Hostašovice vloni naposled a letos poprvé

14.2.2016 8:00 Radek Hořínek

Hostašovice vloni naposled a letos poprvé

Už v názvu je naznačeno, že můj poslední loňský výlet a letošní první směřovaly do stejného místa. Důvodem bylo nasazování pestrobarevných čtyřkových brejlovců z brněnské flotily na trati SŽDC číslo 323, spojující Ostravu a Valašské Meziříčí. Tím prvním byl v listopadu loňského roku 754.018 a tou druhou v lednu toho letošního 754.012.

 

 

 

 

Při cestě na podzimní prázdniny do Čeladné jsem cestou vlakem pokukoval do krajiny a hledal místo, kde by se dal fotit Sp 1643 Hostýn při své pouti do Frenštátu pod Radhoštěm. Nějak mi v hlavě zůstalo místo u Hostašovic mezi vjezdovým návěstidlem a předvěstí do Mořkova, kde mezi lesem a náspem s tratě se táhl pás, ze kterého by to mohlo jít. Na konci listopadu nastal ten správný čas a já se vydal trochu naslepo do Hostašovic.


Hostašovice na plánku tratě č. 323; zdroj: Wikipedie

Plán byl jednoduchý. Ráno jsem opustil Olomouc v EC 121 Hradčany, abych se zpožděním, způsobeným výlukovou a stavební činností, dorazil do Valašské Meziříčí. Tentokrát jsem byl za zpoždění i rád. Nemusel jsem tak dlouho čekat na odjezd vlaku směr Frenštát pod Radhoštěm. Čekání jsem si teprve měl užít. Usedl jsem do Regionovy a pokračoval dál do Hostašovic. Venku panovalo příjemné počasí. Měl jsem potvrzený výskyt 754.018, tak jsem byl celkem spokojený. Čas, který mi zbýval do příjezdu předmětu mého zájmu, jsem využil k hledání místa.

Když jsem ho po chvíli hledání našel, tak už mi jenom zbývalo čekat na průjezd Sp1643, který jel od Kojetína přes Přerov a Hranice, aby se dostal do Valašské Meziříčí, neboť na trati SŽDC číslo 303 probíhala výluka traťové koleje. S celkem slušným zpožděním kolem mne projel a já se mohl přesunout na místo, kde jsem měl v plánu 754.018 vyfotit při cestě do Valmezu, kde ona i souprava odpočívají do nedělní návratu do Brna. Z Frenštátu to jelo jako Os 3170. Po vyfocení jsem i já přesunul na vlak zpět k domovu, kam jsem dorazil s nějakou tou minutkou navíc.


754.018 v čele Sp 1643 „Hostýn“ dne 28.11.2015 © Radek Hořínek

Podruhé jsem se do Hostašovic vydal 23. ledna roku letošního. Opět ráno EC 121 Hradčany, který stejně jako ostatní vlaky jezdí od nového GVD v obráceném řazení. Místo do posledního jsem nastoupil do prvního vagónu a vydal se v 13 stupních pod bodem mrazu vstříc zasněžené krajině a 754.012. Výluka traťové koleje na trati SŽDC číslo 303 stále pokračovala mezi stanicemi Hranice na Moravě město a Hustopeče nad Bečvou, tak jsem opět do Valmezu dojel později. Ono écéčko už do Olomouce přijelo opožděné a svoje zpoždění stále zvyšovalo.

Zkrácení času na přestup mi ve Valašském Meziříčí opět nevadilo. Tentokráte jsem se uvelebil v motoráku řady 842 místo v Regionově. Přece jenom to byla pohodlnější jízda. Po vystoupení v Hostašovicích jsem se vydal na téměř stejné místo jako v listopadu. Počasí zprvu přálo, leč postupně začal foukat vítr a sluníčko se schovalo někde v mracích. I tak jsem si počkal na 754.012 na Sp 1643 a poté i na Sp 1644. Při čekání na ten druhý jmenovaný se z lesa ozýval takový divný štěkot. Po nějaké době se mihlo v lese mezi stromy zvířátko. Měl jsem podezření na lišku nebo dokonce na šakala, o jejichž výskytu se posledních době objevily zprávy v mediích.


754.012 se Sp 1644 dne 23.1.2016 © Radek Hořínek

Po vyfocení objektů mého zájmu jsem se vrátil na nádraží v Hostašovicích a zalezl jsem do čekárny, abych se trochu ohřál před příjezdem vlaku do Valmezu, který měl asi pět minut zpoždění. Po vystoupení z vlaku z Hostašovic a při čekání na EC směr Olomouc jsem si pořídil pár snímečků z provozu. Potom už zbývalo jenom čekat na écéčko domů, v němž jsem se oproti listopadové cestě usadil v posledním vagónu a kochal se krásou krajiny v okolí tratě. Do Olomouce jsme s moc velkým zpoždění nepřijeli. Čas do odjezdu mého osobáku na zastávku Olomouc-Nové Sady jsem využil k dokumentaci lokomotivy 749.107, která se chystala vytlačit R 886 Buchlov do napájeného úseku. Buchlov odjel a já se přemístil na nástupiště, odkud jel můj vlak a vydal se k domovu.

Odkazy:

  1. Hostašovice – Wikipedie
  2. Valašské Meziříčí – Wikipedie
  3. Železniční trať Ostrava – Valašské Meziříčí – Wikipedie

Úvodní snímek: 754.018 na Os 3170 v úseku Mořkov - Hostašovice dne 28.11.2015 © Radek Hořínek

Upravil a doplnil PhDr. Zbyněk Zlinský

Galéria