hlíny, takže ušetří několik pracovních sil.


Na stavbě mládeže

Dílo Jaroslava Foglara patří a jistě i nadále bude patřit k tomu nejlepšímu, co u nás vzniklo v oblasti literatury pro mládež. Příhody Rychlých šípů jsou bez ohledu na běh času stále zajímavé a inspirující.

Za sebe doufám, že tento nezvyklý pohled na oblíbené hrdiny vás nezaskočil a že jste si se zájmem celý příspěvek přečetli. Kdyby se to náhodou někomu nelíbilo, nedá se nic dělat, ale já se budu řídit jejich úslovím: „Botky si kvůli tomu nerozkousám.“

Prameny a odkazy:

  1. Rychlé šípy – Wikipedie
  2. Jaroslav Foglar – Wikipedie
  3. Foglar, Jaroslav: Rychlé šípy, 3. vyd., Olympia, Praha 2004, 344 s., ISBN 80-7033-565-3

Úvodní obrázek: „Jak se ti hoši pěkně a tiše baví…“