Novinky z maďarských 760 mm

8.4.2016 8:00 Bc. Jozef Gulík

Novinky z maďarských 760 mm

Maďarsko je známe pomerne vysokým počtom úzkorozchodných tratí, ktoré slúžia turistickým účelom. Je teda prirodzené, že sa okolo nich deje stále niečo zaujímavé. Samozrejme, tak ako inde vo svete, aj tam musia prekonávať rozličné ťažkosti, ale na druhej strane prichádzajú aj správy potešujúce. Takými vždy boli a budú napríklad informácie o oživení dávno zrušených úsekov železníc.

 

 

 

 

Svojim spôsobom tak trochu nezvyk pre nás, ktorí sme štandardne naučení existovať v prostredí, kde je ťažké uchrániť aj to málo železničiek, ktoré nám zostali, buď pred hrozbou zastavenia dopravy, likvidácie a rozkradnutia. Zatiaľ, čo sa riešia otázky vhodného zakonzervovania, úspor, sponzorov a zbierok, aby zostalo aspoň na základnú prevádzku a najnutnejšie opravy, tak neďaleko za našimi hranicami si môžu dovoliť počas jedného roka prakticky od základu vybudovať dva úplne nové úseky s rozchodom 760 mm v súhrnnej dĺžke viac než 12 km. Samozrejme, s patričným využitím dotačných mechanizmov.

Stručne si predstavme dve zásadné novinky, pripravené pre turistické účely v nadchádzajúcej sezóne.

1. Nagyirtás - Márianosztra

V prvom prípade ide o prepojenie dvoch, doteraz samostatných úzkorozchodných železníc v pohorí Börzsöny, a to: Nagybörzsöny - Nagyirtás a Szob - Márianosztra. Medzi ich dvoma koncovými bodmi Nagyirtás a Márianosztra chýbal úsek dlhý 6,9 km, ktorý pôvodne existoval, ale zrušený bol v roku 1975, čiastočne zlikvidovaný a čiastočne ponechaný v horách svojmu osudu. Projekt modernizácie celej tejto úzkokoľajky bol rozdelený na jednotlivé etapy. Úsek Szob - Márianosztra, ktorý do roku 1992 slúžil nákladnej doprave a potom chátral, bol kompletne obnovený v roku 2008 a o rok neskôr odovzdaný do pravidelnej turistickej prevádzky. Neskôr bol podobne s použitím nového zvršku obnovený aj úsek Nagybörzsöny - Nagyirtás, ležiaci na opačnej strane, kde pôvodný zvršok - akokoľvek na pohľad romantický - dospel do katastrofálneho stavu. Ako tretia v poradí potom nasledovala dostavba prostredného spojovacieho úseku, na pôvodnom telese, opustenom od roku 1975. Viac napovie mapka:

červená = úsek Nagybörzsöny - Pastovce, zrušený v r. 1920, kvôli vzniku štátnej hranice.

modrá = úsek Nagybörzsöny - Nagyirtás, v turistickej prevádzke od r. 2002.

žltá = úsek Nagyirtás - Márianosztra, vybudovaný po r. 1920 (ako náhrada za zrušený úsek do Pastoviec), zrušený v r. 1975 a teraz znovu obnovený.

zelená = úsek Márianosztra - Szob, zrušený v r. 1992, v turistickej prevádzke od r. 2009.

Pohľad z Márianosztry na novú trať smerom k Nagyirtás (20.3.2016).

Odovzdanie nového úseku trate, vrátane mimoriadnej jazdy pre pozvaných hostí, sa síce uskutočnilo už 23. novembra 2015, ale bolo jasné, že verejnosť sa dočká sprístupnenia až v sezóne 2016. Nie je to však také jednoduché. Vláčiky na oboch koncových úsekoch v Szobe aj v Nagybörzsöny sa rozbehli do svojich dvoch koncových staníc už 12. marca, kým nová spojovacia časť zostáva naďalej bez vlakovej dopravy. Problémom je totiž absencia vhodných vozidiel. Vzhľadom na veľké stúpanie v novom úseku (46 promile) a jeho trasovanie v lesnatom prostredí, kde sa dajú očakávať problémy s adhéziou, bolo rozhodnuté upustiť od súprav ťahaných / tlačených rušňom, ale použiť pre tento úsek motorový vozeň. Podobný, akým je M06-401 na železnici v Királyréte, ktorý postavili v roku 2010 na pojazde z nákladného vozňa.

