S „rosničkou“ po lednické lokálce

30.11.2015 8:00 Martin Skopal

S „rosničkou“ po lednické lokálce

Již několik let jezdí každou sobotu od května do září po lokálce z Břeclavi do Lednice zvláštní vlaky. Vždy poslední sobotu v měsíci jede parní lokomotiva, v ostatní soboty hurvínek. Letos poprvé v rámci této akce zavítala do Lednice pára poslední květnovou sobotu, tedy 30.5.2015, a byla to olomoucká parní krasavice 464.202 známá jako rosnička.

 

 

 

 

Pravidelně tyto vlaky vozí parní lokomotiva brněnská, tedy před dvěma roky ještě skaličák 433.001, který se ovšem od roku 2014 podrobuje opravě v Lužné u Rakovníka. V posledních dvou letech jsme na těchto vlacích mohli vidět do Brna přesunutý stroj 423.041, dále několikrát pětasedmu  475.101. V rámci Dne železnice v září  loňského roku tu jezdily 423.009 a 314.303, také brejlovec nebo berta se na těchto vlacích ukázaly, ať už z důvodu technických problémů parní lokomotivy nebo kvůli zákazu provozování parních lokomotiv v souvislosti s rizikem vzniku požáru v letním období. No a rosnička tady jela proto, že jediná tehdy provozní brněnská parní lokomotiva 475.101 byla na jiné akci, ve Vrútkách na MDD.

Vlastní  akci předcházela páteční příprava parní lokomotivy v Olomouci, ve zdejším muzeu. Proběhl zátop lokomotivy a večer se spolu s doprovodným Wlabem a s pilštykem T466.0007 přepravila do Brna.


Páteční zátop lokomotivy v Olomouci © Martin Skopal

Teď již k sobotě. Já jsem se do Břeclavi z Hané vypravil s kamarády. Z Olomouce jsme vyjeli rychlíkem v 7.08, v Břeclavi jsme přijeli asi o půl deváté. Chvíli po nás přijíždí z Brna konvoj vedený strojem ř. 242, vek kterém byla i souprava zvláštního vlaku včetně parní lokomotivy.


Nechal jsem se zvěčnit  před „rosničkou“ v Břeclavi. Děkuji autorovi snímku
© Zdeněk Novotný

První vlak odjel z Břeclavi v 9.10, my s ním. V Lednici jsme potkali shodou okolností jednoho známého kolegu, který jezdil autem a měl volná místa, nabídl nám tedy, jestli nechceme jet s ním. My jsme neodmítli.


Doplňování vody v Lednici  © Martin Skopal

Zvláštní vlak udělal z Břeclavi do Lednice celkem 4 obraty. Až na první vlak z Břeclavi a poslední vlak z Lednice mám všechny vyfocené někde na trati. Mezičasy mezi vlaky jsem strávili různě po hospodách nebo v cukrárně.


Před Poštornou © Martin Skopal

Počasí celkem vyšlo, až před poslední jízdou z Lednice se přehnal déšť. Škoda jen, že lokomotiva byla otočena komínem k Lednici, v opačném případě by to bylo fotograficky zajímavější. Byla to vydařená akce.


Asi nejlepší má fotografie z této akce © Martin Skopal

Tento článek jsem napsal hlavně díky PhDr. Zlinskému, od kterého mi přišlo „volání o pomoc“, tedy že dochází články v zásobě. Protože nyní času moc nemám, hledal jsem tedy něco, co bude textově i obrazově časově nenáročné a stručné.

Úvodní snímek: „Rosnička“ v Bořím Lese © Martin Skopal

Galéria