Kudowa Zdrój má dálkové železniční spojení s polským vnitrozemím

28.8.2015 8:00 Václav Vyskočil

Kudowa Zdrój má dálkové železniční spojení s polským vnitrozemím

Když v roce 2013 došlo k obnově trati Kłodzko - Kudowa Zdrój a opětovnému zavedení osobní dopravy, o čemž jsem na tomto místě referoval, byli jsme všichni rádi. V letošním roce došlo k dalšímu posunu. Už v minulém roce byl v jízdním řádu uveden vlak IR Chemik z Katowic do stanice Kudowa Zdrój, tento vlak však nevyjel a místo něj jezdil do lázeňského města pouze autobus IR z Kędzierzyn-Koźle.

 

 

 



V letošním jízdním řádu se objevily dva páry dálkových vlaků společnosti PKP Intercity. Jak však v té době prohlásil můj kamarád: dokavaď nebude stát vlak v Kudowě, neuvěřím. Nemožné se však stalo skutkem a přes letošní prázdniny, od 27.6. do 29.8.2015, jezdí dva páry dálkových spojů do a z Kudowy. Jedná se o denní vlak ŚNIEŻKA, spojující Kudowu Zdrój, Wroclav a Warszawu a noční vlak ROZEWIE jezdící v trase Kudowa Zdrój - Wrocław - Gdynia.


8.8.2015 - Lewin Kłodzki: TLK 66261 ROZEWIE © Václav Vyskočil

Oba vlaky mají s Kudowy dva vozy, které vozí modernizovaná turbostonka SU 42. Oba spoje jsou dobrým počinem, který umožní jak výborné spojení lázní v Kudowě s Warszawou, tak i spojení Sudet s mořem. Vlak ROZEWIE veze z Wrocławi přímé vozy až na Hel. Kdysi dávno jezdil dokonce přímý vůz Kudowa Zdrój – Hel. Myslím si, že oba vlaky si svou klientelu našly a i nadále najdou a musíme doufat, že se s nimi setkáme i v příštím jízdním řádu, třeba i v rozšířené podobě.


23.07.2015 - Kudowa Zdrój: TLK 66152 ŚNIEŻKA, © Václav Vyskočil

Odkazy:

  1. Kudowa-Zdrój – Wikipedie
  2. Kudowa Zdrój – oficialna strona miasta
  3. Železniční trať Kłodzko – Kudowa Zdrój – Wikipedie
  4. PKP Intercity – Wikipedie
  5. PKP Intercity – oficiální stránky
  6. Rozkład jazdy pociągów krajowych na poszczególnych trasach, tabela 24 - PKP Intercity (formát PDF)
  7. Koleje Dolnośląskie SA - oficiální stránky
  8. Rozkład jazdy Wałbrzych Główny - Nowa Ruda - Kłodzko Główne - Kudowa-Zdrój iz powrotem - Koleje Dolnośląskie (formát PDF)
Úvodní snímek: 16.7.2015 - Kudowa Zdrój: Směrová tabulka vlaku TLK 16101 © Tomáš Ságner
 
Upravil a odkazy doplnil PhDr. Zbyněk Zlinský

Galéria

Súvisiace odkazy