Motorový vozeň M06-401, prevádzkovaný na trati Kismaros - Királyrét, vznikol v roku 2010 na pojazde nákladného vozňa radu Jah. (Autor: Balogh Zsolt, zdroj: http://vonattal-termeszetesen.blog.hu)

Prestavba vozňa na motorový pre börzsönyskú dráhu momentálne prebieha. Mal by mať poháňané všetky nápravy a náležitá pozornosť má byť venovaná aj brzdovým systémom. Na koncových úsekoch majú aj do budúcna zostať súčasné rušňom vedené súpravy. V praxi to teda bude pre cestujúceho, ktorý si naplánuje precestovať železničku v celej jej dĺžke, obnášať dva prestupy - v Nagyirtás a v Márianosztre. Čo však, aj vzhľadom na charakter železnice a celkové trvanie cesty, nebude zrejme predstavovať väčší problém. Dodanie motorového vozňa a tým spustenie prevádzky na novom úseku sa predpokladá koncom mája.

2. Felcsút

V druhom prípade vyrástla úzkokoľajka s rozchodom 760 mm na mieste bývalej trate s rozchodom 1435 mm Bicske - Lovasberény - Székesfehérvár. Trať bola v prevádzke od roku 1898 a posledný pravidelný osobný vlak po nej prešiel v roku 1979. Nasledujúce roky slúžila už iba príležitostnej nákladnej doprave. Južná polovica trate zo Székesfehérváru po Lovasberény (kde prebiehala pomerne čulá nakládka) však prešla ešte v 1980tych rokoch obnovou, podobne ako krátky úsek na severe, pri Bicske, používaný ako vlečka. Inak celá severná časť trate postupne chátrala, až sa stala nezjazdnou. Krátko nato zarástla burinou, budovy sa premenili na ruiny, koľajnice sa postrácali...

Malé skupinky nadšencov, ktoré sa snažili z trate čo-to zachrániť a obnoviť ju aspoň na malom kúsku, boli prislabé na to, aby na fyzickom zániku železnice reálne niečo zmenili. Do ringu nakoniec vstúpil silnejší bojovník - obec Felcsút, ležiaca na tejto zrušenej trati (kedysi na nej mala zastávku Felcsút a stanicu Alcsút-Felcsút), ale hlavne s pozičnou výhodou oproti iným obciam. Felcsút je totiž v Maďarsku známy tým, že v ňom vyrastal súčasný premiér Viktor Orbán, dodnes mu tam stojí dom a obec, ako taká, sa teší nemalej podpore z najvyšších miest. Najmä čo sa týka fotbalu, obľúbeného športu pána Orbána. Vo Felcsúte okrem iného funguje fotbalová akadémia nazvaná po Puskás Ferencovi, ku ktorej patrí niekoľko ihrísk, vrátane veľkolepého štadióna s európskymi parametrami, tzv. Pancho aréna s kapacitou 3500 divákov, vystavaného v rokoch 2012 až 2014.

Budova zrušenej stanice Alcsút-Felcsút v roku 2007. Vtedy sa ešte zdalo, že jej koniec sa čoskoro naplní.

Z rovnakého uhla, ibaže už omnoho krajší pohľad na budovu po jej renovácii (2011).

