První den obnoveného provozu na trati Aš - Selb

20.12.2015 8:00 Helmut Böhme

První den obnoveného provozu na trati Aš - Selb

Mezi Aší a německým městem Selb začala sloužit obnovená železniční trať. V pondělí se po ní zvláštním vlakem svezli zástupci české a německé strany, cestující začnou vlaky vozit od změny jízdního řádu v neděli. Vrátí se tak na trať, která byla pro osobní dopravu uzavřena v roce 1945, řekl ČTK starosta Aše Dalibor Blažek (HNHRM).

 

 

 

 

Tak předznamenala ten slavný den, o němž zde chci referovat, zpráva ČTK. Ale nejprve se vraťme do minulosti dávné i nedávné. Železniční spojnice Bavorska a Čech, o kterou se jedná, existuje od roku 1865, ale od roku 1945 po ní jezdily vlaky už jenom v úsecích Hof – Selb – Wunsiedel a Cheb – Hranice v Čechách. A po známé události z roku 1951 byla učiněna opatření, aby se to už neopakovalo. Po roce 1990 sice vyjely některé zvláštní vlaky, trvalo ale až do roku 2015, než se obnovil osobní provoz mezi Aší a Selbem.

Postup snah o zprovoznění tohoto úseku jsme mohli sledovat v naší sekci Krátke dopravné správy. Známý z německého diskusního fóra přátel východoevropských železnic Andreas Petrak se dozvěděl o tom, že 7. listopadu tohoto roku pojede německý měřicí vlak až do Aše. A potom to už byly poznávací jízdy strojvedoucích, vlak pro papaláše 7. prosince a s novým jízdním řádem od 13. prosince obnovení osobního provozu, které jsem si nemohl nechat ujít.

Ráno v 5:53 hod. jsem vyrazil spěšným vlakem z drážďanského hlavního nádraží do Hofu. Den předtím mi internet DB vážně chtěl pro tu cestu vnutit jízdenku za 51 €. Poklepal jsem si na čelo a koupil jsem si Sachsen-Ticket za 23 € a zbytek ze Saska do Bavorska ve výši 3,80 € jsem doplatil. U druhého nástupiště stanice Hof Hbf už čekal velký počet cestujících na příjezd vlaku, tvořeného dvojicí Desir, z Marktredwitzu.


Vlak Markredwitz – Cheb na informačním panelu stanice Hof Hbf

Lidé čile nastupovali do obou jednotek, z jedné ale byli zase vyháněni s tím, že ta pojede později jako zvláštní vlak. Český strojvedoucí si nedokázal poradit s palubním počítačem, znervózněl, několikrát vypnul a zapnul systém, potom běžel na zadní stanoviště, což mu taky nepomohlo. Po půl hodině se objevil pracovník DB a ukázal mu, co musí dělat. Jestli jsem skrz dveře dobře rozuměl, byl nějaký problém s číslem vlaku. Mezitím se návěst změnila na červenou a museli jsme pustit alex do Mnichova a agilis do Selbu města.

Místo v 9:07 hod. jsme pak vyjeli právě o 40 minut později a protože do zastávek na cestě už dorazili cestující, kteří vlastně chtěli jet až dalším spojem, náš vlak se přeplnil k prasknutí a navíc tím zvýšil zpoždění. Nakonec byl mimořádně bez náhrady ukončen ve stanici Cheb.


Nával šotoušů do opožděného vlaku ve stanici Aš

V Aši jsem vlak opustil, abych zdokumentoval provoz ve stanici i projevy starostů a další slavnostní dění, k němuž patřila také kulturní vystoupení žáků selbské a ašské školy.


Starostové měst Aš a Selb obklopeni diváky

Když jsem tu malou slavnost sledoval, tak mne napadlo, jak je dobře, že žijeme v míru a přeshraniční spolupráce funguje, zatímco v jiných zemích světa si „sousedé“ vzájemně rozbíjejí hlavy. Ať' se už nikdy neobjeví takový zločinec, jako byl Hitler, který považoval všechny, co nejsou árijci, za podlidi, které je třeba vyhubit. Potom staniční rozhlas zmatečně ohlásil, že přijede vlak do Hofu, který svou cestu v stanici Aš ukončí. Ve skutečnosti šlo o to, že na spoji Cheb - Hof přijížděl žralok, který nemá povolení do Německa, a proto bylo třeba přestoupit do Desira od spoje ve směru opačném – a naopak.


Žralok“ a „Desiro“ na ašském nádraží

U druhého nástupiště čekal pendl jezdící mezi ašským nádražím a zastávkou (přesněji dopravnou D3) Aš město; přímé vlaky mezi touto dopravnou a Chebem podle nového jízdního řádu jezdí jen ve špičkách.


Pendl ašské „městské linky“

Potom jsem odjel do stanice Selb-Plößberg, kde mne zaujala návěstidla na druhém nástupišti:


Posun povolen


Stůj!

Asi jsou tam proto, aby mohl druhý vůz vjet na obsazenou kolej a tím umožnit křižování s protijedoucím vlakem.


Křižování v stanici Selb-Plößberg, „agilis“ vlevo pojede do zastávky Selb Stadt

Po dokumentaci křižování jsem se zašel do místního muzea Porzellanikon ohřát a dát si kávu s koláčem. V prvním patře byla výstava o historii trati, modelová kolejiště a kromě toho se tam prezentovaly různé železniční spolky.


Výstava o historii tratě

Po svačině a prohlídce výstavy jsem si udělal výlet do bývalé stanice, dnes už jen zastávky Selb Stadt, kde náletové dřeviny za zarážedlem svědčí o tom, že se dál do Wunsiedlu už dávno nic nepohybuje. Na výstavě jsem se dozvěděl, že vzadu v bývalé výtopně působí spolek, který v budoucnosti plánuje přes bývalé vlečky v Selbu provozovat turistické vlaky.


Zarážedlo na zastávce Selb Stadt

Pak jsem se vrátil opět na nádraží Selb-Plößberg.


Další křižování ve stanici Selb-Plößberg

Ze Selb-Plößbergu jsem potom jel zvláštním vlakem do Aše, kde jsem přestoupil do žraloka směr Cheb.


Rychlík na chebském nádraží

V Chebu jsem se už nezdržoval, měl jsem toho už kvůli mizernému počasí dost, a tak jsem se přes Bad Brambach vrátil domů.


Domů jsem jel se společností Vogtlandbahn

Tak skončila moje účast na historickém prvním dnu obnoveného přeshraničního železničního spojení mezi sousedícími regiony Bavorska a Čech. Další fotografie z této události najdete v mém veřejném albu.

Odkazy:

  1. Železniční trať Cheb – Hranice v Čechách – Wikipedie
  2. Bahnstrecke Cheb–Oberkotzau – Wikipedia
  3. Bahnstrecke Holenbrunn–Selb – Wikipedia
  4. Jízdní řád 2015 – 2016 trati 148 Cheb - Hranice v Čechách, Aš - Selb-Plößberg (- Hof) ve formátu PDF
  5. Trať z Aše do Německa, po které na Západ ujel Vlak svobody, je obnovena - ČT24
  6. Vlak svobody - Wikipedie
  7. zdroje uvedené pod odkazy v textu

Úvodní snímek: Plakátová pozvánka na znovuotevření trati Selb - Aš

Přepracoval a odkazy doplnil PhDr. Zbyněk Zlinský