Malý výlet na Děčínsko

27.1.2017 8:00 Václav Vyskočil

Malý výlet na Děčínsko

Na začátku ledna zasypal celé Česko sníh, a jelikož to bylo po dlouhé době, co byl sníh i v nížinách, rozhodl jsem se vyrazit na trať Děčín hl.n. – Dolní Žleb nafotit nějaké moderní lokomotivy. Hlavním důvodem mé cesty bylo nasazení Vectrona 193.823 společnosti Lokotrain na takzvané „přetahy“, tj. vlaky Děčín – Bad Schandau, za neschopného bastarda 180.018.







Cestu jsem započal ve 4.50 v Hronově novým rychlíkem Dobrošov. Nevím, jestli se tento vlak vybrečený obcí Meziměstí dá nazvat rychlíkem. Lokomotiva a dva „humanizované“ vozy B. No, zase je to lepší než Regionova. Vlak je v Hradci Králové doplněn o dalších pět vozů, a tím vzniká plnohodnotný rychlík. V Nymburce přestupuji na rychlík do stanice Ústí nad Labem západ. Ze západu na hlavní nádraží mě veze Regiopanter a dále do Děčína pokračuji rakví, tj. vozem 843.


Ústí nad Labem západ, 162.011 + 961.008, R 794 © Václav Vyskočil

Po vystoupení v Děčíně a nasazení výstražné vesty (pro rýpaly: jsem vlastníkem povolení ke vstupu do kolejiště a jízdě na hnacím vozidle) se přesouvám pod bývalé stavědlo sever na žlebské zhlaví. Zde dokumentuji průjezd EC vlaků z a do Německa a bastarda ČDC jedoucího pro svůj vlak do Děčína východu. Z dálky vidím, že se Vectron probouzí, tak se domlouvám se strojvedoucím, že se s ním přesunu do Prostředního Žlebu, kde má připraven vlak do Německa. V Prostředním Žlebu vystupuji a po vyfocení Vectrona na vlaku a též zde stojících lokomotiv společnosti IDS se rozhoduji pro pěší přesun někam na trať. Ještě ve stanici fotím průjezd vlaků dopravců LTE a Unipetrol. Na vjezdu fotím vlaky tentokrát přijíždějící od státní hranice, a to Siemensy DB, Traxxy ITL a Metrans a též osobní vlaky vedené jednotkou Desiro. Jedou také nákladní vlaky ČDC, vedené bastardy.


Děčín Prostřední Žleb, 193.823 LT, Nex 42386 © Václav Vyskočil

Přesouvám se k zastávce Děčín Čertova Voda, kde čekám na Vectrona 193.823, jedoucího s cisternovým vlakem do Bad Schandau. Taktéž zde fotím další vlaky EC, vedené stále ještě bastardy ČD. Poté se přesouvám k zastávce Dolní Žleb zastávka, kde se mi do objektivu dostali Vectroni ČDC 383.002, jedoucí strojně z Německa, a 383.005 s nákladním vlakem. Taktéž zde zachycuji kocoury společnosti BFL, jedoucí strojně do Německa a zpět s nákladním vlakem. Ještě zde projede další Traxx Metransu s vlakem do Německa a EC vlak do Prahy. Tím pro mě focení v těchto místech končí a já se přesunuji zpět do Děčína. Moc sněhu zde nebylo a v Děčíně není žádný. Mám štěstí na brejlovce 754.061, zaskakujícího za žraloka 844 na osobním vlaku do Liberce.


Dolní Žleb zastávka, 742.615 + 506 BFL, Nex 47367 © Václav Vyskočil

Pro cestu domů se rozhoduji jet přes Jedlovou. Je to má oblíbená stanice a začínal jsem zde jako výpravčí. Na vlaku směr Rumburk, bohužel, zaskakuje Regionova, ze které nemám zrovna radost. Již od Benešova nad Ploučnicí silně sněží a sněhu přibývá. Z okna vlaku to vypadá hezky, zaměstnancům železnic však jejich službu rozhodně nezávidím. Na Jedlové mám tak akorát čas dát si jedno pivo ve skvělé místní hospůdce. A mám to štěstí, že zde potkávám několik bývalých kolegů. Za několik minut již přijíždí můj vlak, tentokrát veden catrem 854. Nasedám do příjemně vytopené soupravy a kochám se nádhernou zimní krajinou. V Novém Boru musíme počkat, až výpravčí vymete opět zapadané výhybky, a se zpožděním cca 25 minut odjíždíme. V Nymburce můj rychlík do Meziměstí naštěstí čeká, a tak krátce po 20. hod. přijíždím domů.


Jedlová, 954.204 + 854.202 R 1109 © Václav Vyskočil

S výletem jsem byl velice spokojen a doufám, že se vám fotky z mé cesty budou líbit.

Galéria

Súvisiace odkazy