S ďalšími plánmi na zvýšenie atraktivity obce a jej okolia súvisí aj turistická železnica. Keďže Felcsút, ako už vieme, v nedávnej minulosti o svoju železnicu prišiel, prirodzene došlo aj na snahy vrátiť ju späť, aj keď v pozmenenej podobe. Nebude už veľkým prekvapením, že hybnou silou je spomínaná fotbalová akadémia, ktorá budovu stanice a teleso trate v úseku Bicske - Felcsút - Vértesacsa získala do svojho vlastníctva a mohla sa pustiť do revitalizácie. V prvom rade došlo na obnovu bývalej staničnej budovy žst. Alcsút-Felcsút, ktorá už mala najvyšší čas. V ďalšej etape, podmienej získaním dotácií na projekt, bola obnova zvršku s rozchodom 760 mm na úseku dlhom 5,5 km. Začína zhruba v úrovni fotbalového štadióna v stanici "Puskás akadémia", odtiaľ vedie smerom na juh, cez už spomínanú bývalú stanicu Alcsút-Felcsút (dnes zastávka "Felcsút" s depom) a končí v tesnej blízkosti arboréta Alcsútdoboz.

červená = zrušené a zlikvidované úseky trate Bicske - Székesfehérvár.

modrá = časť trate zachovaná ako vlečka.

zelená = časť trate obnovená v r. 2015-2016 s rozchodom 760 mm.

Súprava osobných vozňov netrpezlivo čaká na prvých cestujúcich. (29.3.2016)

Dopravu na železničke bude zabezpečovať súprava osobných vozňov a dvojica rušňov Mk48.2012 a Mk48.2016 zakúpených a dovezených pre tento účel z Nyíregyházy, kde po zastavení dopravy na rozchode 760 mm už pre ne nebolo využitie. Všetky vozidlá prešli obnovou a nakoľko aj samotná trať je už stavebne dokončená - údajne zostáva doriešiť iba nejaké administratívne úkony - začatie premávky sa všeobecne predpokladá na prelome mesiacov apríl a máj.

V rámci projektu vzniklo vo Felcsúte aj riadne P&R parkovisko. (29.3.2016)

Pohľad od priecestia hlavnej cesty pri stanici Felcsút smerom k arborétu. (29.3.2016)

Železničné plány v oblasti tým však nekončia, ba práve naopak. Ešte ani prvý úsek nie je odovzdaný do prevádzky, ale už sa usilovne plánuje ďalšia úzkokoľajka, ktorá by mala v blízkej budúcnosti prepojiť obec Etyek, ležiacu na východ od Felcsútu, s hlavnou železničnou traťou Budapest - Tatabánya. Bola už vypracovaná štúdia realizovateľnosti, v rámci ktorej sa skúmalo viacero variantov. V zásade však rozlišuje dve základné možnosti: pripojenie na stanicu Bicske alebo Herceghalom.

Trasa z Etyeku do Herceghalomu by síce bola výrazne kratšia a lacnejšia, napriek tomu je ale preferovaná prvá spomenutá alternatíva s dĺžkou 14,2 km, ktorá by aj reálne mohla vzniknúť už v horizonte do troch rokov. Okrem iného aj preto, lebo v prípade, keď sa dočká realizácie, by mohlo a malo prísť na rad aj prepojenie so spomenutou felcsútskou úzkokoľajkou, ktoré by dve samostatné trate spojilo do jedinej. Na to si teda budeme musieť ešte nejaký čas počkať, ale doterajší vývoj ukazuje, že tieto plány sú myslené úplne vážne.

Posudzované trasy úzkokoľajky do Etyeku (aj preprojenia s Felcsútom) zakreslené v mape. Odporučený bol červený (a žltý) variant.

Neoznačené snímky autor.

http://www.origo.hu/itthon/20160104-kilencmilliardba-kerulhet-az-etyek-bicske-felcsut-kisvasut.html

http://www.origo.hu/itthon/20160310-kiderult-mikor-indul-a-felcsuti-kisvasut-es-a-borzsonyben-is-megepult-marianosztra-es-nagyirtas.html

https://hu.wikipedia.org/wiki/Pancho_Ar%C3%A9na

Súvisiace odkazy