Parní vlaky v podzimní Praze

16.10.2015 8:00 Jiří Řechka

Parní vlaky v podzimní Praze

Vlastně jsem těch několik fotografií původně pořídil jen pro svou potřebu. Jedná se o dva zvláštní vlaky, které vyjely v sobotu 10. a v neděli 11. října do muzea Českých drah v Lužné u Rakovníka. V muzeu se konal poslední parní víkend. Návštěvu muzea jsem v plánu neměl, ale chtěl jsem si udělat pár záběrů při odjezdech a příjezdech těchto vlaků.

 

 

 

 

Po oba dva dny byl odjezd stanoven z pražského Masarykova nádraží na 8:09 hod., což je vzhledem k ročnímu období, pokud se nepovede počasí, poněkud brzo. Myslím tím, že světelné podmínky pro fotografování nemusí být zrovna ideální. Nakonec jsem se rozhodl, že si v sobotu na papouška počkám, až se bude vracet do Prahy. Vybral jsem si stanici Praha-Veleslavín. Po mírně zpožděném příjezdu vlaku a jeho vyfotografování jsem odjel domů.


477.043 se zvláštním vlakem z Lužné u Rakovníka v žst. Praha-Veleslavín © Jiří Řechka

Doma jsem se rozhodoval, jestli v neděli půjdu na obě jízdy, nedělní ranní odjezd znamenal trochu časnější vstávání. Nakonec jsem se rozhodl jít i ráno. Důvodem byla lokomotiva, železňák 464.102. Předchozí den jsem tuto lokomotivu špatně identifikoval, spletl jsem si jí s rosničkou 464.202. A tak jsem v neděli trochu překvapeně koukal na lokomotivu, která byla v čele zvláštního vlaku. Trochu mě to, obrazně řečeno, zahřálo, v Praze ráno bylo téměř na nule a já jsem počasí trochu podcenil.


464.102 se zvláštním vlakem do Lužné u Rakovníka na Masarykově nádraží © Jiří Řechka

A protože souprava byla přistavená necelou půlhodinu před odjezdem, udělal jsem si pouze jeden snímek na hlavním nádraží a následoval urychlený přesun na nádraží Praha-Bubny, správněji na Negrelliho viadukt. Zde jsem počkal na průjezd vlaku, a protože na nádraží bylo plánované několikaminutové zastavení, zkusil jsem vlak ještě stihnout na odjezdu. Úplně se to nepovedlo. Při odchodu domů ještě projel pracovní vlak a pak již následoval můj návrat domů.


464.102 se zvláštním vlakem do Lužné u Rakovníka na Negrelliho viaduktu © Jiří Řechka

Doma jsem si při prohlížení toho, co a jak se mě povedlo vyfotografovat, uvědomil tu svou identifikační chybu. Nicméně mě to nemrzelo, protože na rozdíl od rosničky 464.202, jsem železňáka 464.102 ještě neměl ani na jednom záběru. Při obědě bylo další rozhodování, zda jít na příjezd. Nakonec počasí rozhodlo, že půjdu. Bylo hezky slunečno, ale chladno, ale trochu lepší tepelná moje ochrana vše vyřešila.


814.139 projíždí Stromovkou © Jiří Řechka

Vybral jsem si Stromovku, podzimní počasí hezky zbarvilo okolí tratě a mně nezbylo, než na vybraném místě počkat na příjezd vlaku. Nakonec informace na internetu ukázaly, že vlak má půlhodiny zpoždění, a to mě přinutilo k přesunu na méně zastíněné místo. Vybral jsem si silniční přejezd na příjezdu do stanice Praha-Bubny. Tím skončilo moje sobotní a nedělní fotografování.


464.102 na přejezdu v Praze-Bubnech © Jiří Řechka

Odkazy:

  1. Poslední parní víkend v železničním muzeu ČD (tisková zpráva ČD ve formátu PDF)
  2. Muzeum ČD - Parní lokomotiva tendrová 477.043
  3. Parní lokomotivy na našich kolejích: řada 464.1 - 464.102

Úvodní snímek: 477.043 přiváží zvláštní vlak z Lužné u Rakovníka do stanice Praha-Veleslavín © Jiří Řechka

Odkazy doplnil PhDr. Zbyněk Zlinský

Galéria