Moje reportážní rozloučení s rokem 2016

25.12.2016 8:00 Jiří Řechka

Moje reportážní rozloučení s rokem 2016

Nekompromisně se blíží konec letošního roku, a tak i tato reportáž je moje poslední v letošním roce. Reportáž je i fotografické rozloučení s Arrivou na Železnici Desná a také rozloučení s jednou zastávkou, která měla existovat jen krátce, ale nakonec měla svoje místo v železniční dopravě v Praze a okolí poměrně dlouho. Jedná se o železniční zastávku Praha-Smíchov Na Knížecí.

 

 

 

 

Při prohlížení snímků na internetu a těch, které se objevují v mé poště, jsem si uvědomil, že mám poslední možnost zvěčnit si bobinu v polepech společnosti Arriva na trati Železnice Desná (ŽD) ze Šumperka do Koutů nad Desnou. Provedl jsem rychlé naplánování akce, využil jsem informací, které mně poskytl Vojta Fajkus (jak je známo, měla bobina menší provozní problémy před svým nasazením), uskutečnil jsem i menší průzkum předpovídaného počasí na poslední provozní týden, což je věc ošidná, a rozhodl jsem se pro den, kdy pojedu. Byla to středa 7. prosince.


Kouty nad Desnou: smuteční oznámení, co mne přivedlo na ŽD  © Jiří Řechka

Protože od podzimu se snažím vyfotografovat vlečkové lokomotivy Lovochemie, tak pohled na jejich seznam mne upozornil, že v Zábřehu na Moravě se na vlečce NAVOS nacházejí dvě lokomotivy, a tak jsem časový harmonogram středy přizpůsobil těmto mým potřebám. Samozřejmě, že fotografování na vlečce bylo možné pouze po domluvě s jejím vedoucím, což dopadlo pro mne příznivě. A protože bobina měla vyjet na trať po obědě, měl jsem vlastně dopoledne pro fotografické aktivity v Zábřehu na Moravě. Do této stanice jsem přijel po osmé hodině, použil jsem EC 113, v čele vlaku byla polská lokomotiva EP09 s výročním polepem.


Zábřeh na Moravě: EP09-027, EC 113 © Jiří Řechka

Po vystoupení z vlaku do chladného rána jsem se vydal na zmíněnou vlečku NAVOS. Není daleko od nádraží, po příchodu a ohlášení se mi bylo umožněno vyfotografovat si ony zmíněné dvě lokomotivy, přičemž jedna, konkrétně řady 716 (ex V 60), je podle mne už v dnešní době unikátní, nevím kolik jich je používaných, ale moc jich asi nebude. Zajímavé je, že další dvě 716 patří také do seznamu Lovochemie. Tak snad příští rok je budu mít všechny. Bohužel se mi tak trochu nevyhnula smůla. Jak mě řekl vedoucí vlečky, přijet další týden, měl bych lokomotivy i v provozu, minimálně tu 716. No nemůže mít člověk všechno najednou.


NAVOS Zábřeh na Moravě: 716.523-6 © Jiří Řechka

Po skončení fotografování mne napadlo, že se vydám na nedalekou základnu vápenky Vitošov, tedy do jejich remízy, která se nachází na výjezdu ze Zábřehu směrem na Olomouc. Párkrát jsem při projíždění okolo této remízy v ní spatřil rosničku, ale neměl jsem štěstí na její vyfotografování. A tak jsem se rozhodl zkusit štěstí. Po příchodu na místo se ukázalo, že se uvnitř pracuje a tak jsem se rozhodl požádat o možnost vyfotografovat si onu lokomotivu, na moje velké překvapení se uvnitř nacházeli rosničky dvě. Po odchodu zpět na nádraží jsem se věnoval provozu v něm.


Zábřeh na Moravě: 121.084-8 © Jiří Řechka

Před odjezdem do Šumperka jsem si dopřál ve staniční restauraci menší občerstvení a poté jsem odjel panťákem do Šumperka. Zde byla přistavena vlaková souprava tvořená jedním vozem a bobinou. Měl jsem asi dvě hodiny čas, tak jsem se, jak jinak opět věnoval provozu ve stanici. Měl jsem ke svému potěšení velké štěstí na motorák řady 810 druhého nejvyššího inventárního čísla, které mi chybělo. Když nastal čas, odjel jsem osobním vlakem do Koutů nad Desnou. Zde jsem si zvěčnil bobinu při objíždění soupravy před návratem do Šumperka. Sněhová pokrývka mně připomenula, že je prosinec.


Kouty nad Desnou: 140.079-5 objíždí soupravu © Jiří Řechka

Na místě se této vlakové soupravě věnovalo několik dalších fotografů, včetně dvou německy mluvících. Po několikaminutové pauze se vlak vydal na svojí zpáteční jízdu, pro mne v tomto složení a zároveň od společnosti Arriva poslední. Po příjezdu do Šumperku jsem přestoupil na rychlík do Zábřehu na Moravě, abych zde vyčkal svého vlakového spojení do Prahy. Příjezdem do hlavního města skončil pro mne poslední fotografický výlet mimo Prahu. A mohu říci, že velmi úspěšný. Na sobotu 10. prosince jsem měl v plánu zajít si vyfotografovat rozloučení s vlakovou zastávkou Praha-Smíchov Na Knížecí.


Praha-Smíchov Na Knížecí: oznámení o zrušení zastávky © Jiří Řechka

Bohužel moc nescházelo a byl jsem tou dobou někde jinde, nechtěně. Naštěstí sobotní dopoledne pro mne dopadlo dobře, zatím mne zdravotní stav nepoložil zcela, a tak jsem se mohl vydat na Smíchov. Po příchodu na zastávku ještě svítilo sluníčko, ale jak se blížil čas příjezdu vlaku, sluníčku se schovávalo, naopak mraky jakoby chtěly říci, že se blíží konec existence této zastávky. Na příjezd motorového vlaku tvořeného motorákem řady 810 čekalo pár příznivců a na mé překvapení jsem se zde sešel i s Jakubem Vyskočilem. Přemýšlel jsem, jestli bude vlak nějak smutečně vyzdoben, což nebyl.


Praha-Smíchov Na Knížecí: 810.306-1, loučení © Jiří Řechka

Jeho odjezdem ještě za světla se pro mne i tato zastávka stala minulostí. Nyní se zde bude již jen stavět, snad byty a nějaké komerční prostory. Vlaky, které zde končily, budou končit o pár stovek metrů dále na severním nástupišti nebo snad i na hlavním nádraží. Pro mnohé cestující to bude komplikace.

Tak tedy to je moje poslední letošní reportáž, a tak vám chci popřát příjemné svátky, mnoho pohody v roce 2017 a hlavně zdraví. Vím, o čem mluvím (tedy vlastně píšu) ...


Šumperk: 700.091-2 © Jiří Řechka

Odkazy:

  1. Železnice Desná – Wikipedie
  2. Na trať do Koutů se vrátí vlaky Českých drah, po 19 letech - Šumperský a jesenický deník
  3. Praha-Smíchov Na Knížecí – Wikipedie
  4. Oblíbená provizorní zastávka vlaků Na Knížecí zanikne kvůli nové čtvrti - iDNES.cz

Úvodní snímek: 7.12.2016 - Kouty nad Desnou: 140.079-5 © Jiří Řechka

Upravil a odkazy doplnil: PhDr. Zbyněk Zlinský

Galéria